Friday, December 11, 2009

Tips: How to start blogging (Part 1)


Aku tau ramai yg dah buat tips untuk mereka yg mahu mula ber'blogging. Macam-macam tips ada. Ada yg bagi tips yg super terus, bajet org yg baru nak ber'blogging ni nak terer macam dia yg ratusan tahun di dunia blogging neh. Ok, cukup setakat tuh. Aku tak mau ada yg terasa ngan kata-kata aku nanti padahal aku tak kata kt siapa-siapa pun.

Tips aku ni maybe sedikit ringkas, tak bernilai sangat tp adakalanya ia penting jika mahu memulakan langkah untuk ber'blogging. Siapa-siapa pun boleh gunakan tips ni jika rasa perlu (dan tak ego) tak kisah la samada baru nak ber'blogging atau dah lama ber'blogging.

#1 Jenis blog

Ini adalah perkara pertama yg korang perlu tau. Korang nak buat blog kan tapi tak tau pulak nak buat blog pasal apa. Tak ke pelik tuh? Mungkin korang fikir, alah, buat la dulu blog lepas tu isi kandungan dia, entri-entri tu boleh bikin nanti. Boleh tu memang boleh, tp jenis blog korang memainkan peranan penting dalam pemilihan template blog korang nanti.

Macam aku, blog aku adalah jenis personal. Aku letak je semua benda kat sini. Tak terhad kepada jenis-jenis tertentu. So, aku pilih template yg sesuai untuk blog jenis personal. Biasanya, template 2 column lebih sesuai untuk personal blog. Sebelum start ber'blogging lagi aku dah fikir yg aku mau blog aku nanti ada navigation menu kt atas, 2 column & header banner boleh ditukar-tukar sesuka hati so aku pilih template neh.

Kalau untuk business blog macam jual banyak barang seperti man & woman stuffs, template yg sesuai ialah jenis 3 atau 4 column. Untuk photography blog pula lain template nya. Biasanya ruang untuk entri tu adalah sangat lebar berbanding sidebar.

#2 Template


Ok, selesai fikir jenis blog. So pilih template yg sesuai pula. Of course ada banyak jenis templates untuk satu jenis blog. Just pilih satu yg korang suka, maksud aku maybe yg header nya boleh ditukar, ada navigation menu (kalau macam blog mello's ni menu kt header tu). Yg ketebalan border, saiz tulisan & warna tu perkara no.2. Yang tu boleh ditukar secara manual.


Yang penting pilih dulu template yg korang berkenan. Satu je aku nak cakap untuk mereka yg buat personal blog, tak payah la pilih template yg ada tema tertentu, just pilih satu template yg simple & korang boleh edit kemudian. Kalau macam blog photography tu ok la kalau nak guna template yg bertema & tak boleh di edit. Contohnya, header banner & background pun dah gambar kamera dslr, border dia pun ngan pita filem ke..

Cara nak edit template/layout senang je. Pakai falsafah ni, "try & error".Hehehe.. Aku dulu zero pasal coding layout atau template neh. Cuma cara aku macam ni, contohnya aku nak adjust border width, so kt ruang edit html tu, aku search word "border" & lepas tu cari je yg mana berkaitan ngan border width. Nak search something tekan je butang "ctrl+F"

Nak adjust color macam tu jgk. Kalau nak adjust font punya color, search je word "font" tu. Font pulak maybe untuk tajuk entri ke, tajuk untuk widgets kt sidebar ke.. So, study line by line coding template korang tu. Ambil sedikit masa la untuk edit template neh.

Template yg aku guna ni "My Yellow Face". Kalau korang nak korang boleh download template ni kat sini.Kalau korang tengok, header blog ni aku buat sendiri. Yang avatar laki pakai spek pegang rokok tu aku & yg avatar girl tu siapa lagi kalau bukan si Luna. So, buat banner berdasarkan kreativiti yg korang suka agar blog korang tampak lebih menarik.

#3 Widget

First, jangan rambang mata ngan widgets. Letak yg penting-penting je & bukan yg ntah apa-apa & menambahkan keserabutan permandangan di blog korang tu. Widget yg aku cadangkan adalah seperti dibawah, maybe ada banyak lagi yg berguna & maybe ada widget yg sama fungsinya tapi lebih berkualiti dari yg aku cadangkan ni.

Statcounter

Statcounter ni adalah untuk rekod bilangan visitors yg datang ke blog korang, page views dan lain-lain lagi. Korang juga boleh tau berapa bilangan unique visitors yg datang ke blog korang untuk tempoh hari-hari tertentu, bulan atau tahun.

Feedjit

Yang ni maybe ramai yg dah tau tapi still ada yg rasa ia tak penting. Nak kata penting tu takde la penting sangat tapi dari situ korang boleh tau lokasi-lokasi org yg datang ke blog korang tu.

