Sunday, January 10, 2010

Selamat hari lahir yang ke 23,Mello.


Mengimbau kembali sejarah 23 tahun yg dulu, di sebuah kampung yang aman,tenang & harmoni, lahir lah seorang bayi lelaki. Dia bukan la dari golongan kerabat diraja mahupun orang ternama. Hanya seorang bayi lelaki biasa. Ada hidung,mata, telinga,mulut, ringkas kata cukup anggota badan yg dikurniakan Allah s.w.t.

Kelahirannya di sebuah rumah kayu, dimana dibelakang rumah terbentang luas sawah padi yg menyejukkan mata memandang, dan didepan rumah pula terdapat sebuah masjid, benar-benar mengembirakan hati sepasang suami isteri kerana bayi itu adalah cahaya mata pertama mereka. Memang benar, bayi itu comel dan kecomelannya semakin bertambah hingga sekarang.Hehe! Bayi tersebut sudah tentu tidak lain dan tidak bukan iaitu mello (Bukan nama sebenar).

Mengikut percakapan umi ku, dulu rambut ku mulai tumbuh di bahagian tengah ibarat rambut trojan (sesiapa tak tau apa tu trojan sila search google). Bunyinya sedikit lucu serta sedikit tak masuk akal tapi photo aku semasa kecil dulu membuktikannya. Tapi kini, rambut lurus ku ini lah yang membuatkan ramai gadis terpukau.Hehehe

Sepanjang 23 tahun ni, umi & abah aku la yang menanggung makan minum aku, menanggung hidupku even aku mendapat loan ptptn sekarang. Tanpa keduanya, siapa lah aku. Mereka yang mencorakkanku. Terlalu banyak jasa mereka berdua. Memang sampai ke mati pun aku tak dapat membalasnya.Segala kemahuanku dituruti walaupun kadang-kadang suara yang keluar dari mulut mereka seolah-olah enggan melayan kerenahku. Dalam diam, kemahuanku dipenuhi jua cuma permintaanku untuk kahwin masih ditolak mentah-mentah. Sebabnya cuma satu. Aku masih belajar. Abahku berkata, dapat je kerja walaupun baru satu hari, abah bagi je kahwin.Hehehe

23 tahun berlalu, ya hari ni 10 Januari 2010, genap la umur aku 23 tahun. Sangat senang untuk ingat tarikh lahir aku. 10 Januari, 1001. Tarikh 1001 memang membawa 1001 erti kepada aku. InsyaAllah semester ni semester last pengajianku di universiti. InsyaAllah nanti aku bakal bekerja sebagai electrical engineer. Harapan aku harapan umi abah aku jua. Tapi aku hanya merancang & berusaha, Allah yang menentukan.

Umur semakin meningkat tetapi usia semakin berkurangan. Kalau ikutkan, memang banyak perancangan untuk masa depan. Tapi siapa tau hari ni masih bernafas tapi tidak untuk esok? Atau beberapa ketika lagi? Sepanjang 23 tahun aku bernafas di muka bumi Allah ini, banyak dosa yang telah aku lakukan. Semoga aku dipanjangkan umur agar dapat aku perbaiki kesilapan lalu & berubah ke arah yang lebih di redhai-Nya.Amin..

Happy 23rd birthday, Mello.

*update

Hari tu pegi sambut birthday aku ngan Luna kat KL.Hehehe.. So satu hari tu masa tengah lunch ngan Luna kat kedai mamak kt area Cheras ni, tiba-tiba aku terpandang sebuah kedai motor sebelah kedai mamak tu. Pegi usha-usha jap kedai tu tengok ada apa yang menarik. Ingat nak cari helmet baru sebab helmet MS yang lama tu dah berkecai kt rumah.huhu.. Berkenan kt satu helmet ni tapi fikir dua tiga kali nak beli sebab harga nya. Terus Luna belikan helmet tu untuk aku as birthday gift. Hehe.. thank you dear. You're so sweet.



57comments:

Post a Comment

 

Kembali ke atas




Side Project under mello's: Wow! Bundle