Sunday, August 30, 2009

Makanan apakah ini?

Alhamdulillah..Terima kaseh kepada pensyarah aku, En.Amran untuk majlis berbuka puasa kt rumahnya kelmarin.Banyak gile makanan yg En.Amran sediakan.Nasi minyak,nugget ayam, tembikai, nata de coco, coklat dan makanan makanan makanan! Kalau tiap-tiap hari wat gitu kan best! hehe

Jika difikirkan, kita amat bertuah hidup di Malaysia terchenta ni.Tiada makanan pelik-pelik yg korang terpaksa,dipaksa atau dgn rela hati makan kan? Tapi kt sini bukan makanan yg pelik, org kita itu sendiri yg pelik.Mana tak nya, pegi bazar ramadhan punya la banyak makanan dibeli.Kiri kanan tangan tergenggam plastik penuh dgn makanan.Lpas berbuka puasa, air je yg laku.Makanan bersepah dibazirkan.Apa ke bengong? Ni la kalau ikut hawa nafsu.Makanan bukan main sedap lg, habiskan je la.

Tapi bukan kisah bazir membazir yg aku ingin katakan di sini.Yg tu tunggu next entri eh? Kalau aku nk wat la..haha! Kt negara kita ni, beraneka jenis makanan ada & of course makanan kt sini molek-molek,sedap, indah dari segi rasa, rupa & bau.Tapi berbeza dgn negara luar.

Sesetengah negara luar mempunyai bermacam-macam jenis makanan tapi jika nengok makanan dorang ni, memang aku tak hingin nak sentuh apatah lg makan.Korang sanggup ke? Hehe..usha photos kt bawah eh.Diingatkan jgn makan semasa nengok gambar-gambar kt bawah ni.Kan tak pasal-pasal terbantut selera korang tu.kekeke

Tuna Eyeball (Eaten in Japan, China)

Live Fish (China)

Dried lizard (Japan)

Pickled Snake Head Fish (Asia)

Raw Herring (Eaten in Holland)

Raw Octopus (China)

Rotten Soybeans (Asia)

Giant Water Bug (Eaten in Taiwan)

Raw Whale Meat (Japan)

White Ant Egg (Eaten in Bangkok)

Beetles and Scorpions (Eaten in China)

Bugs (Eaten in Chicago, USA)

Casu Marzu (Maggot Cheese eaten in Sardinia, Italy)

Chicken Cartilage (Eaten in Different Parts of Asia)

Chittlins (Hog's Insides, Eaten in Southern America)

Codfish Sperm (Eaten in different Parts of Asia)

Crocodile (Eaten in China)

Horseshoe Crab Roe & Nast (Eaten in China)


Ngeri tak? Agak-agaknya la kan, korang sanggup tak makan makanan kt atas tu? Bg free pun tak nak kan.Kenapa mesti makan benda cenggitu? Banyak lg makanan yg molek.Sbbnya ialah...makanan yg molek selalu dibazirkan.So tercetus la makanan yg pelik! haha apa-apa lah.Tui!

12comments:

Post a Comment

 

BACK TO TOP




Side Projects under mello's: Wow! Bundle | melloGraphy | mello says