Ada banyak lagi widgets yg penting & berguna. Yang takde fungsi sangat macam jam ke tak payah la letak. Bukannya org tak tau waktu & masa kalau korang tak letak widget jam kt blog korang tu, kt komputer pun dah ada jam kan?

#4 Lagu tema blog

Yang ni aku rasa dah ramai yg komplen & termasuk dalam tips dorang. Masuk je blog tu keluar bunyi lagu. Masuk blog ni bunyi lagu jgk. Dah la lagu tak best. Nak letak lagu/muzik kt blog tu boleh tapi please la jangan yg autoplay. Bingit telinga ni nak-nak sebelum masuk blog korang tu memang tengah layan lagu kt komputer.

Aku letak jgk video lagu kt blog aku ni tp bukan yg autoplay. So, siapa nak dengar boleh play. Tak nak, buat bodo je. Aku tak kisah pun. Maybe korang boleh cakap "blog aku so aku punya pasal la nak letak lagu". Ya, ungkapan tu boleh digunakan tapi bukan untuk semua benda. Sesetengah perkara korang perlu fkir dulu sebelum buat kalau korang tak nak jadi blogger yg syok sendiri.

Ok! Ni saja untuk tips part 1. Untuk part 2 nanti boleh jadi apa saja, maybe tips untuk blog nampak lebih kemas, tips cara penulisan atau apa-apa saja lah. Aku tak fikir lagi neh.Hahaha





Tags: tips blog,how to blogging,cara buat blog,blogspot,edit template

(read more)

Sunday, December 6, 2009

Jenis-jenis sejuk


Sejuk lawannya panas. Kadangkala sejuk lebih diperlukan daripada panas & begitu juga sebaliknya. Bila sejuk, kita perlukan panas & bila panas, sejuk pula yg kita tercari-cari. Actually, aku terfikir nak buat pasal sejuk ni bila nengok keadaan cuaca sekarang yg memang sejuk. Yela, kan sekarang ni musim hujan.

Tapi sejuk kt tempat kita takde la sesejuk salji winter sonata gitu.Hehehe.. Sejuk hujan je pun. So, tak payah berangan nak buat aksi romantis pakai baju tebal-tebal naik basikal ngan kekasih hati. Sejuk-sejuk ni buat minda & jari aku sedikit kaku. So, aku just mengarut kali ni untuk menunjukkan aku update jgk blog aku neh.


Jenis-jenis sejuk

#1 Sejuk cuaca

Ya, seperti yg aku mention kt atas, salah satu cuaca yg menyumbang kepada kesejukan ialah hujan. Memang best kalau hujan sebab rasa sejuknya mmg agak berlainan dengan sejuk dari angin kipas elektrik. Rasa nyaman je. Memang secocok dengan aktiviti hibernasi (tido). Salji juga menyebabkan kita rasa sejuk tp kt Malaysia ni tak mungkin la ada salji yg betol-betol jatuh dari langit kan?

#2 Sejuk ais

Tak kira la ais kt dalam gelas yg berisi air, ais dalam peti mahupun ais kt kutub utara/selatan, ais memang mampu membuatkan kita menggeletar kesejukan. Menyentuhnya saja membuatkan otot kita sedikit kejang. Jika cuba menjilat ais yg berkepul-kepul wapnya, berkemungkinan lidah kita akan terlekat pada ais terbabit manakala jika minum air yg mengandungi peratus ais yg agak tinggi, kepala kita akan terasa sedikit "kebas" & gigi terasa sengal.

#3 sejuk air panas yg disejukkan

Air panas yg disejukkan of course la tidak sejuk tp penggunaan perkataan sejuk tetap wujud disitu. Ini kerana air nescafe panas perlu disejukkan supaya peminum dpt minum dgn tenang tanpa melecur pada lidah.

#4 sejuk ais krim

sejuk yg ni memang best. Bukan best je malahan sedap & manis. Jika dinikmati bersama org yg tersayang mungkin boleh dijadikan kenangan manis walaupun ais krim itu sejuk. Lagi best aku tngah mengarut neh.Hahahaha

#5 Sejuk mata memandang

Ini bukan bermakna mata korang sejuk, tp maksudnya apabila melihat sesuatu tu, kita akan rasa senang hati. Lebih kurang sedap mata memandang la. Tp depends kpd org jgk la, kalau suka tgk gadis-gadis seksi, ungkapan sejuk mata memandang ttp boleh digunakan. Lagipun gadis-gadis seksi terbabit kesejukan sebab pakai pakaian tak cukup kain nak-nak musim hujan ni.

#6 Sejuk hati

Sejuk hati ni bukan bermakna ambik hati korang lepas tu letak dalam peti ais. Bukan. Contoh yg lebih sesuai ialah seseorang yg tengah marah tak tentu pasal dengan seseorang padahal org tu tak menyusahkan hidupnya pun, perlu disejukkan hatinya. Boleh menggunakan pelbagai cara untuk menyejukkan hati seseorang.

