Saturday, March 19, 2011

Perempuan yang takut didekati oleh lelaki

Pantai Desaru, 11 April 2010

Haha akhirnya! Dah lama aku teringin nak update blog tapi setiap kali itu jugak la hasrat aku terbantut. Penat bekerja membuatkan mood untuk menulis sedikit hambar. Hari ni pun kerja tapi hanya separuh hari. Pulang saja, setelah selesai makan & solat Zohor, hah apa lagi? Zuppp terus membuta. Oh heaven! Rasa macam dah lama tak tidur dengan nikmatnya. Mana tak nya, setiap malam tidur pukul 1,2 pagi. Awal-awal pagi dah kena bangun. Badan lesu. Muka suram. Aishh!

Dan malam ni badan terasa segarnya, mood dalam keadaan baik insyaAllah.Alhamdulillah. Cepat je aku gerakkan jari jemari mengetuk ngetuk papan kekunci neh. Ok, berbalik kepada tajuk artikel kali ni. "Perempuan yang takut didekati lelaki". Takut di sini bukanlah bermakna seram atau ngeri, tapi tidak berani untuk mendampingi. Well korang paham kan apa yang aku cuba cakap kan?

Korang, kaum wanita, gadis, perempuan, mungkin memiliki daya tarikan yang bisa (wow bisa siottt! kehkeh) membuat kaum lelaki tertarik pada korang tapi mungkin tidak juga kalau korang mempunyai ciri-ciri seperti di bawah. Korang ada rupa paras yang chantek, menawan tapi itu tidak semestinya akan mencairkan hati lelaki & lebih teruk, mungkin sesetengah kaum lelaki yang memandang korang tanpa ada apa-apa perasaan. Sepatutnya mungkin dengan kelebihan yang korang miliki, mungkin ada lelaki yang sudah terpaut hati dengan korang atau mungkin lebih baik, korang sudah bertemu dengan jodoh korang.

#1 Suka bersosial

Clubbing, berparti sana sini, minum dan lain-lain perlakuan yang sejenis dengannya mungkin membuatkan kaum lelaki tidak menyukai anda. Tidak menyukai di sini bukanlah bermaksud tidak suka atau benci, tapi mungkin tidak akan dapat membuatkan kaum lelaki ini terdetik untuk "menyukai" anda. Mungkin berkawan saja. Of course, bersosial di sini adalah satu perbuatan negatif, yang ditegah dalam ajaran Islam.


p/s: Tapi kaum lelaki yang suka bersosial seperti anda mungkin akan menyukai anda, sudi mempunyai hubungan dengan anda tapi bersiap sedia la untuk jadi madu,dimainkan kayu tiga empat lima enam dan seterusnya. Whoops!

#2 Lelaki keliling pinggang

Ok, kalau sekejap tadi suka bersosial, yang ni pula lelaki keliling pinggang. Oh, apa bezanya? Anda mungkin kurang bersosial, bukan kaki clubbing, bukan kaki parti melompat lompat sana sini sambil botol arak digenggam erat di tangan tapi anda cukup suka berkawan secara berlebih-lebihan dengan ramai lelaki. Anda punya ramai kawan lelaki tapi bukan teman lelaki. Hari ni keluar berdua dengan lelaki itu. Esok dengan lelaki lain. Pagi dengan lelaki itu, tengahari dengan jejaka terbabit dan petang dengan pakcik itu.Err? Anda boleh dikategorikan sebagai seorang yang terlebih peramah dan manja (or gedik? ops.).


Dalam facebook (contoh sahaja) photo anda dengan lelaki-lelaki bukan main banyaknya. Photo berdua, bertiga, berempat, dalam kereta, kat shopping complex dan bla bla bla. Yes, ini mungkin membuatkan sesetengah lelaki yang cuba untuk mengenali & mendekati anda tidak lagi berkeinginan sedemikian. Mungkin ada yang suka anda tapi setelah mengetahui diri anda yang sebegitu, mungkin rasa suka itu boleh lenyap terus! Hahaha.

p/s:

Girl: Weh mello, kan aku peramah, selalu keluar dengan ramai lelaki. Nanti nak kahwin aku pick up la satu! Ko diam ar awek pun takde! Huh

Mello: Ya ya mungkin awak boleh dapat satu or dua pom bolehhh tapi berkemungkinan besar yang sama jenis dengan awak la. Err, nanti dah kahwin kena selalu check inbox sms laki awak tau.

