Monday, January 30, 2012

Review #1 : HTC Sensation XL with Beats Audio (Intro)


Brand HTC mungkin tidak asing bagi mereka yang mengikuti perkembangan gadjet & telefon mudah alih khususnya. Tapi aku percaya, kebanyakkan kita 'dibesarkan' dengan Nokia.Betul tak? Hehe. Masih aku ingat, handphone pertama yang aku guna ialah Nokia 3310, semasa tingkatan 5. Masa tu punya la gembira sebab tak ramai remaja seusia aku yang guna handphone sendiri. Haha

Tapi kalau nak dibandingkan dengan dunia sekarang? Teknologi semakin jauh berkembang pesat. Untuk review pertama aku ni, aku ingin berkongsi sedikit sebanyak info mengenai salah satu handphone keluaran HTC, HTC Sensation XL with Beats Audio.

Korang boleh rujuk link di bawah bagaimana aku boleh memiliki handphone ni.

http://www.mushmello.com/2012/01/100112-is-my-25th-happy-birthday-mello.html

Dan warna pilihan aku? Semestinya solid white. Cun weh!

PENGENALAN

HTC Sensation XL adalah antara produk terbaru dari HTC yang dilengkapi dengan 'Beats Audio' & beats headset. Ternyata, sistem bunyi yang terhasil dari teknologi ini tidak mengecewakan & memang superb! Sangat sesuai untuk mereka yang gilakan muzik. Setiap music instruments (bass, drum, guitar 1, guitar 2, keyboard dll) dalam sesebuah lagu dapat didengari dengan jelas & seimbang. Yang lebih best, bunyi bass & drum yang terhasil lebih ketara & realistik.

HTC Sensation XL Commercial videos





Android buttons yang bercahaya malap (low light glowing)


Pandangan dari belakang. Logo 'Beats' audio bewarna merah memang menonjol dengan cover putih. Cover bewarna silver dibelakang diperbuat daripada aluminium yang tahan lasak & 'kasar' untuk memastikan smartphone ini tergenggam kemas di tangan korang.


Terdapat dua mikrofon; atas (seperti di dalam gambar) & satu di bawah.


Pandangan sisi


HTC Sensation XL menggunakan sistem operasi (OS) android 2.3.5 (gingerbread), 1.5Ghz single core processor & dengan skrin 4.7", korang sememangnya akan sangat berpuas hati dengan paparannya yang jelas & lancar samada untuk photos, videos, games, melayari internet dan lain-lain.

UNBOXING

Tiada video unboxing untuk aku share, cuma beberapa photos yang sempat aku snaps tempoh hari untuk tatapan korang.Kihkih



High quality metal Headset with 'Beats' Audio engineering. Warna merah putih headset ini memang cool!

Buttons untuk music player (previous, next, play & pause buttons) dan juga untuk menjawab panggilan. Sedikit kekurangan di sini ialah set buttons ini diperbuat daripada plastik; jauh berbeza dengan head set nya yang diperbuat daripada metal yang berkualiti.

'Ear plug / tips' dengan beberapa saiz yang sesuai untuk keselesaan korang


'2 in 1' charger cable & charger. Charger cable ini juga berfungsi sebagai USB cable untuk sebarang data transfer ke PC / Laptop.

User guides & warranty

Seperti kebanyakkan handphone / smartphone, HTC Sensation XL menggunakan bateri yang boleh ditanggalkan. Bagi aku, penggunaan bateri seperti ini akan memberikan kelebihan kepada kita sekiranya terjadi apa-apa kerosakan pada bateri. Yelah, mudah nak tukar ganti, tak kisah masih dalam waranti atau tak kan? Kalau bateri dah fix terbina kat dalam, mungkin sedikit rumit jika ada kerosakan yang membabitkan bateri sahaja.

Aku tak pernah guna smartphone keluaran HTC sebelum ni, jadi aku kurang pasti akan ketahanan bateri untuk model HTC yang lain.Mengikut kata kekawan aku yang pakai model HTC jugak, (HTC Evo 3D, HTC Desire), at least kena charge bateri 1 kali sehari. Maknanya kapasiti bateri mungkin boleh tahan tak sampai sehari atau hampir sehari. Tapi, selama (baru 18 hari! hehe) aku guna smartphone ni, HTC Sensation XL mampu bertahan sehingga 2 hari & hampir 2 hari pada masa tertentu (ketika penggunaan aplikasi lebih kerap; normal text messaging, call, games, music, web surfing).

Satu kekurangan yang jelas ada pada HTC Sensation XL ialah smartphone ini tiada slot memory card & hanya menggunakan internal memory. Jumlah internal memory untuk smartphone ini ialah 16Gb tapi memory yang available setelah di'install dengan aplikasi basic dari packaging asal ialah lebih kurang 12Gb. Tapi 16Gb tu sudah memadai. Nak isi apa sangat kan sampai 16Gb, 12Gb kan? Gambar & video yang diambil pun last-last transfer ke dalam PC jugak.Haha!

FULL SPEC




Size : 132.5mm x 70.7mm x 9.9 mm (5.22" x 2.78" x 0.39")
Weight : 162.5 grams (5.73 ounces) with battery
Display : 4.7-inch touch screen with 480 x 800 resolution
Screen : 119 mm (4.7")
CPU Processing Speed : 1.5 GHz
Platform :Android™ with HTC Sense™

Memory1 :
Total storage: 16 GB
Available storage: up to 12.64 GB
RAM: 768 MB
(The available storage you can use will be lesser, since the phone’s software occupies some storage.)

Camera :
- 8 megapixel camera with F2.2 lens, dual LED flash, and BSI sensor (for better low-light captures)
- 720p HD video recording
- 1.3 megapixel front camera

Connectivity:
- 3.5 mm stereo audio jack
- Bluetooth® 3.0 with A2DP for wireless stereo headsets and PBAP for phonebook access from the car kit
- Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/n
- DLNA for wirelessly streaming media from the phone to a compatible TV or computer
- Standard micro-USB (5-pin micro-USB 2.0)

Sensors :
- Gyro sensor
- G-Sensor
- Digital compass
- Proximity sensor
- Ambient light sensor

Multimedia

Audio supported formats:

Playback: .m4a, .mp3, .mid, .ogg, .wav, .wma (Windows Media Audio 9)

Video supported formats:

Playback: .3gp, .3g2, .mp4, .m4v, .wmv (Windows Media Video 9 and VC-1)
Recording: .mp4, .3gp


Nantikan review HTC Sensation XL yang seterusnya di dalam artikel yang akan datang. InsyaAllah dalam artikel yang akan datang, aku akan review berkenaan user interface atau photo / video.

Untuk specs & maklumat yang lebih detail mengenai HTC Sensation XL, korang boleh rujuk link yang tertera di bawah.

http://www.htc.com/www/smartphones/htc-sensation-xl/



p/s: Harga pasaran untuk HTC Sensation XL ialam RM2009. Tapi ada je tempat yang jual lebih murah. Cer usha-usha kat Lowyat. Aku dapat hari tu adalah dalam RM1900. Mungkin sekarang lebih murah.Who knows rite? Hihi



Links related:

HTC Sensation XL 2nd review (user interface)

http://www.mushmello.com/2012/02/review-1-htc-sensation-xl-user.html

HTC Sensation XL 3rd review (applications)

http://www.mushmello.com/2012/03/review-3-htc-sensation-xl-apps.html



blog comments powered by Disqus
 

BACK TO TOP




Side Projects under mello's: Wow! Bundle | melloGraphy | mello says