Showing posts with label in country. Show all posts
Showing posts with label in country. Show all posts

Thursday, May 22, 2014

Sweet Escape: Waterfall & River (Part 1)

Untuk beberapa minggu yang lepas, aku dan isteri agak kebosanan di hujung minggu. Kebiasaannya di hujung minggu la kami punya masa yang sedikit lapang untuk keluar, maklumlah weekdays sudah tentu masa agak suntuk dengan urusan kerja.

Seakan rutin mingguan kami, hujung minggu keluar pusing-pusing shopping mall. Bukannya nak bershopping sangat, sebab dah tak tau nak kemana kan.Hehe. Sesekali tu ada la pegi tengok wayang, tu pun kalau ada movie yang best. Yang tak berapa best pun kitorang layan jugak tapi layan mata saja la kat dalam panggung wayang tu. hehe

Entah dari mana datangnya ilham, terasa nak tukar angin pulak kan. Nak jalan-jalan ke tempat yang jauh dari kesesakan bandaraya, konon-kononnya nak ke tempat ala-ala kampung, ada permandangan bukit bakau. Bosan jugak, hari-hari pegi kerja kena ngadap jem, kiri kanan hutan batu dengan bunyi bisingnya yang beraneka ragam.

Fikir punya fikir so kitorang decide nak ke air terjun & sungai di sekitar negeri Selangor ni. Kat bawah ni ada beberapa foto yang sempat kitorang ambik masa kat sana.

Sungai Congkak, Hulu Langat







Air Terjun Ulu Yam

Setahu aku, kat sini ada beberapa tempat yang korang boleh nikmati permandangan air terjun. Kitorang tiba kat sini agak lewat petang, so tak sempat nak explore port yang best.







Air Terjun Gabai

Masa kitorang sampai kat sini, (actually masa pertengahan jalan lagi) hujan dah mula turun. Takde la lebat tapi boleh tahan la jugak. Air terjun / sungai agak keruh (kekuningan?) mungkin di sebabkan hujan yang turun tu menghakis tanah di persekitaran.









So untuk korang yang dah tak tau nak kemana di hujung minggu atau musim cuti, boleh la pegi ke tempat tempat seperti yang terpapar kat atas. Nak berkelah boleh, nak ber'bbq ke, nak bermandi manda. Yang penting, keselamatan tu harus di jaga. Jangan letak barangan berharga merata-rata terutamanya di dalam kereta. =)


(read more)

Sunday, September 11, 2011

Jika cukai prabayar dikenakan..


Assalamualaikum & salam sejahtera buat pembaca mushmello.com.

Komunikasi adalah salah satu perkara yang penting dalam kehidupan kita seharian. Komunikasi membolehkan kita berhubung, tidak kira dengan siapa & melalui apa medium sekalipun, yang pastinya sudah tentu kita berkomunikasi untuk melaksanakan sesuatu yang melibatkan kita & pihak lain. Tambahan pula di era modenisasi kini, terdapat pelbagai kemudahan & pilihan untuk berkomunikasi; percakapan secara lisan, kiriman surat bertulis, e-mel, laman sosial seperti Facebook, 'Yahoo Messenger', Skype & pelbagai lagi. Tapi aku pasti, TELEFON adalah salah satu pilihan komunikasi yang terbaik setakat ini. Ke mana saja kita melangkah, 'hand phone' adalah antara gadget terpenting dalam tugas seharian.

Bukan 'hand phone' itu sendiri yang ingin aku tekankan di sini, apa yang aku ingin perkatakan ialah mengenai kad sim & nilai caj prabayar (topup ler). Well, kad sim (sim card ler) bukan saja digunakan untuk telekomunikasi melalui telefon mudah alih. Bidang pekerjaan yang aku ceburi sekarang adalah berkait rapat dengan telekomunikasi & 'telemetry system'. Sim card juga digunakan untuk menghantar data melalui GSM Modem dimana 'hexadecimal data' itu dihantar dalam bentuk sms. Ya! Sudah tentu sim card iu juga menggunakan nilai prabayar.

