Thursday, August 26, 2010

awak..saya pergi dulu..

Theme song:


















"Hargai lah seseorang yang kita kasihi sewaktu dia masih berada di sisi kita..
Mungkin saat ini dia masih mampu bergelak tawa bersama kita..Jangan disesali bila dia sudah tiada nanti.."



Theme song (video): Taru - Sad Melody

download mp3 Taru - Sad Melody







(read more)

Wednesday, August 25, 2010

cinta,buang bayi & contest


Hari tu lebih kurang pukul 11 malam, aku singgah la kat ekspo yang diadakan sepanjang bulan Ramadhan ni. Memang meriah. Macam-macam jenis barang ada dijual kat sana. Pakaian yang beraneka corak, cd cetak rompak, bunga api & mercun, girl & boy stuffs, brooch, gerai-gerai makanan & minuman, kasut-kasut, jam tangan & banyak lagi la. Takkan nak sebut semua kot. Mau jadi novel pulak entri neh. Hehe.

Aku nengok, ramai jugak la couple-couple jalan berdua sama-sama. Romantis habis. Sweet je aku nengok. Dalam diam aku bermonolog & termenung seorang diri, "kan best kalau aku ada awek..sweet je ada orang yang selalu ambil tahu pasal aku, selalu tanya khabar aku.." Terkenang masa dulu-dulu. Teringat kat seseorang. Seseorang yang entah apa khabarnya sekarang,entah di mana sekarang.

Dulu, kalau singgah kat ekspo macam ni, aku mesti beli something untuk dia. Baju,kasut..Memang aku akan belikan. Memang aku suka hadiahkan dia sesuatu tak kira masa. Hampir-hampir dah aku nak terbeli kasut crocs perempuan hari tu. Siap pegang dah, baru teringat, "laa,aku nak belikan untuk siapa ni?" Tergelak sorang-sorang dengan sedikit perasaan hiba.Huhu

Ok,cukup la pasal tu. Straight to the point. Aku join contest lagi. Contest oh!Best ni dianjurkan oleh bro unwanted (http://unwanted86.blogspot.com/). Senang saja untuk join contest ni. Hanya cari gambar atau video yang dirasakan best!. Aku baru tau je pasal contest ni. Tarikh tutup pun beberapa hari je lagi, 27 Ogos 2010. Cepat je aku taip entri ni. First time kot aku menaip tanpa berfikir dulu apa yang nak ditaip. Taip je apa yang terlintas. Hehe


Jadi,aku pilih video ni sebagai syarat penyertaan contest Oh!Best ni.



Source: http://www.youtube.com/watch?v=M6QIgWuzZYg

Sebab-sebab kenapa aku pilih video di atas:

#1 Of course sebab aku rasa best! hehe

#2 Video tu dihasilkan 100% oleh aku

#3 Isi kandungan video tu juga 100% hasil kerja aku.

#4 Jalan cerita tu mengandungi unsur nasihat & tauladan serta kesedaran,tentang isu berzina & kes buang bayi yang kian menjadi-jadi sekarang.

#5 Video tu dihasilkan dari kandungan entri "Mak...jangan tinggalkan baby di sini.."

#6 Aku takde idea dah nak pilih gambar/video untuk contest ni, memang video tu yang terlintas bila dapat tau pasal contest ni.Haha

Mungkin ada (padahal takde pun) yang tertanya-tanya, kenapa aku tergesa-gesa sangat nak join contest ni padahal tarikh tutup dah dekat. Nak hadiah tu sangat ke? Ok, macam ni. Secara tidak lansung, aku dah dapat idea untuk update blog, (walaupun dah ada dua artikel dalam draft yang belum di'publishkan), aku nak korang join jugak join contest ni even tarikh tutup dah dekat.Haha. Dapat mengeratkan lagi semangat setiakawan antara bloggers & readers.Bunyinya macam tak nak hadiah je kan? Mesti la nak! Kahkah











(read more)

Monday, August 23, 2010

merdeka & kenangan

Lebih kurang 8 hari lagi kita sebagai rakyat Malaysia akan menyambut hari kemerdekaan Malaysia. Rakyat Malaysia saja ye? Tak termasuk rakyat Bangladesh, Indonesia, Filipina, Manila & berbagai-bagai jenis rakyat lagi kat sini. Kebetulan, kemerdekaan pada tahun ini disambut dalam bulan Ramadhan. Mungkin sebab itu suasana menjelangnya hari kemerdekaan kurang terasa (Mungkin aku je kot yang rasa begitu.hehe)

Tak perlu aku terangkan panjang lebar mengenai sejarah kemerdekaan negara kita. Masa sekolah dulu dah berbuih mulut cikgu sejarah duk cakap pasal ni kan? Hehe. Aku tengok setiap tahun sama saja. Menjelang tibanya detik 12 pagi 31 Ogos, pasti hari kemerdekaan disambut dengan percikan bunga api,muda mudi berasmaradana sambil menikmati keindahan bunga api yang diletupkan secara besar-besaran & so on. Perlu ke semua tu?

