Wednesday, October 27, 2010

Fast Update #1


Rasanya ni first time kot aku buat fast update.Apa itu fast update? Maknanya update dengan laju.Haha.Whatever. Takde tajuk yang tertentu untuk artikel ni sebab artikel fast update ni mengandungi lebih dari satu isu.Dan kenapa fast update? Sebab aku mengejar masa, aku kesempitan masa sekarang.Tak perlu susun-susun ayat seperti biasa. Rasa macam busy je.Hehe.

#1 Final Piala Malaysia

Hari Sabtu ni perlawanan akhir piala Malaysia 2010 akan berlangsung di Bukit Jalil. Pertemuan antara Kelantan & Negeri Sembilan, sama seperti musim yang lepas. Pada awalnya memang aku nak pergi ke stadium hari Sabtu ni tapi ada pula kerja yang menghalang. Apa pun, go more kelate go more! hehe

Thanks guys for inviting me to Red Warriors facebook group.

#2 Award

Ok, award ni si adek comel, Tyraa yang bagi. Mekasih banyak-banyak ye. Award Tyraa ni abang letak kat page awards ni.


#3 Contest

Ok, hingga ke saat artikel ini di'publish, aku dah join dua contest.

Contest pertama

dianjurkan oleh Cik Jari, contest ayat macho untuk Cik Jari.Contest ni ada 2 kategori, aku join kategori ke-2, buat nota pendek berilustrasi.Semalam baru aku dapat luangkan masa untuk siapkan nota bergambar tersebut. Macam ni rupanya bila masa itu sempit. Jadi hargailah masa.


Contest kedua

Contest ni sangat senang, dianjurkan oleh walimatulurus.net. Letak je banner mereka di blog dan korang berpeluang memenangi hadiah utama berupa sebuah iphone 3G! Tapi semudah itu kah? Reference terbanyak ke website walimatulurus.net akan menjadi pemenangnya. Tarikh tutup 31 Oktober 2010. Beberapa hari je lagi. Tapi kenapa aku join jugak even memang dah confirm takkan menang? Saja, nak tolong promo kan website dorang. Kalau menang, Alhamdulillah.

kad kahwin
Kad Kahwin

#4 Blogwalking

Kalau ada yang perasan la, aku dah jarang ber'blogwalking sekarang ni. Bukan tak nak, tapi makin banyak masa berlalu, makin banyak tanggungjawab yang aku harus hadapi. Cess, berkias-kias pulak kan? Hehe. Takde la,minggu depan insyaAllah masa aku lapang sikit. Nanti aku ziarah blog korang ye. Amin.

#5 Fida Aishah

Sekarang dah kecoh dah pasal Fida Aishah ni. Aduhai. Kan dia dah private kan blog dia tu. Tak dapat aku nak membacanya lagi.Siapakah Fida Aishah? Tak kenal? Tak kenal takpe.Dia seorang gadis yang sangat cun! Hehe. Aku pun tak kenal sangat but whoever she is, just let it be & there's must be a reason for everythings she did. No komen. Lebih suka memerhati.





p/s: doakan aku ye kawan-kawan.for everything.










(read more)

Tuesday, October 19, 2010

Tips: Label & tag itu dua perkara yang berbeza


Selamat hari Selasa kepada semua readers. Ya, hari Selasa yang sudah hampir kepada penamatnya. Begitu pantas masa berlalu. Rasanya baru sekejap tadi aku makan tengahari, tengok-tengok senja sudah pun menyusul sewaktu jari jemari ini menekan papan kekunci. Macam mana taknya dah kalau makan tengahari pun waktu petang.Hehe. Teringat kata-kata seseorang dulu, seseorang yang pernah menceriakan diri ini, "awak, kalau awak ada masa, petang-petang waktu senja tu, masa matahari terbenam, awak tengok la kat langit.." Aku bertanya, "kenapa?" "Sebab, dengan memandang langit senja, kita dapat memuhasabahkan diri.. apa yang kita dah lakukan untuk hari ini..adakah masa kita digunakan sebaiknya atau sebaliknya.."

Biarkan masa lalu berlalu..

