Sunday, March 7, 2010

Satu impian menjadi realiti | Mushmello (dot) com

Sebelum aku bercerita panjang, apa kata korang tengok kat address bar korang kat atas tu..Cer tengok betol-betol.Hehe.Ada nampak apa-apa yang pelik tak? Tak perasan? Takpe.. Layan je gambar kat atas tuh. Gambar tu aku yang snap tadi. Actually nak publish entri ni awal pagi tadi tapi pagi tadi aku ada program kemasyarakatan. Program apakah itu? Nanti aku cerita.

Yup, takde apa-apa yang pelik sangat pun. Aku just tukar domain blog ni je. Dari dot blogspot ke dot com. Macam aku cakap dalam entri sebelum ni la. Hosting tetap blogspot, masih blog yang sama, admin yang sama..Hanya domain saja yang berbeza. Impian yang telah lama aku impikan, janji yang telah lama terpatri antara aku dan dia. Kini aku dah tunaikan.

Actually, aku dah beli domain ni beberapa hari yang lepas dari sempoihosting.com. Servis & layanan dorang memang bagus. Tak sampai 24 jam dari tempoh pembelian, domain ni dah diaktifkan. Tapi kenapa baru hari ni aku secara official nya tukar domain? Dua hari lepas la kalau aku tak silap, aku dah tukar url blog ni ke dot com. Tapi ada masalah pula. Semua komen-komen yang ada dalam blog ni hilang terus! Agak frust la.


Aku call En.Suhaimy (maybe salah sorang stuff sempoihosting). Pukul 12 malam pulak tu aku call dia. Nasib baik dia tak tido lagi. Tanya pasal problem ni tapi dia pun kurang pasti. So, aku report kat google help. Lebih kurang 24 jam kemudian problem ni setel. Fuhhh! Lega beb! Blog tanpa respon/komen dari readers seolah-olah jasad yang tak bernyawa.Hahaha yeke? Ye la kot. Nasib baik semua dah ok. Cuma aku baru perasan yang link within tu macam bengong sikit. Biarlah yang tu dulu.

So, aku secara biasa-biasa aje merasmikan url baru blog ni..



Cehh..Tukar domain je pun.Tu pun nak kecoh ke Mello? Alah, biarlah. Takkan tak boleh aku nak kongsi ngan kekawan sekalian kan? Hihihi.Ok, berbalik kepada cerita program kemasyarakatan aku tadi. Program ni salah satu assignment subjek yang aku ambik semester ni, subjek jurutera & masyarakat. Assignment dia macam ni lebih kurang, kena pegi jumpa ketua kampung (mana-mana kampung sekitar ni la..) then kena buat kerja amal macam bersihkan kampung.

Pukul 8 pagi tadi kitorang gerak.First aktiviti kitorang tadi brekpes kat rumah penduduk kampung.Hehe. Makan bihun goreng. Kampung tu sebenarnya perkampungan orang Jawa. Dorang cakap memang aku tak paham. Nak je aku bantai bahasa kelate ngan dorang tadi.Hahahaha! Lepas makan, kitorang dipaksa, err kitorang pegi bersihkan semak samun kat tepi jalan, tebas pokok-pokok liar kat situ then tanam pokok.Amacam? Best kan?

Selesai je tanam pokok, kitorang follow pakcik yang membahasakan diri "wak" tu ke simpang enam. Simpang enam tu nama kampung ye? Bukan jalan yang ada enam simpang. Wak tu mintak tolong cat kan tugu..err, tugu ke eh.. Ahh, korang tengok je gambar kat bawah. Hahaha..Aku memang suka benda-benda seni macam ni. Nak je aku lukis corak vektor kat situ.Hehe.


Ni aku yang conteng..Hehehe

Sambil buat keje tu, datang sorang pakcik ni bawak ubi kayu rebus. Apa lagi, aku terus pass berus cat tu kat member aku then duduk mengadap ubi rebus tu. Kat sini dorang makan ubi rebus cicah sambal. Sambal tu macam sambal nasik lemak. Biasanya aku makan ubi kayu rebus ngan gula. Tak pun ngan kelapa parut. Kalau makan time musim hujan memang best! Kena pulak ngan tea o' panas.

kat atas ni bukan aku ye..tu pakcik yang bawak ubi tuh..

Agak lama jugak la kitorang kat situ. Lebih kurang pukul 12, kitorang selesai mengecat. Wak suruh kitorang berkumpul kat balai raya kampung tu. Aktiviti seterusnya makan buah nenas.Hehe. Makan lagi. Makan je la dah orang bagi kan.. Selesai je makan, wak jemput ke rumah dia. Dia sediakan lunch untuk kitorang. Yeahh! Makan lagi. Tadi lunch ngan soto. Macam tau-tau je aku suka soto.Hehe. Oh ya, lupa nak cakap, wak tu actually ketua kampung kat situ.


Best ah program macam ni. Penuh ngan aktiviti makan.Hehehe. Program ni sebenarnya untuk final year student. Study-study jugak tapi kena sikap amal jariah ni kena ada la kan? Bagus-bagus. Balik je, terus solat Zohor then zzzzz! Sedar-sedar je dah pukul 6 lebih. Lepas mahgrib, pegi umah member aku pulak. Dia buat tahlil untuk ayah dia yang baru je meninggal.. (Al-fatihah..)

So, sekarang baru aku free sikit untuk publish entri ni. Kepala pun berdenyut-denyut ni.Aku stop dulu la. Tak larat dah nak menaip.Nak sambung buat final year project pulak neh. Terima kasih untuk korang yang ikut blog ni. Yang tak ikut pun terima kasih gak. Hehe

p/s: Kalau ada apa-apa masalah ngan blog ni seperti takleh komen ke, ada broken link ke and so on, sila bagi tau aku kat shoutmix ye?

p/s/s: Kenapa aku tukar domain? Senang sikit nak watermark gambar.. Tak payah tulis panjang-panjang lagi.Hehe

33comments:

Post a Comment

 

Kembali ke atas




Side Project under mello's: Wow! Bundle