Saturday, July 25, 2009

apabila mikro organisma menjadi mainan



Masa sekolah menengah dulu, selain subjek matematik,add math,kimia,fizik,sejarah,b.melayu,b.inggeris,pendidikan islam,english for science & technology (EST) dan pendidikan seni,salah satu subjek yang aku pelajari ialah biologi.Best ke biologi? Bagi aku boleh tahan la.Bab belajar pasal tubuh badan manusia ni memang kawan² aku cukup suka.(hehehe aku terkecuali).

Kitorang sempat la belajar pasal mikroganisma semua tu.Tengok² mcm mana bentuk dia kot mikro skop tu..kena lukis lagi..hahaha..Kalau siapa² yang x maklum lagi, mikrorganisma (microbes) ni hidupan yang tertua di muka bumi neh.Contoh² mikrob adalah seperti kulat,protozoa,bakteria,virus,e-coli & macam² lagi lah nama yang pelik² macam x masuk akal la pulak..ehee

Kesimpulannya,benda² mikro ni saiznya teramat kecil,xleh nampak ngan mata kasar.Mata² lembut je buleh..hehe xde la.Nak tengok teropong la ngan mikroskop.Atas dasar ke kreatifan & ke cerdikan manusia hari ni,mikrob tu xpyh dah nk teropong² guna mikroskop.Siap buleh bagi budak pelok cium lagi.Kakak budak pon buleh..hehe..x percaya..? Sila tonton gambar² kt bawah.






























comel kan? aku pun nak beli la nanti.Tapi bukan untuk aku la.Bagi la kat siapa² yang memerlukan..haha..kalau ada siapa² yang nak beli,rajin² la cari kot internet.Kat kedai² biasa ni xde la kot.Bantal spongebob ngan patrick berlambak la..hehe

3comments:

Post a Comment

 

BACK TO TOP




Side Projects under mello's: Wow! Bundle | melloGraphy | mello says