Sunday, July 25, 2010

Pendapat aku tentang isu artis peluk anjing


Sebenarnya, dah lama aku nak suarakan pendapat tentang isu ni. Maybe isu ni bukan isu yang baru atau maybe dah lapuk bagi sesetengah orang, namun perkara ni harus dititik beratkan kerana ia melibatkan persoalan agama kita. Isu apakah itu? Seperti tajuk yang terpampang kat atas la, isu pegang,belai & sentuh anjing.

Dan kenapa artis? Takde ke orang biasa yang beragama Islam menyentuh anjing atau babi? Tipu la kalau takde. Cuma kebelakangan ini isu artis belai anjing seolah-olah perkara biasa. Ada yang menentang dan tidak kurang juga yang menyokong. What the hack? Persoalan aku, kenapa dalam banyak-banyak haiwan yang beraneka spesis, rupa & wajah, binatang yang dua ekor tu juga yang hendak dipeluk cium, di belai? Dan persoalan aku lagi, kenapa kontroversi akan wujud serta mendapat liputan yang meluas oleh media jika ada artis yang membelai salah satu atau kedua jenis binatang itu berbanding membelai kucing (like cat so much!) atau belai Paul Si Sotong yang menimbulkan kontroversi selepas meramal tepat perlawanan piala duna 2010 di South Africa?

Hari tu kecoh pasal seorang artis yang bergambar sambil memeluk seekor anjing. Of course, aksi terbabit mencetuskan kontroversi. Aku dah lupa siapa artis tu tapi yang pastinya artis wanita. Photo artis itu bersama anjing telah dipaparkan di akhbar dan mendapat komen daripada pembaca. Yang menarik perhatian aku & membuatkan aku bengang serta ingin sekali membidas kata-kata pembaca itu ialah apabila dia berkata, "salah ke pegang anjing?" , "tu pun nak dijadikan isu ke?", "Islam menggalakkan umatnya berbuat baik kepada haiwan". Oh, sungguh tidak kukuh kata-kata beliau. Kalau lah boleh bagi komen kat akhbar macam bagi komen kat facebook atau blog kan best. Terus aku komen oh!

Ok, memang Islam suka kalau kita buat baik kepada haiwan. Tapi perlu kah sampai peluk belai anjing atau babi? Cukup lah sekadar tidak menyakiti binatang-binatang itu. Cukup la sekadar memberi makan kepada binatang-binatang itu. Tak perlu la nak peluk-peluk, ada banyak lagi binatang yang boleh dibelai.

Memang, tak salah pegang anjing atau babi. Yang haram ialah memakan anjing atau babi. Tapi taukah bahawa anjing dan babi itu tergolong dalam kategori najis? Bukan sebarangan najis tau, najis Mughallazah tu! Najis yang paling berat. Kalau tak tau, sila ambil semula matapelajaran pendidikan Islam ye?

*******************************************

Najis terbahagi kepada tiga bahagian iaitu:

1.Najis Mukhaffafah

Najis mukhaffafah ialah kencing kanak-kanak lelaki yang belum sampai umurnya dua tahun yang tiada makan sesuatu selain dari susu (susu yang dicampur gula atau tepung itu hukumnya seperti yang selain dari susu).

2.Najis Mughallazah

Najis mughallazah ialah anjing dan babi dan keturunan dari keduanya atau salah satu dari keduanya.

3.Najis Mutawasitah

Najis mutawasitah adalah najis selain dari najis mukhaffafah dan najis mukhalazah iaitu:

- Setiap yang cecair yang memabukkan
- Bangkai selain dari mayat manusia,ikan dan belalang,darah,nanah,muntah tahi dan kencing.
- Susu binatang yang tidak dimakan dagingnya melainkan susu manusia.
- Bahagian anggota yang bercerai dari barang yang hidup itu hukumnya seperti bangkai.


Cara untuk menyucikan najis ialah:

1.Najis Mukhaffafah

Memadai dengan menyucikan sesuatu dari najis mukhaffafah itu dengan dipercikan air yang meratai akannya dengan tidak disyaratkan mengalir air,setelah dihilangkan ainnya.

2.Najis Mughallazah

Bagi menyucikan sesuatu dari najis mughallazah itu ialah dengan dibasuh tujuh kali.Sekali darinya dengan air tanah,iaitu air yang dicampur dengan tanah yang suci.

Jika tidak hilang najis itu sehingga beberapa kali maka dikira sekali sahaja,maka hendaklah ditambah enam kali lagi.

3.Najis Mutawasitah

Bagi menyucikan sesuatu dari najis mutawasitah itu wajiblah dihilangkan rasanya, warnanya dan baunya.(Dan tidak dimaafkan jika tinggal warnanya atau baunya).Tidak mengapa jika tinggal warna atau baunya yang payah hilang.

Dan tidak ada baginya rasa,warna dan bau memadailah mengalirkan air pada tempat yang terkena najis itu.

*******************************************

Ya, anjing dan babi itu najis. Jadi kenapa beria sangat hendak membelai najis? Daripada belai anjing, lebih baik la belai tahi sendiri. Lepas berak, jangan di'flush tahi terbabit. Ambil beliau dan bela la beliau. Usap la beliau. Kalau sentuh pun, tak perlu di samak. Kan? Cuma yang tak best nya, najis manusia ni takde bulu & tak menyalak seperti anjing. Wah, sedikit kotor di situ. Maaf.

Komen dari pembaca itu lagi, "dah tu yang polis duk guna anjing untuk memburu penjenayah tu macam mana?" Ok, polis menggunakan anjing tu adalah untuk membantu mereka memburu & mengesan penjenayah. Bersebab. Hukumnya harus. Lagipun mereka pakai glove kan? Takde pun nak peluk anjing & bergambar sakan kan?

Tu baru isu artis pegang anjing. Belum masuk isu veterinary student yang peluk & bergambar sakan dengan babi tu. Ingin juga aku bidas tapi biar kan lah yang tu. Malas nak ambik port.


p/s: suka belai kucing.. Nak-nak kalau kucing bagi respon dengan menggigit atau jilat jari.. Tak perlu risau nak kena samak pun.. Bajet samak la tu lepas peluk anjing. Tui!









blog comments powered by Disqus
 

BACK TO TOP




Side Projects under mello's: Wow! Bundle | melloGraphy | mello says