Baru baru ni, kita dikejutkan dengan satu berita yang kurang disenangi oleh para pengguna plan prabayar. Cukai perkhidmatan sebanyak 6% akan dikenakan untuk pembelian tambah nilai prabayar & pembelian starter pack / sim card yang akan berkuatkuasa mulai 15 September ini. Nengok status kekawan kat facebook, mostly semacam hangin dengan telco neh, post pasal topup & yang berkaitan dengannya.

Aku terfikir, apa agaknya yang akan terjadi jika cukai perkhidmatan ni betul-betul dilaksanakan?

#1 Stok topup

Ramai pengguna akan membeli kad prabayar / reload sebanyak yang mungkin sebelum tarikh cukai perkhidmatan itu dikenakan. Macam petrol jugakla kan. Tau je harga minyak nak naik, konpem stesen minyak sesak punya. Aku sendiri pun dah merancang nak beli kad topup banyak-banyak buat stok. Hehehe. Yela, mau nya tak. Kalau dah kena cukai 6%, topup RM10 dah jadi RM10.60. kalau topup 20 kali? Bukan ke dah rugi RM12? Ye.. RM12 je pun.Tapi rakyat Malaysia ni agak-agak berapa juta orang eh?

#2 Topup sold-out!

Mungkin kad reload akan senasib dengan gula, disorok daripada pengguna sehingga tarikh cukai dilaksanakan berkuatkuasa. Bisnes beb! Siapa tak mau untung bisnes kan? Stok kad reload sebelum cukai dikenakan disorok & bila cukai berkuatkuasa, baru lah reload dijual kepada pengguna. Dah la memang dah untung dengan harga asal reload (contoh reload RM10), bila ada cukai, lagi lah untung! kan? Hehe.

#3 Bisnes

Ramai yang akan memulakan bisnes reload. Beli reload banyak-banyak sebelum cukai dilaksanakan, dan bila cukai berkuatkuasa, jual kepada pengguna dengan 'cukai' yang lebih 'berpatutan'. Hehe. Tak paham? Korang beli reload RM10 sekarang dan bila cukai dikenakan, korang jual je reload tu dengan harga RM10.30 berbanding RM10.60. Dah untung 30sen kan? Hehe.

#4 SMS VS Call

Nak jimat kredit punya pasal, mungkin sms menjadi pilihan berbanding membuat panggilan, melainkan jika ada urusan yang memerlukan panggilan telefon. Kalau sebelum ni nak sakat kawan pun sampai buat panggilan telefon, mungkin kali ni setakat sms je kalau takde hal yang penting.

#5 Public phone?

Bak kata member aku, maybe lepas ni kita dapat tengok fenomena orang ramai beratur untuk menggunakan public phone. Hahaha! Actually kalau nak diikutkan kurang logik sikit la. Sebab rate caj panggilan mesti tak sama kan. Apa apa je lah.

Tu kalau cukai akan dilaksanakan. Kalau cukai tak jadi dikenakan? Agak-agak apa perkara yang akan terjadi?

Terpampang di muka akhbar utama....

"Cukai perkhidmatan prabayar dibatalkan, rakyat berterima kasih." (la sangat)

Sekian.








(read more)

Sunday, March 27, 2011

kata-kata yang ingin aku bangkang (part 1)

Dalam kehidupan kita seharian, kita memang takkan terlepas untuk bersuara & berkata-kata bukan? Samada suara itu digunakan untuk bercakap dengan diri sendiri (err?) mahupun untuk berkomunikasi dengan orang lain. Dan oleh sebab itu juga, pelbagai kata-kata yang dapat kita perolehi setiap hari samada dalam bentuk analog mahupun digital. Err, boleh tahan bangang juga intro untuk artikel ni. Baca je la wahai sahabat sekalian.


Kes #1

"Kalau sayang pada seseorang, kita kena menerima diri dia seadanya.."

Well aku mau tanya, apakah maksud menerima diri dia seadanya itu? "Kita tak boleh ubah dia.. kena paham & terima perangai dia, kesukaan dia & bla bla bla.."

Waklu.

