Friday, November 13, 2009

What the heck is surat berantai?


Adakah korang tau apa itu surat berantai? Mengikut kata wikipedia, surat berantai merujuk kepada surat yang mempunyai ayat yang menyuruh ia dikirimkan kepada beberapa orang yang lain. Sekiranya si pembaca membuat demikian, maka pembaca dijanjikan dengan hadiah & jika enggan mereka akan diancam dengan kebinasaan.

Dulu, surat berantai ni disebarkan melalui surat yg di fotostat. Surat-surat ni biasanya mengandungi ayat-ayat yg menyuruh manusia melakukan kebaikan. Itu bagus la tapi yg bangang nya, kalau kita tak sebar surat tu kepada [num] orang, (sila isi "num" tu dgn bil.org yg anda sukai) kita akan ditimpa bencana & musibah dan kalau kita sebarkan surat-surat terbabit, dalam masa [num] hari (sila isi "num" tu dgn bil.hari yg anda sukai) kita akan memperolehi keuntungan.WTF?

Surat berantai jgk berkembang seiringan dengan dunia moden. Kini, beliau jgk rancak disebarkan melalui internet di alam maya. Emel, sosial networks seperti friendster,tagged dan lain-lain menjadi perantaraannya. Surat-surat mcm ni boleh merosakkan akidah umat Islam. Percayala.

Kat bawah ni adalah beberapa contoh surat berantai yg tak mengikut format penulisan surat tak formal.

Surat berantai 1:


BERITA DARI MASJID NABAWI.....BERITA PENTING.....

> > > Bagikan
> > > Hari ini jam 10:48
> > > BERITA UNTUK UMMAT ISLAM DISELURUH DUNIA.
> > > SURAT INI DATANGNYA DARI SYECKH ACHMAD DI SAUDI
> > > ARABIA :
> > > 'AKU BERSUMPAH DENGAN NAMA ALLAH SWT DAN NABI
> > > MUHAMMAD
> > > SAW' WASIAT UNTUK SELURUH UMMAT ISLAM DARI SYECKH
> > > ACHMAD SEORANG PENJAGA MAKAM RASULULLAH DI
> > > MADINAH, YAITU DI MESJID NABAWI SAUDI ARABIA .
> > > 'Pada malam tatkala hamba membaca Al'Quran di
> > > makam
> > > Rasulullah, dan Hamba sampai tertidur, lalu hamba
> > > bermimpi. Didalam mimpi hamba bertemu dengan
> > > Rasulullah SAW, dan beliau berkata:
> > > 'Di dalam 60.000 orang yang meninggal dunia,
> > > diantara bilangan itu tidak ada seorangpun yang
> > > mati beriman, dikarenakan :
> > > 1. Seorang istri tidak lagi mendengar kata-kata
> > > suaminya
> > > 2. Orang yang kaya yang mampu, tidak lagi
> > > melambangkan
> > > atau menimbangkan rasa belas kasih kepada
> > > orang-orang miskin.
> > > 3. Sudah banyak yang tidak berzakat, tidak
> > > berpuasa, tidak
> > > sholat dan tidak menunaikan ibadah haji, padahal
> > > mereka-mereka ini mampu melaksanakan.
> > > Oleh sebab itu wahai Syechk Achmad engkau
> > > sabdakan kepada semua umat manusia di dunia
> > > supaya berbuat kebajikan dan
> > > menyembah kepada Allah SWT.'
> > > Demikian pesan Rasulullah kepada hamba, Maka
> > > berdasarkan
> > > pesan Rasulullah tersebut dan oleh karenanya
> > > hamba berpesan
> > > kepada segenap Umat Islam di dunia :
> > > - Bersalawatlah kepada Nabi Besar kita Muhammad
> > > SAW.
> > > - Janganlah bermalas-malasan untuk mengerjakan
> > > sholat 5 (lima) waktu.
> > > - Bershadaqoh dan berzakatlah dengan segera,
> > > santuni anak-
> > > anak yatim piatu.
> > > - Berpuasalah di bulan ramadhan serta kalau mampu
> > > tunaikan
> > > segera ibadah haji.
> > > PERHATIAN :
> > > Bagi siapa saja yang membaca suratini hendaklah
> > > menyalin/mengcopynya untuk disampaikan
> > > orang-orang lain yang beriman kepada
> > > haripenghabisan/ kiamat. Hari kiamat akan segera
> > > tiba dan batu bintang akan terbit, Al'Quran akan
> > > hilang dan matahari akan dekat diatas kepala,
> > > saat itulah
> > > manusia akan panik. Itulah akibat dari kelakuan
> > > mereka yang selalu menuruti hawa nafsu dalam
> > > jiwa.
> > > Dan Barang siapa yang menyebarkan surat ini
> > > sebanyak 20
> > > (dua puluh) lembar dan disebarkan kepada
> > > teman-teman/ rekan-rekan anda atau Masyarakat
> > > Islam sekitarnya, maka percayalah anda akan
> > > memperoleh setelah dua minggu
> > > kemudian. Telah terbukti pada seorang pengusaha
> > > di
> > > Bandung , setelah membaca dan menyalinnya juga
> > > menyebarkan sebanyak 20 (dua puluh) lembar, maka
> > > dalam jangka waktu 2 (dua) minggu kemudian, dia
> > > mendapat keuntungan yang sangat
> > > luar biasa besarnya.
> > > Sedangkan terhadap orang yang menyepelekannya dan
> > > membuang
> > > surat ini, Dia mendapat musibah

