Tuesday, August 25, 2009

Tips: Untuk mereka yg kurus-kurus saja!


Aku termenung seketika bila nengok diri sendiri.Mengapa? Entahla..Dari dulu sampai sekarang badan aku mantain sekeping! hahaha..bleh pulak aku fikir pasal tu waktu ni.Dah la esok ada 2 test.Petang & malam.Nasib baik dah study yg test petang tu.Yang malam punya test tak payah study la sbb open book test.hahaha bajet dpt jawab dgn jayanya.hurr!

Aku takde la sekeping macam osman kering tapi bulan puasa mcm ni of course la..paham-paham la eh? hehe..Puasa-puasa jugak tp kesihatan kena jaga.Lagipun berpuasa di bulan ramadhan wajib.Banyak berkatnya.So, pemakanan tetap kena jg nak-nak bg spesis mcm aku ni.huhu!Maybe ada sesetengah org tu kalau berdiri tepi tiang bendera pun lebih kurang sama je, lpas tu makan pulak tak menentu..Berbuka ngan cekedis lak tu..hehe

Kt sini aku ada sedikit tips bagi mereka yg kurus-kurus saja! untuk tambah berat badan la kunun-kununnya.kakaka..Try la kalau mau.Nak seribu daya tak nak seribu dalih kan? Siapa-siapa yg rasa dah tak kurus tu jgn try lak kan tak pepasal terlebih.....phm-phm la kn? hee


8 makanan menambah kalori sambil membina hidup sihat!

-------------------------------------------------------------------------

1. Tambah keju, kacang dan sos ke dalam salads.

2. Makan sayuran seperti kentang dan jagung dengan lebih kerap.

3. Makan buah kering seperti kurma dan minum jus buah- buahan.

4. Tambah krim dan sos keju ke dalam ikan dan ayam bakar.

5. Tambah herba dan rempah untuk menggantikan pengunaan garam.

6. Letak mentega kacang ke dalam roti bijirin, epal dan batang seleri
sebagai sumber protein dan kalori yang tinggi

7. Tambah susu tepung ke dalam sup dan sos untuk tambah protein.

8. Makan coklat hitam sebagai pencuci mulut. Coklat hitam mempunyai
antioksidan yang tiada pada manisan yang lain.

--------------------------------------------------------------------------

Makanan ringan mungkin mempunyai kalori kerana ia mengandungi banyak
gula dan lemak tetapi tidak mempunyai nutrien. Pastikan makanan anda
mengandungi nutrien dan kalori tambahan pada masa yang sama.



Fuhh..mcm senang je kan? Tapi aku tak penah lg try camtu.Leceh la pulak kan? haha..Sekian entri terpendek dariku.Nyampah plak rasa.hakhak

7comments:

Post a Comment

 

Kembali ke atas




Side Project under mello's: Wow! Bundle