Thursday, July 30, 2009

10 perkara orang heran perempuan buat berbanding lelaki



1st aku nk tanya,korang ni laki ke pompuan? Kalau pompuan diminta jgn la baca entri ni..kalau nk baca jgk anggap la entri ni hanya omong kosong, tak kena mengena dengan yg benar ataupun yg tak benar pun!hehe..Aku rasa (rasa ke eh?) la kan,kt atas muka bumi ni just wujud dua jantina,lelaki & perempuan.Korang rasa ada ke jantina selain tu? Khunsa tu lain ceritera.Tu mmg secara semulajadinya dijadikan Allah s.w.t.Ok, selain kedua jantina yg aku sebut td jgn sesekali terasa yg diri anda turut terlibat dalam pembikinan entri neh! ahaks..

Lelaki & perempuan.Dua jantina yg sememangnya berbeza dari segi fizikal,mental,jiwa,perasaan,tingkah laku dan suara..(suara?)..Alahh, kalau tngk kt seseorang tu pun dh tau org tu laki ke pompuan.Apa la ssh sngt kn? Tp kalau zaman P.Ramlee dulu kalau tngk org tu mcm lelaki or pompuan mmg dh sah-sah dia tu laki atau pompuan.Zaman sekarang yg serba moden ni mcm-mcm yg berlaku kt umat manusia ni.Sekali tngk punya la ayu mengalahkan pompuan melayu terakhir.Buka je mulut suara mengalahkan Stone cold Steve Austin! Hahaha..

Tapi biarlah yg tu.Heran apa aku.Lantak dorang la nk jadi apa..Takde kaitan ngan hidup aku pun..hurr..Sepanjang aku hidup sebagai lelaki ni kn, ada jgk perkara yg aku perhatikan & aku perasan yg tak semua benda yg laki buat perempuan pun boleh gak.Boleh sebenarnya tp nampak jelik,pelik dan kena kutukan la! hehe..aku x kutuk..Setakat perati gitu je.kakaka


10 perkara orang heran perempuan buat berbanding lelaki


1.Ketawa terbahak-bahak.

Pernah terjadi masa aku makan kt satu kedai makan neh.Orang bukan main ramai lg kt situ..Tiba-tiba dtg la satu geng pompuan ni.Br je letak punggung dh stat pot pet pot pet..Lpas tu HAHAHAHAHA punya la kuat.Ingat kedai mkn tu korang punya? Orang kt sekeliling pandang dgn pandangan yg tak seberapa.Kenapa eh..? Pdahal bukan takde pun budak-budak laki yg lepak situ duk gelak mcm tu jgk.Tp org takde la heran sngt.hmm

2.Korek hidung di khayalak ramai

Ni pun satu hal, takleh ke tahan dulu jari tu dari menjolok lubang hidung tu? Kot ye pun hidung tu dh tersumbat dek taik,sabar-sabarlah korek kt rumah ke..Kt bilik ke..Org laki kalau korek lubang hidung takde la org kesah sngt.Paling kurang pun org ckp "hish pengotor!","alah,biasala org laki mmg gitu"..Pernah gak jd depan aku sorang pompuan ni korek hidung dia..Tak pasal-pasal kena kutuk ng org..Tp bukn aku la yg kutuk..hehe

3.Merokok

Aku percaya,kalau org nengok siapa-siapa yg isap rokok tu lelaki,takde siapa yg kesah mahupun nk mengata pun.Ni plak apa hal yg pompuan pun sibuk gak nk merokok? Saja nk menunjukkan kejantanan dlm diri...Maklum la dia kn pompuan.At least nk jgk feelin mcm mana rsny bergaya mcm lelaki..tuii!

4.Seluar/Baju ketat

Huiii...yg ni mmg org kisah nak-nak kaum lelaki kalau pompuan yg buat.Seluar punya la ketat sampai nampak kebulatan bontot yg tak berapa lawa tuh! Hahaha..Dh la baju pun ketat gak.Tunduk sikit nampak kaler spender.wawawaa free show for boys!! kakaka..Kalau laki pakai ketat pun siapa nk heran? Mmg pesen laki mcm tu.Lg pun pakai ketat sampai nampak bentuk badan tu aurat bg wanita.Tak reti?

5.Duduk dgn kaki terkankang kt atas kerusi

Huh..ni mmg tahap kronik.Tabiat ke apa? Kt umah bleh la nk wat gitu pun.Ni kt kedai makan duk tunggu oder siap pun duk gitu jgk.Tak boleh ke duk molek-molek? Ni tak,kaki kedua belah naik atas kerusi siap terkankang luas lg.Tak senonoh btol..Nasib baik la pakai seluar.hehe

6.Jalan terkankang

Kankang lg.Kalau mmg semulajadinya jalan terkankang takpe la.Ni kalau dh jd stail mmg buruk benar gayanya.haha..