Sudah agak lama rasanya (kot!) aku tak bagi tips/tutorial dalam berblogging ni. Bukannya apa, kadang-kadang terfikir jugak, kalau asyik buat artikel/entri mengenai tips/tutorial ber'blogging ni seolah-olah aku ber'blogging ni hanya kepada blogger je la. Maknanya readers blog ni hanya la bloggers & mereka yang berminat untuk ber'blogging saja. Terlalu kecil skop di situ.

Sepanjang aku melibatkan diri dalam dunia blog ni (walaupun baru setahun lebih), macam-macam jenis blog aku ketahui, macam-macam jenis perangai bloggers yang aku jumpa & bermacam-macam macam-macam lagi aku jumpa.Err? Ok, apa yang aku ingin ketengahkan kali ni cuma satu topik saja. Berkenaan fungsi "label" untuk bloggers @ blogspot.

Untuk pengetahuan korang mengikut kefahaman aku, "label" & "tag" ni dua perkara yang berbeza. Ada sesetengah blog yang aku jumpa ni menggunakan fungsi label ni sebagai tag kepada entri-entri mereka. Mungkin ada yang masih tidak faham apa yang aku hendak sampaikan disini.

OK, sebagai contoh, nanti aku akan hasilkan satu artikel yang bertajuk "kenapa playboy suka permainkan hati wanita?". Label yang sesuai untuk artikel berkenaan sudah tentu "love","boys & girls" atau "life". Dan untuk tags pula? Banyak! Mungkin tags yang sesuai untuk artikel itu ialah, "perempuan suka lelaki playboy", "playboy spesis buaya darat", "perempuan berhati lembut", "jatuh cinta dengan playboy", "Ben Affleck muka playboy", "jenama playboy", "buaya darat" dan bermacam-macam tags lagi.

Menggunakan fungsi "label" sebagai tags adalah kurang disukai aku & ia membuatkan blog kucar-kacir & tidak kemas. Itu hanya pendapat aku. Lain orang lain akal. Rambut asalnya sama hitam, berbeza hanya kau basahkan rambut kau dengan air karat saja. Ops, sedikit terkeluar dari topik.Hehe

Apa sebenarnya fungsi & perbezaan antara "label" & "tag""

Label: Memudahkan readers search artikel yang disukai mengikut kategori. Contoh, korang nak baca artikel berkenaan cinta di blog ni.Korang tengok kat sidebar kanan tu, ada menu kategori. Klik saja label "love". Segala jenis artikel cinta yang aku karutkan akan terpapar. Mudah kan?

Tag: Apa lagi fungsinya kalau bukan untuk SEO (Search Engine optimization). Btol ke? Kalau salah, tolong betolkan. Ini hanya pendapat aku sebagai seorang newbie.

Tapi apa boleh buat jugak kan, blogspot/blogger tak menyediakan fungsi "tag" kepada penggunanya & ini adalah salah satu kekurangan blogspot yang annoying berbanding wordpress. Tapi kalau nak buat juga boleh je. Sila tengok tag yang aku buat di akhir artikel ni. Tapi tak tau la membantu ke tak dalam SEO tu. Haha


p/s: gila best karok semalam. Dah lama tak lepas tekanan dengan menjerit.Warghhhhh!



*update (22 October 2010)

Tags yang aku gunakan di akhir artikel ini membantu dalam SEO. Sila tengok printscreen dibawah.

Note: Kalau korang rajin, letak la tag banyak-banyak untuk entri korang tu. Tak perlu link seperti yang aku buat. Gunakan perkataan yang berlainan dengan isi entri & tajuk entri untuk tag-tag entri korang tu.

[CLICK TO ENLARGE IMAGES]













Tags: label blogspot, label entri, cara untuk tag entri di blogspot, beza label & tag, plugin tag untuk blogspot




(read more)

Friday, October 15, 2010

How i draw cartoons


Assalamualaikum & selamat sejahtera kepada semua readers mushmello.com

Artikel kali ni bukanlah tutorial mengenai cara melukis mahupun tutorial mengenai adobe photoshop. Disebabkan ramai jugak yang tanya macam mana aku lukis kartun-kartun kat blog ni, jadi aku hasilkan artikel ni untuk share dengan korang. Disebabkan ini bukanlah tutorial, jadi apa yang korang perlu tahu ialah cara menggunakan software adobe photoshop. Sekurang-kurangnya korang pernah guna or tau yang basic pun dah cukup.

