Monday, August 31, 2009

Happy merdeka day!

Tanggal 31 Ogos 2009, genapla 52 tahun negara kita, Malaysia terchenta merdeka, bebas dari penjajah bangsat..Merdeka! hee.. Of course, banyak kesan negatif & positif penjajahan ke atas negara kita ini terhadap pembangunan negara & juga sosial kt negara kita neh.Tapi, apakah makna merdeka itu sendiri dalam mentaliti rakyat negara ni? Kalau setakat bebas dari genggaman penjajah itu maknanya merdeka, kita sebenarnya tidak cukup merdeka lg.

Kenapa aku kata begitu? Aku pasti ramai yg tau jawapannya kan? Tengok saja cara hidup segolongan org kita.Masih terikut-ikut budaya barat.Dari cara berpakaian hingga la ke cara makan masih terpengaruh dgn tabiat penjajah.Btol tak? Rata-rata muda-mudi sekarang terikut-ikut dgn cara barat.Dgn rappinnya,hip hop la..Tak salah..Cuma jgn la sampai budaya gitu jd kewajipan harian.Siap ngan rantai beruk lg kt leher.Melayu kah? Islam kah? Of course la Islam.Bengap jgk aku neh..haha

Tengok saja pemerintah Iran.Dorang tidak pernah pakai tali leher even kt majlis rasmi sekalipun.Sbbnya? Kalau pakai tali leher sama la mcm bush laknat pulak kan.Paham tak apa aku nak ckp? Paham kn..Tak lupa juga iklan-iklan dalam tv.Nak-nak iklan makanan/minuman.Korang perasan tak, mostly iklan cenggitu mesti model-modelnya muda-mudi menari-nari ibarat beruk hilang tuan.Dgn rapper nya,hip hop..Bukan nak ngutuk rap,hip hop..Tapi tak salah kan wat iklan ngan lagu tema irama Malaysia ke..Pakai baju Melayu ke..Ok tak? ehee..Apa-apalah..

#Merdeka '09: Special from Yahoo! & Google

Doodle from Yahoo!
(move mouse cursor over the image plis! hee)

Doodle from Google


Anyway, selamat menyambut hari kemerdekaan Malaysia yg ke 52..Moga negara kita terus membangun.........bersama Islam! hii..Jom layan lagu "Merdayka" dari faveret band aku, OAG.
Merdayka!






OAG - Merdayka

Darul Aman,Iman,Ridzuan,Indera Kayangan...
Ehsan,Takzim,Naim,Wilayah Persekutuan...
Negeri Bersejarah..Makmur dan Khusus..
Pulau Mutiara,bumi kenyalang,di bawah bayu..bersatu!

berjanji bersumpah..melawan perintah..menentang penjajah demi..
1957 31 ogos..
kita merdayka,merdayka,merdayka..
merdayka,merdayka,merdayka..
merdayka..



Download mp3 OAG - Merdayka di sini

8comments:

Post a Comment

 

BACK TO TOP




Side Projects under mello's: Wow! Bundle | melloGraphy | mello says