Saturday, March 13, 2010

Sejarah & Revolusi blogspot/blogger 1999-2010


Salam kepada semua readers..Moga sihat hendaknya di samping keluarga ter'chenta.Ahaks!

Rasanya aku tak perlu terangkan lagi apa itu blogspot atau juga dikenali as blogger. Most bloggers sekarang lebih friendly menggunakan free web hosting ni termasuklah aku. Seperti yang sedia maklum, sesetengah individu menganggap blogspot sebagai permulaan kepada budak-budak mentah (budak mentah tu aku la..) untuk ber'blogging.So what? Akan aku majukan blog ni slow-slow. Orang jual pisang goreng pun boleh maju la bai!

Aku tak mau cakap lebih-lebih. Nanti masuk bab lain pulak. Ok, artikel ni ringkas saja. Aku ambik ayat dari homepage blogger. Kat situ tertulis yang kita boleh share pendapat, photos dan banyak lagi dengan sesiapa saja. Blogger jugak senang digunakan. Ha'a, memang senang. Boleh post nukilan kita, gambar, video dan lain-lain lagi. Senang cerita korang baca sendiri la kat homepage blogger. Sama je kalau aku cakap kat sini.

Dibawah ni screenshots blogger/blogspot dari tahun 1999 hingga sekarang (2010). Agak-agaknya tahun 2011 nanti macam mana rupa blogger ni eh? Maybe sama lagi kot.

Blogger pada tahun 1999


Blogger pada tahun 2000


Blogger pada tahun 2004 hingga sekarang (2010)



Habis bab gambar. Serba sedikit tentang sejarah blogger:

- Dilancarkan pada 23 Ogos 1999 oleh Pyra Labs

- Pada Febuari 2003, Google telah memperolehi Pyra Labs dan premium features yang di'charge (berbayar la..) oleh Pyra ni menjadi free.

- Pada tahun 2004 pulak, Google purchased Picasa dan ini membolehkan pengguna post photos kat dalam blog.

- Pada 9 May 2004, blogger memperkenalkan major redesign, menambah features seperti templates, archive pages untuk posts, comments dan lain-lain.

- May 2007, blogger berpindah ke server Google sepenuhnya.

Waaahh, susah gak aku nak translate ayat satu-satu ke bahasa Malay ni. Kalau nak maklumat lanjut pasal ni, korang boleh rujuk kat sini.

*credit to Google & wikipedia.



21comments:

Post a Comment

 

BACK TO TOP




Side Projects under mello's: Wow! Bundle | melloGraphy | mello says