#7 Sejuk demam

Aku mengalami jenis sejuk #7 ni 2,3 hari ni. Badan aku panas, dahi pun panas tp sumpah aku sejuk sangat-sangat. Siap pakai baju lengan panjang,seluar panjang, pakai stokin & selimut tp tetap rasa sejuk. Disebabkan simptom ini jgk, aku tak on9 2,3 hari kebelakangan ni.

Sejuk apa lg yg korang rasa tak terkategori kt atas? Kadang-kadang mengarut best jgk kan..hehe..

(read more)

Monday, November 30, 2009

Tips: Adab menjadi seorang blogger


Ya, tips ni dirumus khas untuk individu yg bergelar blogger. Tak kisah la full time blogger ke, part time blogger ke, blogger kt blogspot, wordpress mahupun yg ada domain sendiri, asalkan diri korang tu adalah BLOGGER, korang patut ambil tau & ambil peduli pasal adab-adab korang as a blogger.

Kepada bukan kaki blogging tp kaki sosial network yg tegar seperti friendster, myspace, tagged & facebook, korang juga boleh baca. Aku tak halang korang untuk baca walaupun aku pernah bengang ngan sekor dua facebooker tegar yg pernah pandang rendah kt aku sebab aku suka ber'blogging. At least aku takde la duk buang masa depan facebook 100% kan? Ber'blogging jauh lebih seronok & berfaedah.

#1 Hormat blogger lain

Yg ni aku rasa tak cakap pun takpe. Tapi kena ckp jgk sbb maybe ada yg tau tp tak ambik port. Bajet diri tu dah cukup otai, cukup lama dalam dunia blogging, traffic pun jem gila, so rasa hormat terhadap blogger lain tu dah kurang nak-nak newbie yg followers baru 4 orang. Blogger macam tu aku lansung tak respek.Ok?

#2 Jangan tinggi diri/riak/takabur

Yeah! Sifat macam ni aku paling takleh blah. Kerana beliau sangat popular dikalangan blogger lain yg mcm dah kena pukau ngan dia, so beliau rasa tinggi diri. Blogger-blogger ciput beliau tak layan dah, hanya bergaul dgn geng-geng dia, geng-geng yg macam popular la kununnya. Si kawan ni yg baru start ber'blogging terhegeh-hegeh nak kawan ngan dia sbb nak timba ilmu tp kurang dilayan.Memang sadis.

#3 Jangan pandang tinggi sangat kepada blogger lain

"Weh, dia tu otai weyhh.. memang respek gila aku ngan dia.." Sampai berbuih mulut tu duk bercerita. Relek bro.. Kawal emosi tu.. Relek-relek sudah.. Ko pun boleh jadi otai suatu hari nanti. Yang penting usaha itu tangga kejayaan. Tak semestinya ko duk bodek dia hari-hari ko pun boleh jadi otai jgk weyh. Nak respek boleh, tp berpada pada la. Aku pun respek blogger lain tp takde la macam kena pukau je.Hehe!

#4 Jangan pandang rendah kepada blogger lain

Terasa hebat diri ini bila traffic mencurah-curah, bila followers berjuta-juta, income pun berjuta-juta. Tapi taik yg aku nampak dalam dirimu bila kamu pandang rendah terhadap blogger lain samada newbie mahupun yg baru nak naik anak tangga. Nak pandang rendah kt aku? Silakan.. Aku tak kisah sebab aku tau aku lg (bakal) hebat dari kamu.Kehkekeh

#5 Jangan rasa rendah diri sangat

Aku tau ada antara korang yg rasa perasaan ni. Aku pernah rasa dulu. Aku memang paham sangat. Masa aku mula-mula ber'blogging, aku sorang-sorang je. Takde pun member sekelas aku yg join jgk ke, member serumah ke, ahli-ahli keluarga ke.. Mmg sorang-sorang. Jadi pergerakan aku dalam dunia blogging ni agak slow pada mulanya. Tak kenal siapa-siapa pun. Jadi aku ambik langkah untuk mengenali blogger lain,bukan memuja tp mengenali. Dari situ ko akan dapat kawan, org yg suka singgah blog ko..suka baca blog ko.. So, jgn rasa rendah diri sangat. Kita semua ada keistimewaan masing-masing.

#6 Jangan cepat meradang

Ada sorang blogger ni buat silap ngan ko, jangan la ko cepat nak naik darah ngan dia. Terus ko nak menjatuhkan dia mentang-mentang la ko ni berpengaruh & dia pulak masih baru dalam dunia blog ni. Kesian kawan tu. Jangan jadikan org lain musuh kita. Jadikan kawan jauh lagi baik. Jaga percakapan & kelakuan kita ngan org lain walaupun dorang wat silap ngan kita.Reti?