7.Over slept

Berhibernasi punya la lama mengalahkan beruang kutub! hakhak..Nak-nak hari minggu.Kalau setakat sampai pukul 10,11 pagi kira ok lg la.Tp ni dh melampau kalau org azan Zohor br nk bersihkan taik mata..hee

8.Tunggang motor RXZ/125 Z

So what..? Motor kau ke? Mmg la bukan motor aku.Tak jd masalah pun kalau pompuan nk bwk motor 2 strokes mcm RXZ & 125z tp ttp org heran.Bukan jd bahan kutukan tp mesti la org sedikit kagum.Tak ramai pompuan mcm tu.Biasanya pompuan naik skuter.Lpas tu pakai helmet kaler pink..Oh ayu nyaa..hehe

9.Makan tak ingat duniya

Dh la oder nsk grg kampung versi bukit.Lpas tu melantak bagai takde org kt sekeliling..Sekali suap bagai 2,3 genggam..Ada yg over lg nsk bertaburan jatuh.Kt mulut penuh ngan nsk.Apa ke buruk bonar stail mkn gitu.Cover la sikit.

10."Aku nak kencing/berak jap!"

Woisshh..nk kencing/berak pun pegi je la senyap-senyap..Ni depan org ramai pun bukan main kuat lg laung kt kawan yg berjarak 10 meter dr dia."Kau nak pegi mana tu?! Ckp nk tngk sales baju!".."Aku nk pegi toilet jap..tak tahan nak berak ni!!"..Dasyat2..Jg la sikit imej tu as a girl..Btol tak? hehe

Semua 10 perkara kt atas tu pernah jd kt depan mata aku..Tp tak semua la pompuan mcm tu..Sesetengah la..Jgn pulak cpt melenting..Kn termasuk dlm perkara ke-11 kn..ahaks!

(read more)

Wednesday, July 29, 2009

manusia yang pelik



Pernah x korang terfikir manusia boleh mencipta manusia..? Jangan salah faham.Sudah tentu manusia x berupaya apatah lagi memberi nyawa kepada sesuatu jasad.Hanya yang maha Esa berkuasa ke atas segalanya.Ada sesetengah manusia yang kurang akal agaknya cuba mencabar kuasa tuhan dengan menklon manusia.Tapi jangan harap la semuanya boleh berjalan lancar.Apalah bodo sangat..Macam xdok kerja lain.hahaha

Tapi di atas dasar kedegilan & ketakburan (mungkin ada sedikit kecerdikan& kekreatifan) manusia, mereka cuba juga untuk mencipta manusia walaupun tak bernyawa & tak bergerak.Contohnya macam patung² lilin artis² & tokoh² terkenal yang dipamerkan di muzium.Patung² tersebut dihasilkan dengan saiz sebenar manusia & memang menghampiri rupa sebenar figura manusia.Cuma bezanya ia diperbuat daripada lilin & tak bernyawa.


Patung lilin The Beatles

Tapi kekreatifan manusia bukan hanya setakat itu sahaja.Seorang pembuat patung & model terkenal, Ron Mueck telah melangkaui daya imajinasi manusia melalui rekaan & ciptaan patung² nya.Ron Mueck adalah seorang Australian hyper-realist sculptor (pembuat model patung realistik) yang bekerja di UK.Ciptaan patung² nya pelik & menyeramkan memang menakjubkan & merupakan satu revolusi baru dalam dunia seni.





Pada awalnya, karier beliau adalah sebagai pembuat model & boneka untuk rancangan televisyen & filem kanak-kanak.Selepas itu, beliau menubuhkan syarikat beliau sendiri di London sebagai pereka ‘photo-realistic props’ & ‘animatronics’ untuk industri pengiklanan.Tetapi beliau merasakan fotografi hanya merosakkan bentuk fizikal sebenar objek & akhirnya beliau menemui seni sebenar untuk mengekalkan figura & fizikal sebenar objek iaitu sculpture (ukiran).







Karya patung² manusia yang dihasilkan beliau sangat realistik dimana patung² tersebut telah dihasilkan dengan menggunakan silicon, acrylic & fiber glass.Ada banyak lagi gambar-gambar yg menarik..















