Sunday, January 31, 2010

Jaringan sosial buat aku menjadi seorang penagih


Wow! gila panas aku. Hari-hari panas. Bukan panas hati tapi memang rasa panas. Yela, macam mana tak panas dah kipas on the ceiling spin too slow kalah ulat gonggok yang merayap atas lantai tepi meja aku neh. Kipas dah no.5 dah yang paling laju tapi still slow gak. Yela, macam mana tak slownya dah aku lama gila tak cuci kipas tu. Macam mana aku nak cuci dah tangga kt umah sewa aku ni tiba-tiba ghaib dari pandangan. Takkan aku nak cuci sambil melompat-melompat pulak.Kekeke

Ok berbalik kepada tajuk entri ni, abaikan dulu pasal aku jadi penagih tuh. Disebabkan hari ni hari minggu, aku lebih banyak termenung berbanding buat-buat sibuk nak pergi kuliah. Aku termenung sambil memandang skrin LCD komputer aku ni & secara spontannya banyak kenangan yang terbayang dalam benak aku neh.

Lepas aku tapis-tapis, aku hanya ambik kenangan pasal ke-sosialan aku di alam maya. Macam mana aku mula melibatkan jiwa raga aku dalam dunia maya serta revolusi aku di alam maya ni. Seingat aku, aku mula berkenalan dengan emel semasa awal sekolah menengah. Ya, aku tau aku agak ketinggalan berbanding budak-budak lain yang maybe masa tu dah otai facebook kot.Haha!

Hari-hari kot aku pergi cyber cafe semata-mata nak check emel. Balas-balas mesej guna emel. Siap ber'emel ngan cikgu lagi tu. Memang teruja main emel masa tu bak remaja main facebook sekarang.Hahaha

Then, aku makin maju bila ber'chatting. Chatting pakai MiRC je pun.Hehe. Nickname selalu tukar-tukar. Boleh tahan jugak la aku mengayat aweks masa tu. Dapat jugak la buat koleksi no.telefon aweks masa tu. Tu zaman jahil aku. Ngayat tak ingat mangkuk jamban kat rumah.Hehe..

Logo MiRC

Bila usia makin meningkat, minda aku makin matang kot dan aku rasa pergi cyber cafe semata-mata nak berchatting ni betol-betol buang masa & buang duit mak bapak. Agak lama jugak la aku tinggal kehanyutan dalam alam maya ni melainkan check emel. Tu pun jarang-jarang sekali. Masa belajar kat matrikulasi, aku selalu jugak la study group kat bilik study tuh. Bilik study tu pulak ada beberapa buah komputer ntuk students meng'internetkan diri. Selalu jugak la aku terjeling budak-budak ni duk upload gambar. "Menatang apa la budak-budak ni main duk upload-upload gambar, tayang muka ngan mata terbeliak la". Rupa-rupanya dorang sungguh asyik dengan friendster. Masa tu friendster memang tengah famous tapi aku tetap tak layan.

Masuk je universiti, disebabkan pengaruh rakan sebaya aku mula terjebak ke dalam dunia friendster. Hari-hari mentelaah friendster mengalahkan study.Hehe. Banyak jugak la aku upload gambar tapi sekarang dah tinggal sikit sebab aku menyampah tengok gambar aku banyak-banyak kat situ.

Masa berlalu lagi dan aku kenal ngan myspace. Aku create akaun myspace pun just nak tengok profile band-band indie kt situ. Gambar pun sekeping je aku letak. Gambar kartun pulak tuh.Haha! Bagi aku myspace sama je macam friendster. Takde apa-apa yang dapat aku banggakan. Nafsu aku kat social network macam tu dh mati kot.

Buzz! Buzz! Ingatkan budak-budak ni duk main buzzer apa la. Syok je aku tengok. Siap duk ber'webcam lagi tunjuk bulu ketiak. Sampai sekarang aku still guna yahoo mesengger. Penting jugak la nak kontek member-member umah sebelah ni kalau nak pinjam VCD cerita Korea.Hehe.

Tagged jugak tidak dilupakan. Buat pun sebab terpengaruh ngan rakan sebaya yang asyik duk klik "YES" "NO" tuh.Hehe. Lepas create akauan tagged, upload gambar radhi OAG sekeping & lepas tu tak bukak-bukak sampai sekarang.Hahaha.

Masuk tahun 3 aku mula kenal dunia blogging. Dari situ jugak la aku kenal twitter dan facebook. Aku buat pun sebab nak promo link blog aku je. Memang aku dah takde nafsu nak collect friends melalui alam maya ni. Awek sorang pun tak terjaga.Hahaha. Buat masa sekarang, aku memang ketagih berblogging ibarat nikotina yang disedut ke dalam badan aku neh.Hehe..Korang macam mana pulak?

pssstt: merokok membahayakan kesihatan.Hehe


26comments:

Post a Comment

 

Kembali ke atas




Side Project under mello's: Wow! Bundle