#7 Jangan cari gaduh

Cari gaduh tu terlalu umum actually. Ada banyak sebab yg boleh mencetuskan pergaduhan di kalangan bloggers. Ada yg jenis suka memperlagakan blogers lain, suka menghina blogger lain padahal blog dia mcm taik je. Macam lebih kurang je ngan #1 tadi.Hehe

#8 Layan je semua org

Kalau blogger yg kurang popular/newbie tegor dia, tak kisah la tegor kot shoutmix ke,cbox ke,ym ke, dia layan pun macam tak nak layan & kadang-kadang mmg tak layan. Takde faedah pun layan, bukannya boleh popularkan aku, bukan boleh tingkatkan traffic aku. Fuck off la ya? Sedar la diri tu sikit. Nak-nak ko pun masih baru. Layan & kawan je ngan semua org sama rata. Jangan dlm kepala hotak tu fikir nak lepak ngan otai-otai petai je. Tak menarik lansung la ko ni.auww

#9 Jangan cepat berputus asa

Tips #9 ni lebih kurang jgk ngan #5 tadi. "Blog aku takde org nak baca, takde nak komen, takde nak folow.." Rasa down je. Rasa takde mood dah nak update blog. Rasa mcm syok sendiri je. Relek la sayang..Hehe.. Mula-mula mmg macam tu. Buat baik ngan blogger lain. Borak-borak kt shoutmix ke,cbox ke.. Selalu baca & komen blog org lain ke. InsyaAllah lama kelamaan ada la pembaca tegar kt blog ko.

#10 Jangan berpura-pura & pilih kasih

Nilai seseorang dengan ikhlas. Ko tau dia ni bagus tp buat derk je kt dia sebab dia bukan geng ko. Apa-apa hal sekalipun ko akan dahulukan geng-geng ko even geng ko tu haprak.Waaa kasar je bunyinya mello? Hehehe

#11 Sedia menerima nasihat/teguran

Tak kira la ko ni org lama atau masih baru dalam ber'blogging, dan tak kira siapa yg tegur atau nasihat ko, ko kena terima dengan terbuka. Teguran tu untuk kebaikan kita jgk kan? Kalau kutukan tu lain la. Aku pun panas hati kalau org kutuk aku tak pasal-pasal samada secara tebuka mahupun tertutup.

#12 Jangan mudah terasa

Ada ke yg terasa ngan tips-tips aku kt atas ni? Maaf la. Aku tulis semua tu mengikut daya imaginasi fantasi aku. Tak pernah aku merujuk atau bedasarkan seseorang. Kalau terasa jgk, ada la yg tak kena ngan diri korang tu. Aku pun terasa jgk walhal aku yg tulis.Kakakaka

Sebenarnya ada banyak lagi perkara yg perlu seorang blogger terapkan dalam diri tp ni saja yg aku terimaginasi buat masa ni. Kalau ada aku akan update je di sini.Aku pun ada kurangnya.Of course la, aku hanya manusia biasa tapi cuba untuk buat yg terbaik. Kalau rasa diri tu ada sifat negatif, buang la jauh-jauh ya? Tak molek semua tu..Hihihi

(read more)

Wednesday, November 25, 2009

Contest: Lizarazak(dot)com | Banner


Oh penat! Baru je sampai dari kl petang tadi. 3,4 hari ni aku online kt cc area serdang tu je. Nasib baik cc tu 24 hours. Boleh lepak kat situ bila-bila masa je. Hehe.. Sekarang kt rumah sewa aku kt Batu Pahat. Malam esok (25 November 2009) aku akan bertolak balik ke kampung aku. Of course la kt Kelantan.

Tak sempat sangat aku nak ber'blogwalking & klik-klik nuff 3,4 hari neh. So sorry. Memang kurang la sikit visitors kt blog aku sepanjang tempoh tu nak-nak blog aku ni tak se'famous blog org yg famous.Huhu! Sampai je tadi online jap. Bukak lizarazak.com. Lizz dah lanjutkan tarikh tutup contest beliau.kekeke.. So, dengan rakusnya aku buat lg 4 banner untuk contest tu. So, 8 banner dah aku buat ntuk Lizz.

Menang kalah tu belakang kira. Apa yg aku feelin, aku teruja buat benda-benda macam ni. Dan aku sudah berpuas hati dapat buat benda macam ni.Hihihi.. Memang sejak kecil lg aku minat arts. Suka melukis & perkara yg sewaktu dengannya. Masa SPM, aku ambik subjek tambahan, of course pendidikan seni. Dapat A1 tu! ahahaha!