Bagi aku, ini pendapat aku lah, menerima diri dia seadanya itu maksudnya menerima dari segi fizikal saja. Terima saja rupa paras dia macam tu, fizikal dia macam tu. Dari segi keperibadian? Ada yang boleh terima & ada yang tak boleh diterima.

Kenapa aku cakap macam tu?

Korang sanggup tak tengok bakal isteri/bakal suami/isteri/suami korang masih dengan habit & perangai mereka yang tak elok? Contohnya, tak solat, tak puasa di bulan Ramadhan, suka ber'clubbing, kaki arak, kaki judi dan lain-lain yang seumpamanya?

Jadi, kalau kita betul-betul sayangkan seseorang itu, bantulah & bimbing lah mereka supaya berubah ke arah yang lebih baik. Tak gitu? Yang patut terima seadanya ialah rupa & fizikal mereka.Dah macam tu pilihan korang kan? Takkan la tunang korang hidung tak berapa nak mancung, korang surung dia buat pembedahan mancungkan hidung sampai gaduh-gaduh pula kan. Ish, tak patut..Tak patut.


Kes #2

"Weh, ko jaga je la diri ko sendiri..Kubur masing-masing kan? Sibuk je jaga tepi kain orang! Suka hati aku la aku nak buat dosa pun! Ko bukannya tuhan!"

Ye ye ye.. Memang la kubur masing-masing. Tapi kan, pernah tak baca atau dengar kisah para Nabi dulu-dulu? Aku ambil contoh, kisah Nabi Nuh.Nabi Nuh & para pengikutnya membina kapal untuk menyelamatkan umat & makhluk yang taat kepada Allah S.W.T kerana Allah akan turunkan banjir besar sebagai balasan kepada hambanya yang ingkar.

Ok, point di sini. Bila Allah S.W.T nak turunkan bencana, nak bagi balasan kepada sesebuah kawasan atau tempat, semua orang yang berada di kawasan/tempat itu akan kena. Tak kira lah sesiapa yang ingkar, yang taat, alim, pemerintah, semua. Kalau orang-orang yang ingkar je, takde la Nabi Nuh nak bina kapal yang super besar kan, nak lindung & menyelamatkan umat & haiwan yang taat kepada Allah S.W.T.

Apa yang aku nak cakap, hidup kita ni kena saling berpesan-pesanan, nasihat menasihati. Sebab, kalau Allah nak bagi balasan kat kau, bukan kau je kena, orang kat sekitar kau yang tak peduli atas keburukkan kau pun turut kena nanti.

Kes #3

"Giler berlagak mamat tu bawak kereta! tau la kereta mewah tapi apa guna kereta bapak kaoo yang bagi!"

Kehkeh..Aku nak tanya, kalau ko mintak kereta yang sama dengan bapak dia, agak-agak ko dapat tak? Haaaa..tu la kelebihan dia menjadi anak kepada bapak dia. Ok, biarlah yang tu, aku nak tanya lagi, apa salah dia sampai ko tak pasal-pasal cakap dia macam tu? Dia bawa kereta mewah yang ayah dia bagi tu elok-elok, ko cakap dia berlagak. Takkan la sebab dia pakai cermin mata gelap sambil bawa kereta tu yang ko nak cakap dia berlagak.

Lain lah kalau macam ni keadaannya, mamat tu "vroomm! vrooommm! vrooommmm!" keretanya sambil menjeling ko dengan senyuman sinis & mengejek ko yang hanya bermotor cabuk

ataupun

"Kahkahkah takkan kancil je kot..At least pakai la BMW macam aku ni bhaiii!"

haaa kalau macam tu boleh la kot kalau ko nak bengang & cakap dia berlagak. Tapi,tapi kan.. lagi bagus kalau ko bersabar je.Allah suka orang yang bersabar. Hihihi

Kes #4

"Cinta tak semestinya memiliki.."

