Wednesday, August 26, 2009

Makruh dilakukan semasa berpuasa


oyeahh! Tamat sudah 2 penangan tests hari ni..nasib baik dapat jawab dengan jayanya! hehe..Terasa seolah-olah hilang beban konkrit di kepala 2,3 hari ni.Tapi hari Jumaat & Sabtu ni ada lg test.Adoyaii! Memang penat mental & fizikal pada waktu ni nak-nak di bulan puasa neh tapi berpuasa bukan la alasan untuk kita bermalas-malasan kan? Tengok mcm saya.Saya budak baik..Bersemangat ke kelas untuk belajar bersama kawan-kawan saya.Hahaha

Sepanjang kita berpuasa ni jangan la just tahan makan & minum.Cuba-cuba la wat amalan-amalan sunat sikit.Pahala berlipat ganda tau di bulan yg diberkati Allah s.w.t ni.Takkan la tak tau kot amalan sunat yg boleh korang buat kan? Dah kalau korang tu dah sampai tahap golongan yg diwajibkan berpuasa kena la tau..Bukan payah sangat pun nk wat..(Tiba-tiba rasa mcm budak baik! ehee).Yang haram makruh tu tau pulak kan? Alah..kalau tak tau pun for sure ada yg terbuat samada sengaja or tak sengaja je kan?

Maybe ada sesetengah orang tak tau perkara-perkara yg makruh dilakukan semasa berpuasa ataupun at least pernah dengar tp tak sure betol ke makruh.Makruh-makruh juga tp kalau dah over sangat buat tu boleh jd haram..reti? So kt sini ada beberapa perkara yg makruh dilakukan semasa berpuasa..


1.Banyak tidur pada siang hari
2.Bercakap kosong
3.Berkelahi sesama saudara Islam
4.Bermain catur,haji atau dam di kedai kopi
5.Banyak berkumur kumur
6.Menggosok gigi selepas gelincir matahari
7.Merasa makanan - kerana dikhuatiri sampai ke dalam rongga
8.Memamah sesuatu - kerana memperbanyakkan air liur dan ditakuti akan tertelan
9.Mencium atau mengucup isteri
10.Mengeluarkan darah seperti berbekam dan lainnya


Act, ada banyak lg perkara yg makruh..So hati-hati la wat something tu semasa berpuasa.Kan tak pepasal terbatal puasa korang.Tidur siang tu elak-elakkan la eh? Nasib baik mostly pada siang hari aku ada kelas.Kalau tak of course la..zzzzzzz

8comments:

Post a Comment

 

BACK TO TOP




Side Projects under mello's: Wow! Bundle | melloGraphy | mello says