#3 Ramai peminat

Anda bukanlah artis, public figure, tokoh. Anda gadis kebanyakkan tapi personaliti & perwatakan anda mungkin menarik. Anda biasa-biasa saja,pandai menjaga diri tapi ada sesuatu yang membuat kaum lekai suka berkawan & mendekati anda. Tambahan pula, anda jenis yang tidak sombong & tidak pula memiliki perilaku seperti point #1 & #2 yakni terlebih peramah seperti di atas. Mungkin itu yang membuatkan kaum lelaki suka mendekati & bersahabat dengan anda.

Eh Yuna! (Gambar hiasan semata-mata)

Ya, mungkin yang mendekati & bersahabat dengan anda tidak ada sebarang niat untuk menjalinkan hubungan istimewa dengan anda, mungkin ada yang sudah punya kasih hati tapi anda harus peka, harus alert kalau anda maseh mencari-cari calon untuk pelengkap hidup anda. Mungkin ada yang dari jauh hanya mampu memandang anda, menyimpan hasrat dalam diam. Kerana rasa dirinya tidak layak (well who knows rite?). Yelah, mana tak nya, tengok lelaki-lelaki yang mendekati anda semuanya hensem-hensem, bermulut manis, romantika. Terbantut terus hasrat yang terpendam.Hehe.

p/s: Ringkas kata, ada kaum lelaki ni yang takut untuk mendekati perempuan yang mereka sukai kerana anda seorang yang disukai & diminati oleh ramai lelaki. Ini membuatkan lelaki terbabit merasakan dirinya lansung tidak punya peluang. Dan kalau anda tidak peka, mungkin anda juga terlepas peluang untuk mengenali lelaki yang menepati citarasa anda iaitu lelaki yang takut untuk mendekati anda itu. Paham kan?

#4 Dingin

Anda adalah golongan yang berdarah sejuk. Haha gurau sajaa! Tehee. Tak, anda bukanlah seorang yang sombong tapi seolah-olah tampak sedikit jual mahal. Ada lelaki yang cuba menegur anda tapi kata-kata balas dari anda mungkin dirasakan dingin. Jangan la begitu,bila anda sudah terbiasa begitu, mungkin ada lelaki yang merasakan bahawa anda ni bajet famous. Point #4 ni bukanlah menggalakkan anda untuk terlalu melayan lelaki dan bukan juga menggalakkan anda untuk jadi seorang yang terlalu peramah dengan kaum lelaki, tapi depends on situation la. Jaga hubungan anda dengan sesiapa yang ingin mendekati anda samada untuk berkawan atau bersahabat supaya tidak ada salah faham yang mengatakan anda adalah seorang yang sombong.

p/s: Anda digalakkan untuk dingin kepada lelaki-lelaki yang gatal & mempunyai niat yang tidak elok kepada anda. Selamat maju jaya dari mushmello dot com.

#5 Golongan berada

Anda datang dari keluarga yang berada. Golongan yang kaya raya. Anda ok & tiada sebarang masalah dalam perilaku. Tapi tahukah anda? Mungkin ada lelaki yang menyimpan perasaan kepada anda & ada yang seikhlasnya ingin mempercalonkan anda sebagai isteri. Tapi, disebabkan taraf hidup yang berbeza, mungkin mereka berfikr banyak kali sebelum membuat keputusan.


Ada yang berasa diri tidak layak. Ya, kebanyakkan kaum wanita yang datang dari golongan berada menginginkan majlis perkahwinan/persandingan yang serba mewah. Kalau anda tidak mahu sekalipun, pasti keluarga anda yang mahu melihat majlis persandingan anak perempuan mereka diadakan dengan serba mewah. Dan semua itu memerlukan perbelanjaan yang agak tinggi. Dan kerana itu juga membuatkan sesetengah lelaki bermonolog, "baik aku berkawan saja.. tak usah menyimpan apa-apa perasaan kepada dia.."

Tapi itu secara umumnya lah. Tak semua begitu. Oleh itu, anda harus peka. Pandai-pandai lah merancang.

p/s: Tak elok membazir.


Apa yang aku katakan di atas hanyalah secara kasar. Tapi itu memang berlaku dalam dunia realiti. Apa pendapat korang? Mungkin ada antara korang yang pernah mengalami situasi seperti ini. Boleh share di sini untuk renungan kita bersama.



p/s: banyak pula "mungkin" dalam artikel neh.attoi!






blog comments powered by Disqus
 

Kembali ke atas




Side Project under mello's: Wow! Bundle