Sunday, May 8, 2011

Tanda-tanda seorang lelaki menyukai anda


Seingat aku, sudah ada artikel sebelum ni yang lebih kurang isi kandungannya seperti artikel kali ni. Tapi yang membezakannya mungkin, artikel terdahulu lebih kepada seseorang yang sudah menjadi seseorang yang istimewa kepada korang (buah hati, tunang, suami/isteri) manakala untuk artikel kali ni, lebih kepada seseorang yang menyukai korang & tiada apa-apa hubungan yang istimewa dengan korang. Ringkas kata, seorang kawan/kenalan yang menyukai korang.aishh

Kenalan korang itu mungkin seseorang yang sudah lama korang kenali, baik di alam realiti mahupun alam maya, pernah bersua atau sebaliknya. Artikel ini dihasilkan untuk korang yang rasa perlu, plus, ada readers yang bertanyakan perkara ini sebelum ini & juga keyword untuk tajuk artikel semacam ini seringkali tertuju ke blog ini. Alang-alang kan, baik aku buat je artikel yang direct ke keyword terbabit. Tak paham? Abaikan, teruskan dengan karutan di bawah.

1st

Dia akan menjadi diri sendiri bila berhadapan dengan korang. Berhadapan di sini bukan la bermaksud bersua muka dengan anda. Bukan & tidak semestinya. Tiada hipokrit, apa yang ditunjukkannya itulah dirinya.

2nd

Dia berminat untuk mengenali korang dengan lebih mendalam. Ya, dia mungkin tahu nama sebenar korang, kesukaan korang, apa yang korang tidak suka dan jangan hairan kalau dia tahu alamat rumah korang tanpa pengetahuan korang. Mungkin dia ingin menghantar hadiah sempena hari lahir korang, kad ucapan hari raya dan sebagainya. Mungkin ada antara korang (perempuan) takut dengan perkara sebegini, yela, tetiba je orang yang tak pernah ditemui atau tak pernah dibagi alamat rumah tetiba je tau alamat rumah kan. Jangan khuatir, cuma ambil langkah berhati-hati sudah. Err, mana la tau si dia tetiba je hantar rombongan merisik. Ah, lagi berderau darah korang kan? Couple tidak, apa tidak, tetiba je si kawan ni hantar rombongan merisik. Eh, aku mau tanya, perlukah couple sebelum melangkah ke alam perkahwinan? Persoalan ni sampai sekarang maseh berlegar-legar dalam fikiran aku neh.

3rd

Suka berkias. Ya, dia MUNGKIN tidak akan menyatakan rasa sukanya terhadap korang secara terang-terangan. Jika dia pernah nyatakan sekalipun, mungkin kata-katanya sedikit kabur, kurang jelas, bersastera (hehehe) & mungkin juga dalam keadaan gelak suka suka dalam serius dalam suka. hehe.



Kenapa begitu? Aku syak mungkin lelaki sedemikian ada impian yang lebih jauh dari nyatakan rasa sukanya yang mungkin korang akan reject dalam tempoh kurang satu minit setelah dia katakan rasa sukanya pada korang. Impian apakah itu? Mungkin dia tak mau couple dengan korang, kahwin itu jauh lebih bermakna. Simpan rasa suka dalam diam, berusaha mengukuhkan kewangan & bila tiba masa yang sesuai, masuk meminang korang sepertimana aku nyatakan dalam point #2 di atas.

Sebab lain berkias? Dia tidak yakin dengan diri sendiri, curiga dengan status korang (yela, kan zaman sekarang ni zaman orang couple, zaman buat status "in a realtionship") terutamanya bagi korang yang low profile. Jadi, kalau korang rasa dia berpeluang, jangan abaikan tanda-tanda ini. At least, alert yourself & let he know if he got any chance. Dan juga, bagi peluang kepada diri korang sendiri.

4th

Menghargai korang walaupun korang tak minta, walaupun korang tak pernah/jarang pedulikan dia & dia juga jarang contact dengan korang. Bila tiba hari lahir korang, ramai kawan & kenalan mengucapkan ucapan hari lahir tapi bagi si dia, cara ucapan itu mungkin sedikit berlainan. Caranya mungkin ingin menyampaikan sesuatu yang tersirat & dalam masa yang sama ingin menyentuh hati korang (eh, macam takleh blah pule ayat ini.kihkih). Cara bagaimanakah itu? Mungkin dia nyanyikan satu lagu untuk korang, bagi hadiah yang di pos dengan pos laju Malaysia atau mungkin juga sebuah LUKISAN yang tak seberapa tapi ada makna? Well, who knows.

5th

Ah, dia tak senang duduk bila nampak tanda-tanda yang korang macam tengah angau dengan seseorang ataupun ada lelaki lain yang masuk line. Lalu dia bagi video lagu dimana liriknya tersurat apa yang tersirat baginya sekian lama. Pandai-pandai la korang fahami. Contoh lagu? Tengok je la seperti dibawah.



err, ni lagu band Couple tapi saye cover.ouch

6th

Dia seringkali atau jarang-jarang sekali menegur korang (samada melalui telefon, sms, chat, emel dan bla bla bla) & kesempatan yang ada itu dia cuba untuk menyatakan sesuatu kepada korang tapi selalunya tidak berjaya. Eh, korang paham tak apa yang aku nak cakap sebenarnya ni? Hahaha. Begini, dia seolah-olah nak bagitau korang sesuatu tapi takut-takut & akhirnya apa pun tak dibagitahu ataupun dia tukar topik perbualan. Haaa lebih kurang begitulah maksudnya.

7th

Eh, rasa malas pulak nak tulis banyak-banyak. Ni point yang last la eh? Kalau aku rajin, aku update lagi di sini.Hehe. Ok, tanda yang terakhir, bila si dia tahu yang korang sudah berpunya, mestilah dia akan kecewa & pura-pura gembira, dan mungkin juga dia seolah-olah menjauhkan diri daripada korang. Jangan pula salah faham, dia menjauhkan diri daripada korang tu bukan bermakna dia tak sudi berkawan dengan korang, tapi..paham-paham la ye? Tapi menjauhkan diri bukanlah bermakna dia berhenti berharap. Korang pula jangan la rasa bersalah kalau korang tahu yang dia suka korang walaupun dia cuba semampu mungkin menyembunyikan rasa suka itu. Ok?

Ya, aku memang penakut.

Nasihat aku, kalau korang masih belum berkahwin, jangan lah korang terlalu pasti dengan perkara yang belum pasti lagi. Kalau niat itu sudah elok & korang sudah nekad, berdoa la selalu agar pengakhirannya menjadi yang halal. Semua insan akan tumpang gembira. =)



p/s: lelaki macam ni memang susah nak difahami kan?





(read more)
 

Kembali ke atas




Side Project under mello's: Wow! Bundle