Sunday, July 26, 2009

Oh Bee...kau milik ku



ahh aku memang gilakan permainan..Dari kecil lg masa zaman indiegarten dulu aku memang obses dgn mainan.Mcm-mcm jenis mainan aku wat koleksi, start seciput-ciput mainan lam kotak dindang (50sen), tora (rm1.00) dan jojo (rm3.00) hingga la ke kereta kawalan jauh yg beli kt pasar malam tu..haha masih segar lg dlm ingatan harga-harga mainan terbabit.hehe..Harga-harga mainan td masa zaman aku la,80an..Sekarang aku dh x layan benda-benda mcm tu..Ingat lg, dulu masa umur berapa dh tp kecil la,masa tinggi aku x sampai satu meter pun (hehe..), gigi aku ni berlubang..sakit yg amat..terpaksa pegi klinik gigi la ntuk cabut gigi tu.

Tapi aku meronta-ronta xnk pegi..Biasala budak-budak takut ngan doktor gigi..Takut jarum dia yg besar tu mencucuk gusi..alah, bapak budk pn ada jgk yg tkt jumpa doktor gigi..haha..Tp last-last aku pegi jgk.Nk tau kenapa? Umi aku pujuk aku dgn belikan robot yg boleh transform jd jet pejuang..kaler kelabu robot tu..haha ingat lg neh! hebat-hebat! So aku pun pegi la cabut gigi..Mata bergenang menahan sakit tapi hati gumbira melihat robot tergenggam dlm tngn.hehe..Tp tu robot kt pasar minggu je.Bukan model transformer by hasbro toy tu.

Sekarang bila dh besar panjang,berjanggut,bermisai,ber..err..berdua neh aku dh x main la mainan budak-budak mcm tu.Tp minat aku terhadap benda yg unik & kreatif mash kekal dlm jiwa.Jika ada yg sudah baca entri aku sebelum ni
transformers : revenge of the fallen, aku dh beli model transformers (bumblebee) level 1 kt petronas tu..kecil je saiznya..Tp bg aku,bnd tu bukn just mainan..Bg jejaka berumur 20an mcm aku ni model aksi tu adalah sebagai koleksi.Mcm kumpul setem la..Apa kepekdahnya kumpul kertas kecik-kecik gitu? Bg org yg x paham mmg kumpul setem is nothing tp bg org yg menghargai nilai seni sesekeping setem tu lain halnya.Mcm model aksi la jgk..


Kt rumah, aku dh ada koleksi 3 ekor robot gundam.Bukan sebarang mainan budak-budak mcm umur 4 - 5 tahun..Sekor gundam tu harga nya RM60++..Tu yg scale dia kecik..Kalau yg saiz besar lg la aummmm harganya.Lg koleksi aku ialah satu set model straw hat's crews (onepiece)..Tu Luna yg bg masa birthday aku yg ke-21.Itulah model aksi.Berbeza ngan mainan budak.hehe tetiba rs mcm tngah tensen ngan bebudak plak masa taip entri neh..hakhak..Oh ya, aku jgk ada ckp dlm entri b4 dis yg aku nk beli bumblebee level 3.heee..Nak dijadikan story, Sabtu minggu lepas aku pegi la ke bandar Batu Pahat.Nak ke Summit usha-usha kedai model aksi neh..Wowww! Rambang mata aku nengok banyaknya model aksi kt kedai tu.Usya-usya bumblebee..Dah berkenan di hati tp masih tidak berani melamarnya apabila melihat terpampang tanda harga "RM169.90 , member price RM159.90"..

Agak lama jgk aku merenungnya..Siap ambil gmbar lg..Tp sempat ambil 2 keping je..Br nak snap ntuk gambar ke-3, tiba-tiba bahu aku ditepuk.Aku menoleh..Rupa-rupanya apek cina kt situ..Sound kt aku "x bleh ambil gmbar kt cni maa..kamu mau beli kah..?!" Caitt..hampeh apek neh..Ambil gambar je pun..Bukan rugi pun.So hari tu aku balik dgn sedikit kedukaan dlm hati..hehe..Tak puas hati ngan apek tu pun ada jgk..Takpe..takpe..detik hati kecilku ini..


Bumblebee (autobot)


Esoknya, dgn penuh keyakinan aku pegi sekali lg ke B.Pahat ke kedai yg sama..Aku draw duit pahtu dgn muka riaknya terus sambar bumblebee yg aku nk tu.hahahahaha..Tp apek kemarin takde.Takleh nk eksen dpn dia..hakhaktuii..Dpt jd member kt kedai tu sbb aku beli brg kt situ yg harganya RM100++..Dpt poster transformers satu as free gift..Kalau aku beli brg kt kdai tu lg lpas ni dpt diskaun member price la..Aku x kuarkan lg bmblebee tu dr kotak dia..Belum tiba masanya..hehe


megatron (decepticon)


Satu hari tu aku call la adik aku yg laki umur 19 tahun tu.Ckp aku beli bumblebee..Hohh, apa lg..dia pn nk jgk..so kirim kt aku sekor..haha..Jadi, hari Jumaat kemarin dulu aku pun pegi lg sekali ke kedai tu.Yg dia punya decepticon punya bos, megatron..kakakaka..Dpt murah la sikit sbb aku dh jadi member kt kedai tu.Tp free gift dh x dpt.. Free gift only for the first time RM100++ purchase maa..Damn! Poster je pun..Nsb baik dpt diskaun..Kalau tak..kalau tak..aku ttp beli sbb adik aku yg kirim..duit dia bkn duit aku..kakakaka


Sebagai pencuci mata, sila lah tonton video kt bwh ni..hee

3comments:

Post a Comment

 

BACK TO TOP




Side Projects under mello's: Wow! Bundle | melloGraphy | mello says