Surat berantai 2:

salam...bacer nie........Semalam....siaran RTM ...di Negeri Pahang.... tergempar ....ramai orang terdengar bunyi dentuman yang sangat kuat di susuli gempa bumi selama 3 minit, mungkin ini tanda2nya........ ? salam...........kpd semua yg bergelar muslim,hari nie pakar meteorologi bhgn bunyi dr Rusia m'dapati sesuatu bunyi ganjil spt ngauman raksasa dr bwh mantel bumi.menurut para ulama kemungkinan besar itu ialah suara Dajjal y b'usaha utk naik ke muka bumi.oleh itu,kte disuruh sentiasa x berhenti azan dan solat,sebarkn kpd umat ISLAM yg lain...Amanah!! Wallahualam...
> > > > > > > > > >
> > > > > > > > > > KITA YANG MENENTUKAN DIRI KITA
> > > > > > > > > >
> > > > > > > > > > Jgn skip utk bace nieh.....??...??...??Message:...??Sebarkan kalu sayang pada islam>..BAHAYANYA KARTUN POKEMONPOKEMON dan BINATANG2 yang ade dalamnya??? POKEMON bermaksud saya yahudi,> PIKACHU bermaksud jadilah seorang yahudi,..>CHARMANDER bermaksud ALLAH itu lemah(..nauzubillah) ...... jadi.... tolonglah SEBARKAN kepada rakan2 chat korang semua.......> Protect Our Population Of Islam..... sumer org yg ade yahoo messenger (ym), tolong jangan add org yg id die macam ni: anamuslim_...cute_ 97@yahoo. com die cuba nak murtadkan org Islam.. tolong forwardkan mesej ni kepada sumer org Islam!!! (kalau rase sayang ngan org Islam la!!!!!!. kalau tak sayang, x payah forward!!)

Maaf, penulisan di atas nampak sedikit jengkel. Aku copy sebijik-sebijik. Hahaha.. Oh ya, pasal pokemon tuh, pokemon tu berasal dari perkataan "pocket monster" & charmander tu berasal dari perkataan "char" & "salamander". Tau tak apa tu "salamander"? Korang search la sendiri kt google. Maksud sebenar pikachu tu korang cari sendiri jgk la. Malas pulak aku nak cari.Hehe! Siapa la yg keji sangat tu sampai nak memburukkan Islam dengan merekacipta surat berantai ni.

Korang pernah tak dapat surat berantai? Ada bermacam jenis lg kan? Yg contoh kt atas tu adalah surat berantai yg tengah famous disebarkan sekarang ni.Untuk penjelasan yg lebih lanjut pasal ni, korang boleh tgk sini dan sini. Kt site tu ada ruang soal jawab pasal surat berantai serta penjelasan tentang hukumnya.

p/s: kalau korang tak komen pasal entri ni selepas membacanya, maka selepas [num] hari korang takkan comel serta hensem lg. Hahahaha jgn percaya pula ya?

23comments:

Post a Comment

 

Kembali ke atas




Side Project under mello's: Wow! Bundle