">


















(read more)

Tuesday, July 28, 2009

Bila aku eksiden


Petang semalam sepatutnya aku ke makmal seperti biasa.Tanpa sebarang masalah atau pun sekatan.Siapa tau apa yg akan berlaku nanti kn..? Masa tu aku kt bilik.Jam tangan menunjukkan 1.45 p.m.Lepak la dulu depan komputer sambil-sambil tunggu kawan aku datang.Aku tumpang kereta kawan sekelas ngan aku tu..Motor 125z aku tu kt kampung.Malas rasanya nk bwk ke sini skarang.Semester lepas aku pos motor aku tu kesini. Senang sikit nk gerak ke mana-mana.Takde la nyusah sngt kt kwn.Jap-jap pinjam motor..Tak pasal-pasal aku kena baling ngan helmet.hehee.. Tp aku tak pos motor aku ke sini skarang sbb fikir nk raya nanti la.Leceh la pulak beraya tanpa bini no 2 tu kn? hakhak..Nak jgk berhari raya bersama motor tersayang..hehehe

Masa tngah tunggu kwn aku tu datang, ntah la sbb apa aku rasa sedikit berdebar.Serius neh..Jantung ni berdenyut laju sikit dr denyutan normal.Ahh..mungkin takde pape kot.Hujan renyai-renyai kt luar.Tengok jam 5 minit lg nk pukul 2..aihh..dh lewat neh.So, aku pun siap-siap la ready kt luar rumah sewa aku neh.Tak lama kemudian kwn aku tu sampai.Kami berempat dalam kereta tu.Aku kt seat belakang ngan kwn aku sorang lg.Dah lewat ni.Nasib baik petang ni yg jaga lab En.Megat.hehehe.. En.Megat seorang yg pemurah hati..kakaka mampos aku kalau En.Megat terbaca neh.Tapi agak rushing jgk la sbb dah lewat.Tak best la pulak start wat eksperimen kt lab lewat-lewat sedangkan org lain dah mula dh.

Universiti aku sekarang ni tengah naik taraf.Dulu jalan raya tp skarang dh jadi mcm highway.Library 6 tingkat in progress.Maybe tahun depan siap.Jalan-jalan diturap semula.Bangunan-bangunan dicat baru.Kt dataran siswazah tu siap ngan replika kapal terbang lg..Kt dalam siap ada signboard celcom upax la..Jangan isap dadah la..Bangga aku dibuatnya.Bukan apa.Sejak aku masuk ke universiti ni pada tahun 2006 kalau tak silap aku la,baru sekarang aku br dpt feeling mcm duk blaja kt sebuah universiti.hehe..bukan aku sorang je ckp gitu.Kwn-kwn aku budak-budak se-batch ngan aku pun ramai ckp gitu.ampunnnn..kakaka..Tapi masjid jgk yg tak berubah.Ttp maintain cool..Comel je seciput kt tengah tu.Sampai tak cukup ruang setiap kali nk smayang jumaat.Ni pengalaman aku masa tinggal kt hostel dulu la.Sekarang tinggal kt rumah sewa luar kampus induk.Biasala senior.wawawaa

Woops! Dah lari dr tajuk aku neh.Ok,berbalik kepada cerita td.Kami berempat agk rushing la sbb dh lewat kn.Pandu kereta pun laju la sikit.Lab area tu kt kawasan simpang 4 kt dlm kampus tu.Agak luas la..Label jalan nya je yg kecil.Jalan gitu biasanya kalau kt bandar dh ada traffic light.Paling kurng pun ada roundabout.Kwn aku ni bwk kete lam keadaan rushing la..Sambil-sambil borak ngan kwn aku lg sorang kt sbelah tu.Aku kt blakang pulak tngah syok menikmati panorama skeliling...hehe..Tiba-tiba kwn aku kt depan ni menjerit."KERETA! KERETA!" Belum sempat aku menghabiskan pusingan kepala aku ke depan, dengan momentum yg agak kuat,aku terpelanting ke depan.Err..maksud aku terpelanting ke kerusi kt depan aku la.Bukan sampai ke depan dashboard kete tu.Sakit gle..Jantung bagai stop seketika.Dup dap dup dap..



Tempat kejadian


Aku nengok kwn aku yg kt sebelah ni..Tersengih dgn darah kt gusi..Mata merah menyala sbelah.Skali tngk mcm drakula daa..kakakaka.. Ahh, kereta yg aku naik tu terlanggar kereta sorang pakcik yg kebetulan lalu kt depan tu.Kereta kwn aku ni rosak teruk jgk.Hancur kt depan.Berasap sikit.Cepat je kuar kereta.Mana la tau kot-kot yg benda yg lebih trok lg brlaku.Kereta pakcik tu (oops! actually pakcik tu maybe salah sorang staf uni or lecturer owner cafe kt sini) boleh tahan troknya..Kemik pintu blakang kereta naza dia.Panas hati jgk pakcik tu.Mg salah kitorang.Adoii..berbenjol-benjol tulang keting aku.Tp best bila picit tekan-tekan kt benjol tu.Rs mcm makan gula-gula sweetsour la.Mula-mula rasa masam tp geram gk nk rasa.hahaha exotic sngguh aku ni.Patah kah tulang keting aku ni? Ketuk sikit.Konon-konon nya nk tau patah ke tak la.Nasib baik tak jadi pape.Stakat luka,kulit menggelupas berdarah sikit je..

