Thursday, November 25, 2010

Individurls | Bina aggregator site anda!


Assalamualaikum.

Aapakah itu Individurls? Individurls adalah satu laman web servis yang membolehkan kita khususnya bagi mereka yang suka mengikuti berita atau artikel di internet membina & memiliki aggregator site. Apakah itu aggregrator site? Secara ringkasnya aggregator site ni satu laman yang mengumpul links & memaparkan updates setiap link yang di masukkan di laman itu.

Contohnya, ada di antara korang yang suka baca blog A, blog B, website C & website D. Jadi, untuk memudahkan korang ketahui updates blog & website terbabit tanpa membuka satu per satu blog & website itu, korang boleh masukkan links blog/website kesukaan korang tu kat aggregator site yang korang boleh create dalam masa beberapa minit saja! Dalam kata lain, aggregator site (yang boleh di bina kat Individurls secara percuma) ni adalah satu cara lain untuk bookmarks links yang korang suka.

Aku dah buat satu aggregator site ni di mana aku namakan ia mello media. Kat situ aku letak link mushmello.com, link mello says, twitter & fanpage mushmello.com.

mello media aggregator site > http://individurls.com/myfeeds/mellomedia/


click to enlarge image

Sudah faham kan apa gunanya aggregator site ni kan? So, apa lagi, sila bookmark mello media tu ye.Hehe. Macam mana nak buat aggregator site macam aku buat ni? Ok, ikut step kat bawah.

#1 Pergi ke laman web Individurls

> http://individurls.com/

#2 Daftar (Percuma)



masukkan :

- user name (untuk log in)
- password
- emel

#3 Masukkan links

Apabila siap register & log in, ada dua (2) menu iaitu "add site" & "customize". Menu "add site" tu untuk korang masukkan links yang korang nak. Boleh masukkan website url atau RSS Feed Url.


#4 Customize

Kat menu "customize" tu pula korang boleh:



click to enlarge image

- namakan aggregator site korang tu (macam aku buat, mello media)
- mengubah susunan untuk paparan blog/website
- delete links
- browser settings (samada mahu buka post link yang dipaparkan tu dalam new window atau curret window.)

Bagi mereka yang suka baca nota atau novel secara online ni, korang memang di galakkan untuk buat aggregator site ni, senang nak tahu update terbaru tanpa pergi ke websites kesukaan satu persatu. Jimat masa! Hehe








blog comments powered by Disqus
 

BACK TO TOP




Side Projects under mello's: Wow! Bundle | melloGraphy | mello says