Ok, katakanlah,aku suka kat seseorang, mulut aku boleh menipu yang aku cakap aku tak berharap kepada dia, tapi jauh terpendam yang berharap agar dia pun akan suka aku juga.Sebab, aku sukakan dia bukannya saja-saja, aku nak kahwini dia nanti kalau dia sudi. Berharap agar dia menjadi teman hidup, dapat jaga makan minum, dapat jadi ibu yang baik kepada anak-anak.

Itu sekadar contoh..

Jadi, kepada pasangan di luar sana, apa objektif korang duk sayang euww euww, duk rindu auww auww tuh? Suka-suka saja atau pun terikut-ikut dengan kawan-kawan? Kalau macam tu gayanya, quote di atas memang sesuai dengan korang. Kalau tak,Kahwin je la cepat-cepat. Lagi bagus.

Gadis A: "Abang Mello ngok!"

M: "Ye, kenapa??"

Gadis A: Kitew sekolah lagi.. bapak kitew tak bagi kitew kawen.. bongok la Abang mello ni. Entri ntah papew.."

M: Sape suruh adik kapel-kapel ni? Tau pun masih sekolah. Agak-agaklah dik.

Kes #5:

Seorang jejaka yang dikenali sebagai Mr.keyboard, risau akan dirinya yang masih tidak memperolehi pekerjaan yang tetap. Kerja sekejap disitu & kemudian sekejap di sana. Dan sekarang, dia tidak tahu ke mana arah tujunya kerana tidak ada pekerjaan. Mungkin juga dia berasa sedikit putus asa & pasrah.

Kerana itu, dia mengambil peluang untuk mendalami ilmu agama (tak tau la samada untuk mengisi masa lapang semata mata ataupun untuk kebaikkan diri & kenalan). Tak seberapa lama kemudian, jejaka ini keluar berjalan-jalan & terpandang seorang jejaka berkemeja kemas,berseluar slack hitam & bertali leher yang dikenali sebagai Mr.Potato yang baru saja pulang dari pejabat.

Mr.Keyboard: Eh, ko ni mesti student universiti dulu kan? dah lama kerja?

Mr.Potato: Ye ye! dah lama dah kerja.Hihihi (Sambil tersenyum bangga tapi insyaAllah bukan senyum riak takabur)

Mr.Keyboard: Hek eleh! Dalam sehari berapa kali ko buat solat sunat??

Mr.Potato: Err..

Bagi aku, itu konflik dalaman bagi seseorang yang sedang diuji. Jangan la kita memperendahkan kejayaan orang lain dengan kekurangan yang mereka miliki dengan sedikit kelebihan yang kita ada disebabkan kegagalan kita untuk berjaya seperti mereka. Ok, sila ambil masa sedikit untuk fahami ayat aku yang berbelit tu sebab aku pun ambil masa untuk susun ayat.Kehkeh

Tapi lain pula kalau macam ni keadaannya..

Mr.Keyboard: Eh, ko ni mesti student universiti dulu kan? dah lama kerja?

Mr.Potato: Ye ye! dah lama dah kerja.Hihihi (Sambil tersenyum sinis riak takabur) Ko mesti takde kerja kan? Waktu-waktu macam ni orang baru habis kerja, ko berpeleseran je smbil main facebook tepi jalan.

Mr.Keyboard: Cis! Berlagak la ko!! Hek eleh! Dalam sehari berapa kali ko buat solat sunat??

Mr.Potato: Err..

haaa kalau macam tu boleh la kot kalau ko nak bengang & cakap dia berlagak. Tapi,tapi kan.. lagi bagus kalau ko bersabar je.Allah suka orang yang bersabar. Hihihi eh, ayat sama je macam kat atas tadi. Pe cer mello? Err..

Tapi seeloknya..

Mr.Keyboard: Eh, ko ni mesti student universiti dulu kan? dah lama kerja?

Mr.Potato: Ye ye! dah lama dah kerja.Hihihi (Sambil tersenyum sinis riak takabur) Ko mesti takde kerja kan? Waktu-waktu macam ni orang baru habis kerja, ko berpeleseran je smbil main facebook tepi jalan.