Disebabkan minat aku tu, aku pada awalnya nak sangat ambil course architecture kt universiti tp entah dimana slack nya, aku terjerumus ke lembah electrical engineering. Takpe la, takde rezeki. Ok, tinggalkan kemerapuan aku tu. Kat bawah ni 8 banner yg aku buat untuk contest neh.

Submitted on 21st November 2009



Submitted on 25th November 2009




Ya, aku tau banner yg aku buat tak lawa mana. Ramai lagi yg mampu buat banner yg lebih hebat serta menawan kalbu. So what? Gelak la kalau nak gelakkan aku pun. Tapi jgn gelak kuat sangat. Sila gelak dalam hati sudah. Hehe


p/s: banner (dot)gif (yg gerak-gerak tu la..) maybe kadangkala kelihatan tersekat-tersekat, depends on computer/internet performance...kot.

(read more)

Saturday, November 21, 2009

3 in 1 entry | Tiga kisah minggu ini


Yeay! Exam dah habis..lalala..Ok, apa benda nya 3 in 1 entry neh? Of course la 3 tajuk dalam satu entri. 3 kisah aku kumpulkan dalam satu entri. Bukan kerana aku malas nk buat satu-satu tp cuma nak tengok kelainan sikit kali ni.Hehe! 3 kisah yg berlainan jalan cerita & mungkin hanya kisah peribadi. Tapi takpe, aku ingin berkongsi. Berkongsi adalah seksi! Hehe

Contest : Lizarazak.com


Siapa-siapa yg masih tak kenal lizarazak.com tu kenal kenalkan la eh? Blog dia best, simple & menarik. Salah satu blog yg aku suka baca. Baru-baru ni lizz ada buat satu contest. 3 in 1 contest. Maknanya ada 3 contest dlm satu masa. Contest buat banner, request topik & contest memuji & mengutuk.

Aku join satu je, yg buat banner tu. At least aku ada sikit kepakaran bab-bab macam tu. Baru je td send banner kt lizz. 4 banner sekali gus aku buat.Hahahaha gila tamak aku! Siapa tak nak hadiah wang ringgit RM100..err, RM10 kan? Hehe.. Tapi aku tak kisah pun kalau tak menang, sekurang kurangnya hasil kreativiti aku tu ada jgk la org nk tengok.Huhu!


UPSR: Tahniah Nur Fatin Atiyyah!

Siapa pulak Nur Fatin Atiyyah ni? Awek ke-3 aku kah? Takkan la budak baru lepas UPSR aku nak jadikan awek. Tak syok lansung! Hahaha.. Beliau tu adik bongsu aku yg aku panggil baby sejak kecil lagi.

My youngest sister: Nur Fatin Atiyyah

Khamis lepas result UPSR keluar. Adik aku ni hanya dapat 4A 1B je.. Ok la tu. Sama macam abg dia ni jgk dulu. Nak lawan abg dia ni kena tunggu SPM la. Sebab PMR takkan terlawan punya..Hehe..

So, nak tak nak terpaksa la aku belikan hadiah untuk dia nanti. Beli cekedis sudah. Hahaha..

Housemate bangang updated:

Mungkin masih ada yg tertanya-tanya ada apa dengan housemate yg bangang ni kan? Nak tau kisah nya sila tengok entri yg sebelum ni atau klik saja di sini. Ni ada kisah terbaru pasal betina bangang tu. Tadi Luna sms aku.. Dia forward kan sms yg housemate dia bg kt dia tu.

Sms tu mcm ni la bunyinya lebih kurang. Aku buat dalam ayat aku sendiri. Housemate dia tu cakap dia dah boleh start cari rumah sewa lain sebab bulan 4 atau bulan 5 tahun depan dia dah nak kawen. What the fuck? Lagi dia cakap, mungkin dia akan kawen lebih awal dari tarikh yg dijangkakan. So, kena cari rumah lain awal-awal la.

Bodoh. Nak halau cakap je la nak halau. Senang ko nak bawa jantan ko tu ke rumah. Memang takde manner. Esok aku akan ke kl jumpa si Luna. Banyak benda kena setelkan. Nak cancel streamyx yg Luna baru pasang kt rumah tu, yela kan dah nak pindah..lepas tu nak tolong cari rumah sewa lain lagi..Takpe la..Dugaan yg harus ditempuhi dengan sabar.

Mangsa kejadian..hehe

Hari Rabu ni aku akan balik ke kampung dengan Luna. Aku dah start cuti sem neh.Hehe dah lama tak ber'holiday.Yeay! Wilayah strawberry, here i come!

(read more)

Monday, November 16, 2009

(Panas!) Main & berpeluh hingga pancut di padang


Perbuatan yg tak senonoh ni telah dilakukan oleh seseorang di padang. Of, course tanpa rasa malu & segan beliau telah melakukan perbuatan yg lucah & jijik itu di tempat awam. Agak exotic disitu. Mungkin terasa lebih nikmat melakukannya di tempat awam. Maklum lah, nafsu manusia ni berbeza-beza. Maybe ada yg suka buat dalam semak & belukar, di tepi jalan dan kebanyakkannya suka melakukannya di dalam tandas.