Ada juga yang pernah tanya, dari mana aku belajar pasal photoshop ni. Ok, aku tak ambik mana-mana kelas khas. Tak pernah. Belajar sendiri je melalui dua cara. Belajar dengan google & explore sendiri tools kat photoshop tu. Semua orang pun boleh asalkan ada kemahuan & minat. And one more thing, jangan segan untuk pamerkan hasil kerja korang, usah peduli kata-kata negatif orang lain, perdajalkan semua.

Note: Nak belajar pasal photoshop & perkara-perkara lain yang sama jenis dengannya melalui google ni boleh je, tapi kalau nak belajar maksud hadis, tafsir Al-Quran, hukum hakam agama ni kena belajar depan-depan dengan orang yang arif,kena rujuk kepada mereka yang arif pasal agama, bukan boleh main search kat google je. Hati-hati kalau nak belajar pasal agama. Tak semuanya betol kat google neh.

Ok, terus kepada tajuk utama.

Alat tulis

Aku rasa kebanyakkannya dah tau yang aku melukis cara lama. Lukis tangan. Alat tulis yang aku biasa guna sudah tentu la pensil, pen, getah pemadam & pembaris. Bukan satu jenis pen saja aku guna, berbeza-beza saiz matanya untuk garisan yang berbeza ketebalannya, bergantung kepada apa yang nak dilukis. Kadang-kadang marker pen pun aku guna jugak.


Sketch

Yang ni terpulang kepada korang. Masing-masing punya kreativiti, masing-masing punya kebolehan. Bukan sekali skecth dah menjadi, kadang-kadang sampai jari aku pun dah kebas. Lukis padam, lukis padam. Aku melukis kat atas kertas A4 je, then scan ke komputer guna scanner.


Resketch

So bila dah puas hati dengan hasil lukisan, aku lukis balik dengan menggunakan pen. Lukis di atas lukisan yang sama tapi dengan menggunakan pen. Kenapa pen? Sebab bila scan, garis lukisan akan lebih jelas kelihatan berbanding garis lukisan yang dilukis menggunakan pensil. Siap resketch, padamkan lukisan asal tu dengan menggunakan getah pemadam. Takkan guna pemadam api pulak kan.Kehkeh


Color

Of course satu-satunya software yang aku gunakan untuk mewarna ni ialah adobe photoshop. Banyak lagi software lain yang boleh digunakan seperti adobe illustrator tapi aku lebih selesa menggunakan photoshop.


Biasanya sebelum mewarna, aku adjust dulu brigthness & saturation untuk lukisan yang di'scan tadi supaya garisan-garisan lukisan tu tampak lebih smooth. Ialah, kan pakai pen. Kadang-kadang ada tompok-tompok dakwat pen & itu mencacatkan lukisan.


Yang bab mewarna ni terpulang kepada korang la. Apa yang aku nak cakap, korang kena explore tools kat photoshop tu, jenis-jenis brushes, filters & kalau nak bagi lukisan tak nampak statik sangat, pandai-pandai la memanipulasi tona color.

Kalau ada apa-apa lagi persoalan pasal ni, tanya je kat ruang komen kat bawah ok?











(read more)

Wednesday, October 13, 2010

2 in 1 : contest candid camera & Bunkface

Hari tu punya la boring tak tau nak buat apa, so aku main refresh je kt home facebook. Refresh punya refresh, tengok-tengok ada status dari fanpage bunkface. Dorang akan datang ke Batu Pahat untuk hot FM mini jam. Kat situ dorang cakap event akan bermula pukul 4 petang sampai 10 malam. Jadi, aku ngan member-member planning la nak pegi sana. Bila lagi dapat tengok Bunkface perform secara live kan?

