Wednesday, June 3, 2009

Diriku hanya insan biasa..



Assalamualaikum.. Ruangan ini adalah serba sedikit tentang diriku yg serba kekurangan.. Ruangan ini diwujudkan bukan disebabkan atas niat tertentu.Sekadar ingin berkongsi.



Profile versi Q & A


Siapa Mello?

Seorang jejaka yg berumur 20an yg lahir pada tahun 80an di Tanah Malaya. Masih belajar di selatan tanah air.Sekarang (Februari 2011) bekerja sebagai Electronics Engineer di Kuala Lumpur.
Berasal dari pantai timur.


Apakah beza antara mello, mushmello & mello's?

Mello: admin punya nama samar-samaran.
Mushmello: nama url blog admin.
Mello's: nama blog admin.

Kenapa Mello?

Admin amat menyukai manga(komik) Jepun. Salah satunya ialah komik Death Note. Antara watak utama dalam Death Note ialah L, Near & Mello. Karakter Mello dalam Death Note amat menyamai karakter Mello si tuan punya mushmello. Mello dalam Death Note adalah seorang yg bijak, mudah tercabar & suka dicabar serta akan berusaha untuk mengatasi cabaran itu. Dia juga adalah seorang yg pendiam, mudah "panas" tapi cool. Kerana sebab itu lah admin memilih nama "Mello" untuk dijadikan nama samarannya di alam maya ini.

mello Death Note


Profile versi biodata zaman sekolah


Nama pendek: Ikhwan

Tarikh lahir: 10 01 198x

Bil. adik-beradik: 3 orang (anak sulung)

Hobi: Melukis, membaca, bermain badminton

Cita-cita: Jurutera Elektrik

Warna kegemaran: Merah, puteh, hitam, hijau, kuning, ungu

Minuman kegemaran: Nescafe ais

Makanan kegemaran: Tomyam campur, tomyam puteh, nasi goreng kampung




Profile versi resume


Sejarah pendidikan:

- Tadika Kulim, Pasir Puteh Kelantan
- Pra Sekolah Ren.Keb.Kulim, Pasir Puteh Kelantan
- Sek.Ren.Keb. Kamil Satu (1), Pasir Puteh Kelantan
- Sek.Ren.Keb. Kamil Tiga (3), Pasir Puteh Kelantan
- Sek.Men. Kamil, Pasir Puteh Kelantan
- Kolej Matrikulasi Pahang (KMPh), Kuantan Pahang
- Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Batu Pahat Johor


Sekarang sedang menuntut di UTHM dalam jurusan Electrical Engineering (Mechatronic) selama 4 tahun. Bakal menamatkan pengajian pada tahun 2010.

*latest update

yeay! sudah menamatkan pengajian di universiti & sekarang (2011) bekerja sebagai jurutera elektronik di Kuala Lumpur. Bila mau kahwin? Kahkah kena cari calon dulu lah.adoi!


Ringkasan pencapaian akademik:

UPSR: 4A 1B
PMR: 8A
SPM: 7A 4B

Berkebolehan bertutur dalam bahasa:

1) Bahasa Melayu
2) English
3) Bahaso Kelate (hehe..)


Melodi kesukaan:

Indie, britpop, Arctic Monkeys, The Strokes and many more.. (Too much too mention)

Kesukaanku:

Taking photo, editing photo, drawing, watching, listening, wondering, dressing like 70s, collect vintage clothes (brands & bands)

Brand kesukaan:

Louis Vuitton, Paul Frank, Topman, Zara, Adidas, Asics, Levi's, Paul Smith, Sexy Dynamite London, Burberrys, Superlover, Hysteric.. Ooh.. too much too mention.


Kenangan manis:

- Mendapat ciuman di pipi serta pelukan dari seorang ibu setelah mendapat keputusan yg cemerlang di dalam peperiksaan PMR. Mendapat sebuah motor modenas KRISS dari ayahanda kerana kejayaan itu.

- Mendapat keputusan yg bagiku cemerlang di dalam SPM. Memperolehi hadiah seutas jam tangan casio (masih menggunakan beliau sehingga ke hari ini) yg berharga RM3XX.XX dari ibunda & ayahanda. Tenkiu so much!

- Dapat melanjutkan pelajaran ke Kolej Matrikulasi.

- Dapat melanjutkan pelajaran ke universiti dalam jurusan electrical engineering. Mendapat sebuah motosikal Yamaha 125Z ( my 2nd lover) dari ayahanda dan ibunda. Muackk!



- Dapat bertentang mata & bersalaman dengan Tuan Guru Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat ketika berusia 11 tahun.



Kenangan pahit:

- Lemas ketika musim banjir masa kecik-kecik dulu. Biasa la budak, mestila pendek. Even air banjir takde sedalam mana tapi tergelincir lalu plup! tenggelam ke dalam air. Nasib baik ayahanda sempat menggenggam rambutku & tarik ke permukaan air semula.Haha

- Terkena duri durian di pipi. Ni sepupu aku punya pasal la.. Ada sedikit parut yg masih kekal sampai sekarang.huhu!

- Terduduk kt atas cerek air yg panas..hehe

- Kepala tersangkut kt celah tiang masjid. Selalu bermain kt masjid (budak-budak kan..)

- Kepala tersangkut kt celah tiang pagar balkoni rumah sepupu.. (Biasala budak-budak..apa nak dikata..)

- Melepaskan peluang untuk melanjutkan pelajaran ke Universiti Teknologi Petronas (UTP). Actually, sudah mendapat tawaran ke temuduga UTP tetapi melepaskannya kerana jiwa masih mahu berseronok. (maklum la, baru lepas exam SPM..huhu..)

- Kawan karibku yg sungguh rapat meninggalkan ku buat selama-lamanya.. Masa tu aku berusia 18 tahun. Kami berdua punya gaya yg sama, sekepala, "sepesen". Kami berdua juga amat rapat hinggakan org yg melihat kami berdua boleh tersalah paham yg kami adalah pasangan gay..hehe

* al-fatihah kepada kawanku, Mawardi bin Rosli.. Moga dikau ditempatkan di kalangan orang-orang yg beriman..

Kereta idaman:

Kereta idaman jangka masa pendek: Satria Neo CPS



Kereta idaman jangka masa panjang: Chervolet Camaro ( mampukah? mustahilkah? huhu!)




Kepada kawan-kawan atau readers, anda boleh contact Mello di sini

Terima kaseh kerana sudi meluangkan masa untuk membaca serba sedikit tentang diriku yg hina ini..

26comments:

Post a Comment

 

Kembali ke atas




Side Project under mello's: Wow! Bundle