Mungkin terlalu lama "main" sampai berpeluh & semput dalam pelbagai posisi yg rakus & ganas, beliau tidak tertahan lagi untuk pancut. Memang kotor. Sekotor ayat-ayat yg aku tulis disini. Tapi salah kah? Hehe.. Aku tak berjenaka disini, memang dia pancut. Memancutkan cecair yg hangat dari kemaluannya.

Kalau korang sanggup, sila la tgk gambar terbabit yg aku sertakan disini. Jangan bimbang, gambar tersebut tidak menunjukkan kemaluannya dengan jelas. Lagipun kalau korang pernah baca entri-entri panas aku yg lepas-lepas, aku pernah mention yg aku takkan letak gambar mahupun video "100%" lucah di blog aku ni.hehehe

Sila tengok gambar di bawah:


_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

click to enlarge image

Jelas kan apa yg dia buat? So, salah tak apa yg aku cakap tadi? Cuba baca balik..haha!

(read more)

Sunday, November 15, 2009

Tutorial: Kalau cinta blog anda, sila backup beliau



Malam tadi lebih kurang pukul 10 lebih, Hbz datang ke rumah sewa aku.First time kot aku bersua dengan rakan se'blogger kt alam realiti neh. Selama ni just berhubung melalui shout mix & ym. Kenal pun melalui alam blogging. Kebetulan Hbz ni junior aku kt UTHM. So malam tadi dia datang ntuk tanya sedikit pasal photoshop sambil berkenal-kenalan.Hehe!

Ok,pernah tak korang terfikir yg korang akan terdelete entri-entri yg korang post kt blog tu? Atau korang gatal-gatal tangan tukar template blog korang tp korang nyesal sebab template baru tu amat jelik rupanya. Nak cari template yg lama tapi dah lupa download kt mana.

Mungkin juga korang ter'delete komen seseorang yg komen entri korang. Mesti nyesal tak sudah kan? "Alaaa.. dah la entri aku susah org nak komen..ni ada yg komen aku terdelete pulaaa". Oh,sadis kan? Hehehe..Ops, lupa aku nak cakap.. Tutorial ni hanya untuk pengguna blogspot saja. Yg bukan pengguna blogspot pun boleh je. Ada jgk tips yg korang boleh pakai.

Jadi, aku sarankan korang backup blog korang tu. Mana la tau apa yg aku cakap td betol-betol terjadi kan? Haru je.. Maybe ada sesetengah dari korang yg dah tau cara nak backup. Itu bagusla. Kepada yg tak tau, sila lah ambil tau. Untuk kebaikan korang jugak.

Cara pertama: Backup layout/template


1. First, korang pergi ke menu layout blog korang. Then klik menu edit html tu.


2. Lepas tu download full template.File akan disave ke dalam komputer korang dalam format (dot)xml.

click to enlarge image

3. Selain cara tu, korang jgk boleh copy contents template korang tu & paste kt notepad.

Cara kedua: Cara aku..hehe

1. Setiap kali aku post entri baru, aku takkan mula menaip kt ruang posting tu. Dah tu kt mana? Aku guna notepad. Aku tulis siap-siap kt situ and then paste je kt ruang posting. Bagi aku, cara ni lebih sistematik. (Chewaahh!). Bila aku dah taip kt notepad tu, of course aku akan save kt dalam komputer. So, dalam masa yg sama aku telah backup entri aku.

click to enlarge image

2. Sama jgk dengan gambar. Dalam setiap entri aku, pasti ada even sekeping gambar.Aku akan save gambar yg berkaitan dengan apa yg aku tulis tadi dalam satu folder. Contoh, aku post entri yg bertajuk "Aku skandal". So, aku create satu folder "Aku skandal" dan simpan file notepad & gambar-gambar yg berkaitan dlm entri "Aku skandal" dlm folder tu.

Cara ketiga: Backup semua posts & komen posts

1. Ok, mungkin tak ramai yg buat mcm aku buat dalam cara kedua tadi. It's ok.. Masih ada caranya korang nak backup entri-entri korang. Bukan setakat entri, cara ketiga ni boleh backup komen-komen kt entri korang lg. Tau tak apa tu komen? Alah, ada ruang komen kt bawah. Try korang bagi komen. Nanti beliau muncul la.Hehehe..

