Saturday, July 25, 2009

tambah ruang "add gadget" kt atas header blog



Bagi blogger yg baru melibatkan diri dlm dunia blogger/blogspot mcm aku neh, sudah tentu korang beranggapan blogspot hanya lah tempat untuk berblog, meluahkan isi hati korang, tentang kehidupan seharian dan maybe ada jgk yg saja meraih populariti dgn meletak banyak foto.hehe..aku tengok mcm-mcm jenis layout/template dorang guna..Ada yang berbunga-bunga,warna warni ceria,dgn tulisan bergerak-gerak,kelip-kelip dan mcm-mcm lg la.Tapi tu tak kisah la..hak masing-masing.

Maybe for them blogging just choose a nice template and start writing blog! Itu btol tp bg yg sedikit berfikiran advance mcm aku ni (perasan lg! hakhak) itu masih tidak memuaskan nafsu (nafsu ke?) untuk berblog.Aku suka explore layout codes template aku neh.Edit apa yg patut agar nampak lebih menepati apa yg aku nak.Template yg aku guna ni yg asal takde pun ruang "add gadget" kt atas header.Header tu maksud aku banner blog aku la kt atas page ni.

Oh! sungguh gelisah..ke sana ke mari aku mencari-cari cara-cara untuk menambah ruang "add gadget" tu kt atas header tp x jumpa-jumpa jgk.Tapi aku x putus asa.Tetap mencari sehingga aku temui.hehe..Akhirnya jumpa jgk codes untuk tmbah ruang tersebut.Aku dh cuba & mmg menjadi.Arigato syamzone! Bagi siapa-siapa yg nk tmbah jgk ruang "add gadget" tu kt atas header buleh je..Aku sudi berkongsi ilmu.Tak baik kedekut ilmu neh.hee

Ok, mula-mula login akaun blogger korang.Pergi ke "layout" lpas tu "edit html".Untuk keselamatan kod template korng, download full template dulu.Mana la tau korng salah tep ke salah letak kod ke,at least dh ada backup..hehe..Then,tandakan kotak "expand template widget".Cari kod html seperti di bawah neh..Untuk memudahkan pencarian kod dibawah, tekan keyboard ctrl+f dan gunakan ruang "find" tu.


<b:section class="header" id="header" maxwidgets="1" showaddelement="no">


Gantikan nilai maxwidgetas tu kepada nilai "10" dan showaddelement tu kepada "yes" seperti kod di bawah.Lastly,save template korng.

<b:section class="header" id="header" maxwidgets="10" showaddelement="yes">


Ok, dh paham? Ke ada lg antara kong yg x tau apa tu "add gadget"? Owh, jgn biarkan diri anda keliru! hehe..Tengok gambar kt bawah..Sure paham punya..


sebelum


selepas


credit to syamzone

7comments:

Post a Comment

 

BACK TO TOP




Side Projects under mello's: Wow! Bundle | melloGraphy | mello says