Warghh! Agak terasa jgk tekanan dlm kepala ni.Dah 2.15 p.m..Mmg sudh lewt..Tapi aku ttp pegi ke lab ptg tu.Mana boleh ponteng.Aku kan pelajar yg x suka ponteng walaupun dlm keadaan gitu.hehehe..So jalan kaki ke lab sbb kereta kwn aku tu dh rosak.Dekat je lab tu ngan tmpt kitorang eksiden.Masuk je lab cepat-cepat explen kt En.Megat.Buat muka tengah menderita sikit.hehe...So lab petang tu diteruskan seperti biasa.


Selingan :


Ni la yg kitorang main masa dlm lab..Berserabut minda nak-nak lepas eksiden! hahaha




(read more)

Monday, July 27, 2009

set kan password untuk zip file



wuarghh..esok ada kelas..terasa sedikit malas dlm jiwa neh.Kena bngn awal lg..adoii..Ponteng kan naya je..hehe..jgn..jgn ponteng.Kalau nak ponteng tunggu hujung sem sikit.Awal sem neh kena tunjuk rajin.hahaha..(hipokrit pulaa).Hmm..nak tido awal lg.Layan white coffee panas dulu la sambil-sambil fikir apa nak tulis neh.Nak tulis sebaris ayat pun ambil masa 2-3 minit.Aku bukannya novelis ke karyawan ke.Laju zupppp je tulis.Idea mencurah-curah.Idea aku pula habis menjadi wap ke udara.kakaka

Ok,jika nengok kt tajuk entri aku neh mesti ada jgk antara korang tertanya-tanya apa bendanya set password ntuk ZIP tu kn? Nak-nak kalau yg baca budak 4-5 tahun.hehe.. Zip tu apa? Zip seluarkah? Jadi kali ni aku nk ckp pasal set password ntuk zip seluar korang la? Supaya org lain tak boleh nk buka zip seluar tu? kakaka lawak la adik ni.Mcm wonderpets! (Pinjam ayat Amir raja lawak..hehe)

Before aku terlanjur, aku nk explen dulu apa tu zip file.Korang yg biasa dgn dunia komputer ni atau pernah sentuh komputer ni mesti tau apa tu zip file atau at least pernah nengok file yg icon nya mcm laci banyak-banyak tu.Zip file tu adalah file yg mengandungi data-data yg telah di compress dan jgk dlm bentuk format arkib.Kalau dlm ayat ringkas, zip file ni file yg mengandungi satu atau lebih file yg di kecilkan saiznya (compress) menjadi satu file.

Katakan korang ada banyak folder gambar korang ke,folder-folder tu boleh di compress menjadi satu file.Senang la nk remove mana-mana atau nk sorok dari kawan korang curi-curi tengok gambar lucah korang ke.Tapi kalau terjumpa ttp boleh di extract dan takde makna la sorok sampai ke dalam system folder sekali pun.(hehe mcm ada pengalaman je..).Jadi kenapa tak letak password ntuk zip file korang tu? Aku pun pernah suatu ketika dulu hampir-hampir tak terfikir yg zip file ni takleh letak password.

Jadi siapa-siapa yg nk letak password kt zip file boleh je.Sila ikut tutorial di bawah stu persatu.



1

Langkah 1

Kt atas contoh folder yg aku nak compress jadi zip file.Folder-folder yg korang nak compress kumpulkan semuanya ke dalam satu folder.


2

Langkah 2

Right click folder tu then pilih send to ==> compress (zipped) folder.


3

Langkah 3

Bila keluar menu pop up mcm kt atas tu, pilih 'no'.


4

Langkah 4

Ok.Zip file korang dh siap.Icon nya mcm dlm gambar kt atas.


5

Langkah 5

Right click zip file tu then pilih 'explore'.


6

Langkah 6

Akan keluar satu menu mcm kt atas.Pilih file ==> add a password.


7

Langkah 7

Isikan password yg korang nak.Pastikan korang ingat password tu..Kalau tak ingat naya je..hehe


8

Langkah 8

Kalau korang nk tengok balik folder kt dalam zip file tu,korang kena extract dulu.Then akan keluar menu yg request password yg korang set kan td..Tu je la..bukan payah pun.Siap! Jemput makan..ngapppp!


p/s : Al-fatihah untuk arwah Yasmin Ahmad yg baru meninggal dunia selepas diserang angin ahmar.

(read more)
 

Kembali ke atas




Side Project under mello's: Wow! Bundle