Mr.Keyboard: Takde kerja lagi la sahabat.. rezeki belum ada tapi sekarang aku masih berusaha untuk mencari kerja bersungguh-sungguh & menjadikan kenalan yang terdekat sebagai motivasi diri untuk berjaya dalam apa saja kebaikkan di dunia dan akhirat..

Mr.Potato: Err..bagus la macam tu..aku sokong.. *insaf

Bagus la kalau menuntut ilmu agama. Aku pun suka. Tapi, jangan la sedikt ilmu yang kita ada, kita sudah riak, memperendahkan orang lain. Ok, menasihati & menegur tu berlainan dengan memperendahkan & memperlekehkan orang lain. Done.

Ah, cukup la dulu. Sebenarnya banyak lagi points yang aku nak letak kat sini tapi tetiba datang idea tadi, lebih baik aku sambung dalam part yang seterusnya. Artikel yang ni aku jadikan part 1. Kakakaka



AnonyMouse: "Weh mello! bukan maen lg ko cakap eh macam bajet diri kaoo tu baek sangat!! cis! ptuii! benci kao! benci blog hudoh kaoo! bako! bako!"

M: twinkle twinkle little star.. (sambil korek hidung) Eh, anon! mekasih.. ko dah bagi aku idea untuk part seterusnya nanti.Hee










(read more)

Wednesday, March 23, 2011

Jangan hina kami yang bekerja kerana ilmu


Assalamualaikum salam sejahtera kepada semua pembaca.

Terlebih dahulu, aku ingin memohon maaf sekiranya artikel ini menyentuh sensitiviti mahupun menyinggung mana-mana pihak. Aku terbawa untuk menyuarakan isu ini setelah mendengar desas-desus dari kenalan serta di atas pengalaman sendiri, yang kadangkala tersinggung dek kata-kata lagak dari segelintir golongan pemasaran berperingkat/Jualan lansung (MLM). Mungkin, mereka hanya mahu mempromosi perniagaan mereka tapi adakalanya tanpa sedar, kata-kata mereka membuat seberapa ramai kenalan mahupun sesiapa saja yang baru mereka kenali di laman sosial seperti Facebook, cukup tersinggung.

Aku bukanlah anti MLM dan bukan pula menyokong mereka yang ber'MLM. Aku tidak kisah apa yang mereka lakukan, samada itu semua membawa berkat ataupun mudarat. Pelbagai pandangan dilemparkan dari masyarakat berkenaan sistem jualan lansung ini. Ada yang menyokong & ada yang mencemuh. Tapi diperakui, kebanyakkannya mengatakan bahawa sistem jualan lansung ini hanyalah merosakkan masyarakat. Ramai yang berhabis harta benda, wang ringgit semata-mata untuk meraih kata manis pulangan beribu-ribu ringgit sebulan.

Ya, aku tak menolak ada yang berjaya dengan melibatkan diri dalam sistem MLM ni, asalkan ada usaha & jangan jadi pemalas? Yeah, itu salah satu kata ransangan mereka. Halal haram, aku tidak mahu sebut kerana aku tidak layak. Well, kita nilai pandangan mereka yang pakar sajalah.

Yang aku kesalkan, ada diantara mereka yang tidak bertatasusila dalam berbicara.

"buat apa kerja sehari semalam tapi hidup masih menanggung hutang?"

"tak dinafikan mereka yang bekerja mampu dapat RM4000, RM5000 sebulan, tapi setelah tolak ansuran kereta, rumah, bil dan bla bla bla, masih berhutang beb! mana cukuppp"

Kawan, janganlah begitu. Jaga hubungan kita sesama manusia nescaya hidup kita aman sentosa. Orang penat kerja sehari semalam hingga kadang-kadang peluh meleleh kat celah kankang tau.Walaupun kata-kata kesal tidak pernah menusuk di corong telinga kalian, tapi aku percaya, ramai yang tersinggung dan lama kelamaan, akan ada yang menjauh dari kalian. Mungkin juga perlahan-lahan kalian kehilangan sahabat.