So, hari Sabtu yang lepas aku pegi ke sana berdua dengan sorang member aku ni (tadi cakap planning ngan member-member, bunyinya macam ramai je kan? Hampeh!). Kitorang bertolak lebih kurang pukul 6 petang. Kamera dah siap sedia dalam bag. Macam mana sekalipun aku nak bergambar jugak ngan sam bunkface tuh. Bunyinya macam mustahil sikit kan? Tapi bila aku cakap aku nak, aku akan usahakan jugak sampai dapat.Hehe (Kata-kata seorang yang degil)

Sampai sana, dorang dah start perform. Entah lagu yang ke berapa dah. Orang punya la ramai kat depan stage tu. Penonton pulak dah menjerit "lagu last lagu last!" "satu lagi! satu lagi!" Sadis. Masa aku sampai tu dorang dah nak habis perform kat situ. Sempat dengar satu lagu je. Habis je nyanyi, penonton mula bersurai. Aku pulak terkebil-kebil. Kat fanpage cakap sampai 10 malam. Ni pukul 6.30 dah habis?


Aku ngan member aku yang sorang lagi tu dengan sedikit hampa menuju ke belakang stage. Lepak-lepak situ jap sebelum pulang. Borak-borak situ jap, tiba-tiba si sam ni berjalan keluar dari bilik persalinan dia. Masa tu tak ramai sangat pun orang sebab kebanyakkannya dah blah tadi. Dipendekkan cerita tengok je la photo kat bawah.


Sekian introduction.

Ok, entri ni sebenarnya pasal contest candid camera oleh noieizan (http://noieizan.blogspot.com/). Ni zama cheesemore la ni yang tag.Hehehe.


Photo pilihan aku untuk contest ni seperti yang tertera di bawah.


Apa yang menariknya pasal photo kat atas tu? Yang menariknya photo kat atas tak menarik pun. Photo kat atas tu aku tengah termenung kat tali gitar. Masa tu tahun 2006. Dah lama dah. Aku tak tau pun yang member aku snap photo masa tu. Yela, takkan nak cakap tau pulak, dah tak candid la namanya.Hehe

Antara syarat contest ni ialah kena tag 2 orang rakan. Ok, mangsa-mangsanya ialah

#1 Annadzirah

#2 Liez

Terpulang kepada kalian nak join tak.tehee~

Ok la, tu je. Assalamualaikum.







(read more)

Friday, October 8, 2010

yang indah itu cinta...

Theme song :









saya sayang awak..saya akan melindungi awak..saya cinta awak sampai mati...


Tapi..Baru hari ni saya sedar segalanya..





Awak..sampai hati awak buat saya macam ni...


Pengorbanan saya sume sia-sia..sayangnya saya kat awak tak bermakna..


Tapi sekarang saya dah jumpe orang yang betul-betul menghargai cinta saya..





Dia cakap,bila saya sedih, dia suruh saya tengok bunga flip-flap yang dia bagi kat saya...


Cinta yang suci layak dimiliki oleh orang yang betul-betul menghargai pengorbanan..Cinta sejati itu menyembuhkan bukan menyakitkan...


Watch video: yang indah itu cinta [HQ]

Illustration & video by: Mello

Story line & theme song prepared by: Aliff Cullen http://facebook.com/aliffsibu










(read more)

Friday, October 1, 2010

should & shouldn't before loving someone

Photo kat atas ni sama dengan photo untuk notes "seseorang yang mencintai kamu.." Dah baca belum? Kalau belum, sila-silakanlah.Hehe

Tajuk entri dalam bahasa inggeris adalah sesuatu yang asing di dalam blog ni. Jangan hairan kerana ia bukan sesuatu untuk di hairankan dan aku gunakan tajuk dalam bahasa inggeris hanya untuk memendekkan tajuk tersebut. Ok, aku translate tajuk di atas dalam bahasa Melayu,err, bahasa Malaysia.Apa yang patut & tak patut dilakukan sebelum anda mendekati,menyanyangi & mencintai seseorang.

Kita manusia,ada hati,ada perasaan. Jadi, normal lah kalau kita suka atau sayang kepada seseorang kan? Tak usah berlagak cool "oh aku tidak jiwang", "apa barang cintan-cintun ni beb" and so on. Photo dengan awek bukan main lagi, bergolek sakan macam hero & heroin filem hindustan.Kehkeh

Mungkin ada antara kenalan,kawan,sahabat atau teman korang yang menarik perhatian korang kan? At least mesti ada sorang dua yang korang suka. Dari sehari ke sehari, korang selalu ingat akan dia. Rindu mungkin? Terasa hendak lebih intim lagi,hendak lebih mengenali & rapat lagi dengan si dia yang korang suka.