Cakap pasal hari kemerdekaan ni, teringat pula kenangan masa zaman persekolahan dulu. Pagi 31 Ogos mesti dah terpacak depan tv, nengok perbarisan kat dataran merdeka. Ye la, kan hari tu cuti khas, tengok tv je la. Lain cerita pula kalau ada member-member ajak keliling kampung sambil kibar bendera.Kehkeh.

Kat sekolah pula, hari kemerdekaan pasti disambut dengan meriah. Macam-macam aktiviti dilakukan. Pagi-pagi kumpul ramai-ramai, nyanyi lagu negaraku & lagu sempena hari kemerdekaan.Haha. Sambil-sambil nyanyi tu, kena kibar bendera kecil yang diagihkan oleh pihak sekolah. Korang ingat lagi tak bendera yang ada coklat dalam tiub (batang) bendera tu? Berebut dulu nakkan bendera tu,semata-mata kerana coklat tu la.Haha.


Macam-macam aktiviti & pertandingan yang diadakan kat sekolah sempena hari kemerdekaan ni. Pertandingan hias kelas, melukis poster, perarakan keliling sekolah, persembahan puisi & lain-lain. Yang melukis poster tu selalu aku join.Hehe.

Jadi sempena hari kemerdakaan Malaysia yang bakal tiba 31 Ogos 2010 ni, aku telah design satu wallpaper yang takde la cun sangat.

click to enlarge image

Background wallpaper tu aku search kat google je. Takde idea nak design backround sendiri.Hehe.Yang lain-lain tu aku design la just background nya aku google saja. Korang boleh download kalau nak. Klik saja photo kat atas & save macam biasa.Kalau ada wallpaper baru yang aku design, aku akan update'kan di artikel ini. So, apa persiapan korang untuk hari kemerdekaan nanti? Bagi sesiapa yang ada blog tu, buat la satu artikel pasal ni ye? Negara kita jugak kan? hee~

MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA! Ops, jangan lebih-lebih, ingat sekarang ni bulan Ramadhan. hihi



update:



wallpaper merdeka #2: download here








(read more)

Thursday, August 19, 2010

Pelancaran melloncholic | mello says


Salam kepada readers mushmello dot com.

Sebenarnya, artikel ni sepatutnya di'publishkan semalam, tetapi tu la kan, kita hanya mampu merancang, Allah juga yang menentukan. Tengah syok mengadap komputer, tiba-tiba komputer restart dengan sendirinya. Habis kerja-kerja aku,tak sempat nak save. Try on balik, tiba-tiba keluar asap kat pc punya power supply. So aku off balik. On kali kedua, terus 'pop!' meletup. Haha. Siap keluar percikan api lagi tu.Huhu

Tengahari tadi terus hantar kedai, nasib baik sempat siap petang tadi juga. Melayang duit 60 ringgit.Haha.Ok, cukup pasal tu.

Artikel kali ni ringkas saja. Hanya sekadar pemberitahuan pasal perlancaran side project aku, blog mello says. Ada apa dengan blog mello says? Setiap hari aku selalu jumpa ayat-ayat yang menarik, tak kira la kata-kata hikmah ke, sajak, puisi, quotes, lirik & juga status kawan-kawan kat facebook.

Aku nengok status dorang tu best juga, ada unsur-unsur puitis. Jadi, rugi la pula kan kalau tak catatkan atau simpan ayat-ayat yang aku jumpa tu. Nak tulis kat kertas macam leceh la pula kan? So, aku catatkan saja kat blog tu.

Jadi,apa yang aku harapkan dari kalian? Aku harap korang dapat luangkan masa kat blog tu kerana blog mello says mungkin akan di'update setiap hari atau setiap kali aku jumpa kata-kata atau ayat-ayat yang baru & menarik. Di alu-alukan untuk follow blog mello says tapi tiada paksaan ok? Bukan rugi pun. Korang juga dibenarkan untuk ambil or guna apa yang tertulis di situ tanpa sebarang larangan. tehee~

mello says : http://melloncholic.blogspot.com/



p/s: mungkin aku akan invite beberapa orang rakan bloggers untuk jadi authors kepada blog tu. Kalau ada yang sudi la.InsyaAllah.







(read more)

Thursday, August 12, 2010

mak...jangan tinggalkan baby di sini..












"Di kala setiap pasangan suami isteri begitu dambakan cahaya mata, mereka pula membuang darah daging mereka merata-rata.."

Renung-renungkanlah..



watch video: mak..jangan tinggalkan baby di sini.. [HQ]








(read more)

Thursday, August 5, 2010

Sempena Ramadhan yang akan tiba,aku ingin memohon maaf kepada...