2. First, korang pergi ke menu settings. Then kt blog tools tu ada menu import blog, export blog & delete blog. Kalau korang rasa dah nyampah ngan blog korang tu, boleh klik delete blog.Hahaha.. Ok, sila klik export blog.

click to enlarge image

3. Akan keluar satu window baru. Klik saja download blog tu. File yg berformat (dot)xml akan disave ke dalam komputer korang.

click to enlarge image

4. Macam mana nak guna balik file tu? Korang pergi ke settings, klik import blog & import file tadi.

Cara keempat: Cara menyusahkan diri

1. Korang copy satu per satu entri korang tu & paste kt notepad.

2. Sama jgk mcm gambar. Copy link gambar satu per satu & paste kt notepad. Gambar-gambar yg kt entri aku tu kebanyakkan aku upload kt photobucket. So, takde masalah la kalau aku terdelete gambar tu kt entri.

Tu saja yg mampu aku kongsikan. Aku akan update entri ni kalau ada cara baru.

(read more)

Friday, November 13, 2009

What the heck is surat berantai?


Adakah korang tau apa itu surat berantai? Mengikut kata wikipedia, surat berantai merujuk kepada surat yang mempunyai ayat yang menyuruh ia dikirimkan kepada beberapa orang yang lain. Sekiranya si pembaca membuat demikian, maka pembaca dijanjikan dengan hadiah & jika enggan mereka akan diancam dengan kebinasaan.

Dulu, surat berantai ni disebarkan melalui surat yg di fotostat. Surat-surat ni biasanya mengandungi ayat-ayat yg menyuruh manusia melakukan kebaikan. Itu bagus la tapi yg bangang nya, kalau kita tak sebar surat tu kepada [num] orang, (sila isi "num" tu dgn bil.org yg anda sukai) kita akan ditimpa bencana & musibah dan kalau kita sebarkan surat-surat terbabit, dalam masa [num] hari (sila isi "num" tu dgn bil.hari yg anda sukai) kita akan memperolehi keuntungan.WTF?

Surat berantai jgk berkembang seiringan dengan dunia moden. Kini, beliau jgk rancak disebarkan melalui internet di alam maya. Emel, sosial networks seperti friendster,tagged dan lain-lain menjadi perantaraannya. Surat-surat mcm ni boleh merosakkan akidah umat Islam. Percayala.

Kat bawah ni adalah beberapa contoh surat berantai yg tak mengikut format penulisan surat tak formal.

Surat berantai 1:


BERITA DARI MASJID NABAWI.....BERITA PENTING.....

> > > Bagikan
> > > Hari ini jam 10:48
> > > BERITA UNTUK UMMAT ISLAM DISELURUH DUNIA.
> > > SURAT INI DATANGNYA DARI SYECKH ACHMAD DI SAUDI
> > > ARABIA :
> > > 'AKU BERSUMPAH DENGAN NAMA ALLAH SWT DAN NABI
> > > MUHAMMAD
> > > SAW' WASIAT UNTUK SELURUH UMMAT ISLAM DARI SYECKH
> > > ACHMAD SEORANG PENJAGA MAKAM RASULULLAH DI
> > > MADINAH, YAITU DI MESJID NABAWI SAUDI ARABIA .
> > > 'Pada malam tatkala hamba membaca Al'Quran di
> > > makam
> > > Rasulullah, dan Hamba sampai tertidur, lalu hamba
> > > bermimpi. Didalam mimpi hamba bertemu dengan
> > > Rasulullah SAW, dan beliau berkata:
> > > 'Di dalam 60.000 orang yang meninggal dunia,
> > > diantara bilangan itu tidak ada seorangpun yang
> > > mati beriman, dikarenakan :
> > > 1. Seorang istri tidak lagi mendengar kata-kata
> > > suaminya
> > > 2. Orang yang kaya yang mampu, tidak lagi
> > > melambangkan
> > > atau menimbangkan rasa belas kasih kepada
> > > orang-orang miskin.
> > > 3. Sudah banyak yang tidak berzakat, tidak
> > > berpuasa, tidak
> > > sholat dan tidak menunaikan ibadah haji, padahal
> > > mereka-mereka ini mampu melaksanakan.
> > > Oleh sebab itu wahai Syechk Achmad engkau
> > > sabdakan kepada semua umat manusia di dunia
> > > supaya berbuat kebajikan dan
> > > menyembah kepada Allah SWT.'
> > > Demikian pesan Rasulullah kepada hamba, Maka
> > > berdasarkan
> > > pesan Rasulullah tersebut dan oleh karenanya
> > > hamba berpesan
> > > kepada segenap Umat Islam di dunia :
> > > - Bersalawatlah kepada Nabi Besar kita Muhammad
> > > SAW.
> > > - Janganlah bermalas-malasan untuk mengerjakan
> > > sholat 5 (lima) waktu.
> > > - Bershadaqoh dan berzakatlah dengan segera,
> > > santuni anak-
> > > anak yatim piatu.
> > > - Berpuasalah di bulan ramadhan serta kalau mampu
> > > tunaikan
> > > segera ibadah haji.
> > > PERHATIAN :
> > > Bagi siapa saja yang membaca suratini hendaklah
> > > menyalin/mengcopynya untuk disampaikan
> > > orang-orang lain yang beriman kepada
> > > haripenghabisan/ kiamat. Hari kiamat akan segera
> > > tiba dan batu bintang akan terbit, Al'Quran akan
> > > hilang dan matahari akan dekat diatas kepala,
> > > saat itulah
> > > manusia akan panik. Itulah akibat dari kelakuan
> > > mereka yang selalu menuruti hawa nafsu dalam
> > > jiwa.
> > > Dan Barang siapa yang menyebarkan surat ini
> > > sebanyak 20
> > > (dua puluh) lembar dan disebarkan kepada
> > > teman-teman/ rekan-rekan anda atau Masyarakat
> > > Islam sekitarnya, maka percayalah anda akan
> > > memperoleh setelah dua minggu
> > > kemudian. Telah terbukti pada seorang pengusaha
> > > di
> > > Bandung , setelah membaca dan menyalinnya juga
> > > menyebarkan sebanyak 20 (dua puluh) lembar, maka
> > > dalam jangka waktu 2 (dua) minggu kemudian, dia
> > > mendapat keuntungan yang sangat
> > > luar biasa besarnya.
> > > Sedangkan terhadap orang yang menyepelekannya dan
> > > membuang
> > > surat ini, Dia mendapat musibah