Aku sekarang bekerja biasa-biasa saja. Electronic Engineer lepasan ijazah sarjana muda. Fresh graduate. Ya, banyak mana sangat la kan gaji kami yang mendapat pekerjaan dengan secebis ilmu yang kami tagih selama ini. Tapi aku bersyukur, dengan gaji sekarang, aku mampu menyara diri sendiri tanpa membebankan ibu-bapa lagi (sebenarnya mereka tak pernah rasa terbeban untuk anak-anak), sebaliknya lebih dari itu, rezeki yang aku perolehi ini aku mampu untuk hulurkan kepada adik-adik di kampuhg. Alhamdulillah.


Kami manusia biasa juga. Ada impian, ada idaman. Aku juga, ada kereta idaman, ada rumah idaman, ah, isteri idaman maseh tak ketemu, biarkan, urusanku mencintai manusia adalah urusan-Nya, dan urusan mencintai-Nya adalah urusanku. Tapi! Tapi, semua itu boleh dicapai selagi hayat dikandung badan, selagi matlamat itu diiringi usaha, akan Allah makbulkan. Rezeki Allah yang bagi, terpulang kepada cara kita samada baik atau buruk.

Note: (Sekadar contoh) Orang rompak bank pun boleh kaya raya, orang yang suka terima rasuah, jual najis dadah. Tapi.. tak berkat kan?

"Ye ye je kerja kerana ilmu..ye ye je dapat kerja kerana ilmu"

Eh, of course! Bukan senang kami untuk capai ke tahap ini. Tak kira lah samada yang mendapat pekerjaan melalui lulusan SPM, Sijil, Diploma, Sarjana Muda (Degree), Master mahupun doktor falsafah (PHD) sekalipun, kami berpuas hati mendapat pekerjaan yang gaji tak seberapa (pada permulaannya) walaupun memerah minda hingga kering sewaktu belajar dulu.Dan sekarang, walaupun penat fizikal & mental bekerja, aku seronok. Setiap hari aku peroleh ilmu baru tambahan lagi pekerjaan sekarang memang menepati apa yang aku pelajari dulu.



"Alah kerja cikgu je pun, awal-awal memang la mewah.. nak pakai kereta tu la, ni la.. kahwin nanti? nak tanggung keluarga lagi..kos rumah lagi..last-last hutang jugak."

Bro, tak elok begitu walaupun untuk mempromosi "perniagaan" kita. Jangan rendah-rendahkan orang lain. Hidup ni sementara saja. Ada impian tu bagus la. Capai la ia sementara masih ada hayat dengan cara yang terberkat. Mak ayah aku cikgu juga, tak pernah meniaga, tak pernah join MLM pun tapi masih mampu membesarkan aku & adik-adik dengan selesa. Mampu saja bina banglo idaman, bilik sorang satu lagi untuk anak-anak. Mampu saja bagi motosikal sorang satu kepada anak-anak lelaki mereka.Hidup takde pun terseksa dek hutang.Well, setiap orang ada rezeki masing-masing kan?

Jadi, berpada-pada lah dalam berkata-kata. Mungkin pada anda ia salah satu strategi untuk menarik pelanggan atau lebih tepat lagi downline, tapi ingat, kata-kata anda mungkin juga menyakiti kawan dan kenalan anda sendiri.

Salam perpaduan dari mushmello dot com.


p/s: dulu aku selalu buka emel tapi sekarang tak berani sangat dah.. kenapa?

Jawatan kosong:

Project Engineer, Tester Engineer, Electric/Electronic Engineer.
1 Year Experience. MYR 5000 - 8000

Sabar mello, pengalaman lebih penting. Bab kata senior engineer aku, "jangan risau pasal gaji.. kalau kita ada ilmu, kita tak perlu "cari" orang, orang yang akan "cari" kita.

p/s/s: Sekarang dalam proses untuk mendaftarkan diri dibawah Board of Engineers Malaysia. InsyaAllah dapat la title Engr. tu. Target dalam masa 6 tahun, nak dapatkan title Ingnieur (Ir.).Gaji ada lah dalam RM15000++ per month. Itu angan-angan aku & kawan rapat aku yang sekarang bekerja sebagai chemical Engineer. Amin.