Hanya tinggal beberapa hari lagi kita sebagai umat Islam akan menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak. Jadi pada kesempatan ini aku ingin memohon maaf jika ada salah & silap sepanjang aku bernafas di muka bumi Allah ini. Diri ini hanya manusia biasa. Sering melalukan salah & silap samada secara sengaja atau tidak sengaja. Ingin aku 'clear' kan kesemua salah silap sebelum menghadapi Ramadhan yang penuh keberkatan ini.


Kepada Fizul OAG

Dalam entri aku sebelum ni, aku ada share lirik & chord gitar lagu 'If Eye Do' & 'Puthree'. Sangkaan awal aku, Radhi OAG yang menyanyikan kedua buah lagu tersebut. Tapi, ada seorang kawan aku cakap,lagu-lagu itu bukan dinyanyikan oleh Radhi tetapi Fizul. Ok, Fizul adalah gitaris OAG & juga vokalis OAG sekarang setelah Radhi berehat sementara dari kumpulan OAG. Jadi, aku telah bertanya kepada Fizul untuk mendapatkan kepastian.


Ya, lagu-lagu tersebut dinyanyikan oleh Fizul. Fizul tidak kisah tentang kesilapan aku ni tapi aku tetap kisah kerana telah memberi informasi yang salah. Anyway, i like those songs! hee

Kepada Luna

Luna, saya minta maaf sebab still cuba hubungi awak. Saya selalu sms & call awak namun panggilan saya tidak pernah dijawab, sms saya tidak pernah di'reply dan akhirnya awak tukar phone number. Saya takde alternatif lain untuk menghubungi awak melainkan friendster. So, hari tu saya telah menghantar mesej kepada awak melalui friendster, untuk bertanyakan khabar & mendapatkan kata putus dari awak,kata putus setelah peluang yang saya beri kan kepada awak sekian lama nya. Dan kata putus awak?

"kata putus saya, kita takkan bersama seperti dulu, cari la pengganti.."

Terima kasih. Saya sedar siapa saya. Maaf sebab still hubungi awak, mungkin sedikit sebanyak saya telah mengusik jiwa awak.

Kepada awak

Awak, awak yang saya kenali beberapa tahun dahulu, yang saya suka,yang 7 bulan lebih muda dari saya, yang telah memberi peluang kepada saya beberapa tahun lalu untuk satu malam, dan keesokkan harinya beterus terang tidak bersedia lagi untuk memberi harapan kepada saya, yang telah saya cakap rasa suka saya baru-baru ini tapi saya tidak berharap, saya minta maaf sebab saya suka awak.

Hahaha

Kepada awak,awak & awak..

Terima kasih sebab suka saya. Saya hargainya. Tapi saya minta maaf, saya tidak bersedia untuk siapa-siapa lagi, even kepada orang yang saya suka. Buat masa ni, saya lebih selesa begini, ingin memberi tumpuan kepada diri sendiri & keluarga.

Kepada Ayahanda,Bonda & Famili

Anakanda mu ini mohon maaf, kerana telah banyak membuat kalian bersusah hati. Anakanda ini telah membuat bonda menitiskan air mata kerana anakanda mu ini telah membiarkan diri jatuh sakit berminggu-minggu & tidak menjaga makan minum sehingga wajah tampak cekung suatu ketika dulu. Maaf banyak-banyak. InsyaAllah anakanda mu ini akan melakukan yang terbaik untuk kalian.

Kepada kawan-kawan

Aku minta maaf kerana mungkin ada antara kalian yang dengki dengan aku, yang tak puas hati dengan aku tak pasal-pasal, yang rasa susah hati dengan aku tak pasal-pasal, aku pun tak tau kenapa & apa sebabnya dan aku minta maaf jugak kalau ada salah silap semasa bertutur walaupun semasa bergurau. hehe

Kepada bloggers & readers

Aku minta maaf jika sepanjang aku ber'blogging ni, ada entri-entri aku yang membuat kalian terasa hati, ada yang rasa aku sombong sebab tak membalas kunjungan dan sebagainya. Mungkin masa tu aku tidak mempunyai waktu yang lapang.

Kepada diri sendiri

Minta maaf sebab tidak memberi peluang kepada kamu. AKu ingin sekali memberi peluang kepadamu, untuk menggembirakan diri sendiri & orang lain tapi buat masa ni aku tidak mampu. Teruskan hidup sebaiknya, dan gembirakan famili mu.

"Ya Allah, ampuni lah diri ini, yang telah banyak melakukan dosa pada-Mu. Berkati la hidup diri ini, berikan lah aku jiwa yang tenang, hidup aman damai..Amin."










(read more)
 

Kembali ke atas




Side Project under mello's: Wow! Bundle