Apa yang patut korang lakukan?

Berkawan dulu. Kenali hati budi si dia. Selalu bertanyakan khabar & tegur,sapa dia dengan kata-kata yang lembut (ececee..) tapi jangan sampai dia rimas. Jangan tunjuk sangat yang korang suka dia. Nanti apa pun tak jadi. Share kan kesukaan korang dengan dia, mana tau apa yang korang suka tu juga kesukaan dia? Dah ada point dah kat situ untuk borak-borak kan.Hehe.

Jadilah sahabat. Sahabat di sini bermaksud seseorang yang takkan melukai dia, yang sentiasa bersamanya susah senang. Dengar & bantu jika dia ada masalah. Mungkin dengan sikap korang yang sebegitu akan membuatkan dia senang hati berdamping dengan korang.Who knows rite?

Ketahui kisah silam dia. Mungkin orang yang korang suka baru saja putus cinta. Memang masa yang sangat tidak sesuai untuk korang menghampiri dia melebihi seorang kawan atau sahabat. Faham-faham je la, orang putus cinta ni maybe masih ingat akan kekasih hati yang dulu or mungkin dia masih tawar hati untuk bercinta. Katakan dia terima juga korang melebihi seorang kawan tapi yang sebenarnya dia hanya terima korang semata-mata mahu melupakan kekasih yang terdahulu, agak-agaknya korang rasa berbaloi ke?


Macam mana si dia masih "single & available"? Putus cinta pun tak? Ok, cuba korangkan bayangkan si dia berada di tempat korang. Mungkin dia juga ada seseorang yang disukai juga. Senang cerita, si dia pun tengah suka seseorang. Yang ni pun penting jugak. Bagi ruang & peluang kepadanya untuk menyukai orang yang disukainya. Jangan sesekali buat dia rasa serba salah.

Sokong lah si dia dalam apa jua perkara. Perkara di sini bermakna perkara yang baik-baik je la.Takkan la benda tak baik pun korang nak sokong kan? Mungkin dia ada masalah, so bantu la dia or at least tolong jadi pendengar yang setia.

Ok.Points kat atas tu apa yang korang perlu lakukan sebelum korang nyatakan rasa sayang korang kat si dia.

Apa yang tak patut di lakukan?

Jangan berharap. Berharap boleh tapi kalau ada peluangnya. Kalau tak? Kecewa je la kan. Kecewa tak baik untuk kesihatan. Serius.Hehe.

Jangan memaksa dia untuk menerima & menyayangi korang. Ni hanya merugikan korang. Lama-lama si dia rimas & menjauhkan diri. Nak berkawan & bergurau macam biasa pun dah tak boleh kan? Apatah lagi nak dekati dia dengan lebih rapat. Simpan saja la angan-angan tu jawabnya.

Kawal perasaan korang bukannya perasaan yang kawal korang. Ketahui limit korang di sisi dia. Jangan biarkan rasa sayang tu meluap-meluap sampai diri sendiri yang binasa. Buat apa pun tak jadi. Jadi, pandai-pandai la kawal perasaan sendiri. Biasanya kalau korang setakat suka & tak berharap, korang dah mampu mengawal perasaan itu.

Apa yang terbaik?

Dan kalau si dia tiada komitmen kepada sesiapa, korang cuba la berkawan & memahami si dia terlebih dahulu.Ambil masa untuk memahami antara satu sama lain.Jangan tergesa-gesa untuk menggesa si dia untuk menjalinkan hubungan melebihi seorang kawan. Bagi lelaki, kalau dah betul-betul suka, masuk je meminang. Kehkeh


p/s: gila ah, dah boleh bagi tips dah.Mentang-mentang la ada pengalaman....yang gagal.hukhuk

p/s/s: bertahun lamanya,aku hanya masih mampu memerhati. *sigh








(read more)
 

Kembali ke atas




Side Project under mello's: Wow! Bundle