p/s/s/s: Alang-alang cakap benda yang berkaitan dengan duit kan, apa salahnya over sikit. Sekali sekala. KAHKAHKAHKAH






(read more)

Friday, December 10, 2010

(Photos) Kuala Lumpur International Motor Show 2010


Hari Isnin beberapa hari yang lalu (6 Disember 2010), aku ke Kuala Lumpur untuk bertemu dengan seorang sahabat & juga untuk ke Kuala Lumpur International Motor Show (KLIMS 2010) yang diadakan di Putra World Trade Centre (PWTC). Seperti yang aku jelaskan didalam entri sebelum ini, KLIMS bermula dari 3 hingga 12 Disember 2010.

Bertolak ke Kuala Lumpur pada pukul 12 tengahari, perjalanan selama 4 jam ke Kuala Lumpur bukanlah sesuatu yang asing bagi aku. Kali terakhir aku ke Kuala Lumpur rasanya lebih kurang 10 bulan yang lalu. Cuma kali ni sedikit berlainan rasanya, perhentian bas di sana sekarang bertempat di Bukit Jalil.

Sampai saja di Bukit Jalil lebih kurang pukul 4 petang, tanpa berlengah aku terus ke stesen LRT untuk ke Bandar Tasik Selatan. Di sana, aku bermalam di rumah kawan di Banting yang aku cakapkan tadi. Jadi, aku ke Bandar Tasik Selatan untuk pertukaran ke Komuter yang menuju ke stesen UKM,Bangi. Perjalanan dari Bandar Tasik Selatan ke Stesen UKM,Bangi mengambil masa lebih kurang 15 minit saja, melalui dua hentian sebelum sampai disana iaitu hentian Serdang & hentian Kajang.

Di hentian UKM,Bangi aku dijemput oleh kawan disana & menuju ke rumahnya di Banting yang mengambil masa lebih kurang 40 minit. Jauh juga bagi aku. Cukup sajalah untuk hari Isnin tu, petang hari Selasa (7 Disember 2010), aku & kawan aku tu melepak kejap kat kedai mamak area Banting sebelum ke KLIMS. Tengah syok je layan roti canai kat situ, tiba-tiba sebuah kereta parking kat tepi kedai tu. INSPIRA! hehe. First time aku nengok Proton Inspira kt depan mata & kat atas jalan pula tu. Apalagi, terus snap! la.Kehkeh


Dengan menaiki motosikal, aku & kawan ke PWTC lebih kurang pukul 6 petang dan sampai disana lebih kurang pukul 7 lebih. Tiket untuk masuk ke dewan pameran pada weekdays adalah RM20 & weekend pula RM15.


Untuk student (pamer studend ID Card atau pakai uniform sekolah), bayaran masuk hanya RM5. Selesai saja solat maghrib di situ, kitorang berdua memulakan acara "cuci mata" di situ.yeah jom cuci mata korang pula! Hehe.



Proton Emas




Peminat kah?Hehe

"Ambil la gambar satu lagi..yang macam ni pulak.." Tak tipu ni, akak/cik adik tu yang cakap.. Lupa nak tanya nama hari tu.huu

Perodua Infinite Concept




Proton Jebat




Satria Neo CPS


Proton Lekir




Proton Evolusi G



Nissan R-600




Mitsubishi Lancer


Tiba-tiba lancer termasuk dalam list kereta idaman.kehkeh

Volkswagen Golf

Ni kawan aku tu. Muka dia aku blur'kan untuk menjaga privasi. Jangan ingat muka dia memang macam tu pulak.hehe

Chevrolet Camaro

Oh! Miss Camallo,kau idaman ku jua tapi aku hanya mampu memandang.kehkeh




Bumblebee (Transformer)



The Dark Knight (Batman)





dan pelbagai jenis kereta lagi yang dipamer..





oh! damn.

Superbikes








Banyak lagi gambar yang aku snap tempoh hari tapi cukuplah setakat yang aku letak kat sini.Memang banyak lagi gambar tapi aku tak larat dah nak edit & upload.






(read more)
 

Kembali ke atas




Side Project under mello's: Wow! Bundle