Thursday, May 22, 2014

Sweet Escape: Waterfall & River (Part 1)

Untuk beberapa minggu yang lepas, aku dan isteri agak kebosanan di hujung minggu. Kebiasaannya di hujung minggu la kami punya masa yang sedikit lapang untuk keluar, maklumlah weekdays sudah tentu masa agak suntuk dengan urusan kerja.

Seakan rutin mingguan kami, hujung minggu keluar pusing-pusing shopping mall. Bukannya nak bershopping sangat, sebab dah tak tau nak kemana kan.Hehe. Sesekali tu ada la pegi tengok wayang, tu pun kalau ada movie yang best. Yang tak berapa best pun kitorang layan jugak tapi layan mata saja la kat dalam panggung wayang tu. hehe

Entah dari mana datangnya ilham, terasa nak tukar angin pulak kan. Nak jalan-jalan ke tempat yang jauh dari kesesakan bandaraya, konon-kononnya nak ke tempat ala-ala kampung, ada permandangan bukit bakau. Bosan jugak, hari-hari pegi kerja kena ngadap jem, kiri kanan hutan batu dengan bunyi bisingnya yang beraneka ragam.

Fikir punya fikir so kitorang decide nak ke air terjun & sungai di sekitar negeri Selangor ni. Kat bawah ni ada beberapa foto yang sempat kitorang ambik masa kat sana.

Sungai Congkak, Hulu Langat







Air Terjun Ulu Yam

Setahu aku, kat sini ada beberapa tempat yang korang boleh nikmati permandangan air terjun. Kitorang tiba kat sini agak lewat petang, so tak sempat nak explore port yang best.







Air Terjun Gabai

Masa kitorang sampai kat sini, (actually masa pertengahan jalan lagi) hujan dah mula turun. Takde la lebat tapi boleh tahan la jugak. Air terjun / sungai agak keruh (kekuningan?) mungkin di sebabkan hujan yang turun tu menghakis tanah di persekitaran.









So untuk korang yang dah tak tau nak kemana di hujung minggu atau musim cuti, boleh la pegi ke tempat tempat seperti yang terpapar kat atas. Nak berkelah boleh, nak ber'bbq ke, nak bermandi manda. Yang penting, keselamatan tu harus di jaga. Jangan letak barangan berharga merata-rata terutamanya di dalam kereta. =)


(read more)

Sunday, May 11, 2014

Satu perubahan fasa kehidupan...

Alhamdulillah.. Bersyukur pada yang Maha Esa kerana masih di beri peluang untuk bernafas hingga ke saat ini, dan syukur, kerana masih di beri kekuatan untuk menulis di blog yang kian suram & bersawang ni.Hehe.

Pantas.Memang cukup pantas masa berlalu meninggalkan kita.Jika ditoleh kembali, entri / artikel yang terakhir di blog ini adalah pada September 2012.Setahun lebih blog ini sepi dari sebarang entri terbaru. Arghh, ke mana aku menghilang?

Untuk sesetengah perkara, satu tahun itu mungkin satu jangka masa yang pendek, atau boleh jadi satu tempoh yang agak lama. Bergantung kepada apa yang kita nantikan atau apa yang terjadi.

BYE BYE SINGLE! Tehee~

Alhamdulillah, 17 January 2014 yang lalu adalah satu tarikh yang amat bermakna buat aku. Hari di mana aku menamatkan zaman bujang & menjadi seorang suami. Dan sudah tentu, ada perbezaan dalam kehidupan zaman bujang dan selepas berkahwin.

Seronok.

Ya, kahwin memang seronok. Kalau dulu masa bujang, balik tapau nasi makan sorang sorang depan PC, layan movie sebarang dua then tunggu mata layu. Pagi pagi dah keluar ke pejabat, lewat petang baru sampai rumah. Macam tu je la hari hari.

Bila hidup berdua dengan isteri ni, of course la sedikit sebanyak rutin harian berubah. Balik rumah ada isteri sambut. Makan malam sama sama masak. Makan berdua. Tidur pun dah berteman. Hehe.

Namun, jangan di lupa, besar tanggungjawabnya bila dah kahwin. Suami atau isteri masing masing ada tanggungjawab yang harus di jaga, lebih lebih lagi para suami.

Satu fasa perubahan...

Seperti yang sedia maklum, kehidupan di alam perkahwinan adalah satu perubahan fasa dalam hidup yang berbeza dengan zaman bujang. Masa bujang, mungkin kita boleh buat apa saja ikut kepala sendiri, nak keluar lepak, pergi sana sini, buat itu & ini tapi bila dah kahwin ni apa saja perkara yang kita nak buat hendaklah sama sama la berbincang & buat keputusan bersama. Terutamanya para isteri, apa saja perkara yang hendak di lakukan hendaklah dimaklumkan & diizinkan suami. Ingat tu, penting tau redha seorang suami. :)


Dah, tak guna aku cerita panjang lebar pasal bab ni. Perkara penting macam ni dah tentu semua orang yang nak kahwin & yang telah kahwin sedia maklum kan? Hehe.

Whatever it is, kahwin tu seronok! Chow~





(read more)
 

BACK TO TOP




Side Projects under mello's: Wow! Bundle | melloGraphy | mello says