Sunday, September 19, 2010

Aku hairan... (Part 2)


Setelah sekian lama, akhirnya muncul jugak part 2 neh selepas kehairanan part 1 dulu.Hehe.

#1 Aku hairan, kenapa iklan minuman/makanan ringan di televisyen tak sah tanpa muda-mudi yang berjoget sakan,bergelak tawa dengan diiringi muzik yang rancak.

#2 Aku hairan, kenapa kebanyakkan iklan produk pencerah kulit wanita menggunakan model yang sedia maklum mempunyai kulit yang cerah.

#3 Aku hairan, kenapa wujudnya manusia yang berhati gelap, sehingga kata-kata yang lembut, kebaikan yang diberi masih tidak mampu menerangi hati yang gelap,melembutkan hati yang keras.

#4 Aku hairan, masih ada orang yang tidak menunaikan solat 5 waktu tapi puasa di bulan Ramadhan boleh pula.Yela, kan makan & minum depan orang nampak sangat la jahil kan.


#5 Aku hairan, kenapa kebanyakkan remaja yang lari dari rumah sebab ikut kekasih adalah remaja perempuan. Takde ke lelaki yang nak lari ikut teman wanita? Cesss! Sekolah pun tak habis lagi dah nak menyusahkan mak bapak.


#6 Aku hairan, kenapa biasanya orang suka menutupi kesalahan mereka dengan mencari kesalahan orang lain. Apa yang penting di sini ialah hakikat. Contoh, "Weh cik betik, cubalah pakai baju yang labuh sikit..ni tak, pakai baju singkat nampak pusat, nampak seluar dalam..aurat tuh!" "Alah, ko tu cik pisang pakai je baju labuh tapi takde guna jugak kalau asyik berkepit je dengan pakwe..". Ok, pasal cik pisang berkepit dengan pakwe dia tu skip kan dulu, hakikatnya cik betik tetap pakai baju singkat yang menampakkan auratnya.Paham kan?

#7 Aku hairan, macam mana kawan-kawan aku larat layan facebook,friendster,tagged, myspace & lain-lain laman web sosial dalam satu masa..

#8 Aku hairan, kenapa ada bapa-bapa yang bawa anak-anak lelaki mereka yang masih tak akil baligh ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat tapi membiarkan anak mereka berkeliaran,membuat bising semasa jemaah yang lain menunaikan solat. Setiap kali masalah itu lah yang berulang & berulang.

#9 Aku hairan kenapa wujudnya orang yang bertalam dua muka. Kat belakang jadi musuh, kat depan berlagak mesra seorang kawan.

Jangan macam tu kawan,
jangan lupa manusia ni ada akal..
Sampai bila kau nak bertalam,
takkan sampai kau nak sesal..

#10 Aku hairan, mengapa ada lelaki yang suka pakai rantai emas kat leher.Aku tak paham,aku tak paham!

#11 Aku hairan, kenapa sejak akhir-akhir ni aku rasa berdebar & sengih sorang-sorang je.kehkeh




p/s: mungkin dah tiba masanya aku pedulikan hati & diri sendiri.Buat apa pedulikan orang yang tak kisah pasal kita kan? kehkeh








(read more)

Wednesday, September 1, 2010

midomi.com | search lagu kesukaan anda dengan menyanyi!


Di sini ada satu berita baik buat penggemar muzik. Siapa tak suka muzik sila angkat tangan! Hehe. Muzik tu general. Sesiapa pun suka kan? Jangan sampai memuja muzik sudah. Sekadar halwa telinga cukup la. Ok, aku bukan nak buat sesi motivasi pasal muzik, cuma nak share kan dengan korang pasal satu berita baik buat korang yang suka dengar lagu.

Katakan korang tengah drive, awek/pakwe korang kat seat sebelah (err,macam tak kena pulak kan awek yang drive tapi pakwe yang kat sebelah..haha), so, korang pun bukak radio. Mello Fm pulak tu.Hehe. Sekali lagu yang tengah dimainkan lagu tu jiwang. Fuh! Memang romantis habis la.


Kes #1

"Baby, I'm yours (baby, I'm yours)
And I'll be yours (yours) until the stars fall from the sky,
Yours (yours) until the rivers all run dry
In other words, until I die.."

Syok je korang layan lagu tu. Sedar tak sedar dah habis pun lagu tu & giliran DJ pulak membebel. "Alaaaa..lagu apa ya tadi? Best! tapi tak tau tajuk lagu & lagu siapa.." Sadis jugak kan? Aku pun dah banyak kali macam tu. Err, maksud aku, banyak kali la ter'miss tajuk lagu yang didengari kat radio. Tapi nasib baik ingat lirik sikit-sikit.

Kes #2

Dah 3 tahun korang putus cinta tapi sedihnya masih ada. Takpe,aku paham. Kahkah. So, korang pun google la, "sad songs". Bermacam-macam jenis link untuk download lagu-lagu sedih ada. Jadi, korang download la satu. Saja nak menonjolkan lagi suasana sedih tu so korang nak dengar lagu sedih la kan.Hehe. Siap download, tengok-tengok lagu tu unknown song.mp3, by unknown artist. Lagu tu best tapi korang nak tau la siapa yang nyanyi & tajuk lagu tu kan?

Jangan bimbang, setiap masalah ada penyelesaiannya. Setiap penyakit ada ubatnya kecuali mati. Ini cara yang 'tercanggih' la untuk korang cuba. Korang nyanyi lagu yang korang tak tau tajuk tu & tajuk serta nama artis yang menyanyikan lagu tu akan dipaparkan? Sedikit tak logik, tapi masih masuk akal.



Midomi.com penyelesainnya. Maybe ada antara korang yang dah tau,jadi kepada mereka-mereka yang masih tak tau, korang boleh cuba. Bagaimana caranya?

1st step

Korang buka laman web midomi.com

2nd step

Kat bawah header website tu ada satu option "click and sing or hum".So, klik saja kat situ. Sebelum tu,pastikan microphone korang boleh digunakan.



Note: Kalau keluar pop-up adobe flash player setting, allow je untuk access microphone korang tu.



3rd step

Nyanyi lagu yang korang nak! Pastikan sebutan korang jelas & nyanyi lebih kurang 10 saat supaya pencarian lagu yang korang nak tu lebih berkesan.Lepas korang nyanyi tu, website tu akan re-loading & lepas tu akan appear page samada lagu yang korang nak tu dijumpai atau tak.

Note: Hanya untuk pencarian lagu english je kot. Lagu malay aku tak pasti.

Mudah je kan? Tapi maybe korang segan nak nyanyi kan? Nak-nak member ada kat sebelah ke.Hehe. So korang juga boleh guna cara ni, korang play lagu yang korang tak tau tajuk tu & letak microphone berdekatan dengan speaker.Cara macam tu pun boleh juga digunakan. It's better.


p/s: Aku dah cuba dua-dua cara,nyanyi & play lagu & memang menjadi. Tapi lagu yang aku nyanyi tu lagu happy birthday je la. Segan pula nak melalak.Haha

p/s/s: sesetengah photo di blog ni tak appear disebabkan bandwidth photobucket yang sudah lebih limitnya.Masalah ni akan pulih bila bandwidth photobucket di'reset setiap bulan & jika masalah ni tak dipulihkan juga oleh photobucket,aku akan setel kan lepas raya.Baru je send emel kepada photobucket tadi.Harap maaf di atas kesulitan.








(read more)
 

Kembali ke atas




Side Project under mello's: Wow! Bundle