Surat berantai 2:

salam...bacer nie........Semalam....siaran RTM ...di Negeri Pahang.... tergempar ....ramai orang terdengar bunyi dentuman yang sangat kuat di susuli gempa bumi selama 3 minit, mungkin ini tanda2nya........ ? salam...........kpd semua yg bergelar muslim,hari nie pakar meteorologi bhgn bunyi dr Rusia m'dapati sesuatu bunyi ganjil spt ngauman raksasa dr bwh mantel bumi.menurut para ulama kemungkinan besar itu ialah suara Dajjal y b'usaha utk naik ke muka bumi.oleh itu,kte disuruh sentiasa x berhenti azan dan solat,sebarkn kpd umat ISLAM yg lain...Amanah!! Wallahualam...
> > > > > > > > > >
> > > > > > > > > > KITA YANG MENENTUKAN DIRI KITA
> > > > > > > > > >
> > > > > > > > > > Jgn skip utk bace nieh.....??...??...??Message:...??Sebarkan kalu sayang pada islam>..BAHAYANYA KARTUN POKEMONPOKEMON dan BINATANG2 yang ade dalamnya??? POKEMON bermaksud saya yahudi,> PIKACHU bermaksud jadilah seorang yahudi,..>CHARMANDER bermaksud ALLAH itu lemah(..nauzubillah) ...... jadi.... tolonglah SEBARKAN kepada rakan2 chat korang semua.......> Protect Our Population Of Islam..... sumer org yg ade yahoo messenger (ym), tolong jangan add org yg id die macam ni: anamuslim_...cute_ 97@yahoo. com die cuba nak murtadkan org Islam.. tolong forwardkan mesej ni kepada sumer org Islam!!! (kalau rase sayang ngan org Islam la!!!!!!. kalau tak sayang, x payah forward!!)

Maaf, penulisan di atas nampak sedikit jengkel. Aku copy sebijik-sebijik. Hahaha.. Oh ya, pasal pokemon tuh, pokemon tu berasal dari perkataan "pocket monster" & charmander tu berasal dari perkataan "char" & "salamander". Tau tak apa tu "salamander"? Korang search la sendiri kt google. Maksud sebenar pikachu tu korang cari sendiri jgk la. Malas pulak aku nak cari.Hehe! Siapa la yg keji sangat tu sampai nak memburukkan Islam dengan merekacipta surat berantai ni.

Korang pernah tak dapat surat berantai? Ada bermacam jenis lg kan? Yg contoh kt atas tu adalah surat berantai yg tengah famous disebarkan sekarang ni.Untuk penjelasan yg lebih lanjut pasal ni, korang boleh tgk sini dan sini. Kt site tu ada ruang soal jawab pasal surat berantai serta penjelasan tentang hukumnya.

p/s: kalau korang tak komen pasal entri ni selepas membacanya, maka selepas [num] hari korang takkan comel serta hensem lg. Hahahaha jgn percaya pula ya?

(read more)

Thursday, November 12, 2009

Jatuh hati kepada kawan baik?

Kawan & kekasih mungkin secara umumnya dua perkara yg membawa maksud berbeza. Mungkin juga keduanya adalah dua individu yg berlainan atau mungkin juga satu individu yg sama. Apa yg membezakan keduanya adalah perasaan kita terhadap individu-individu tersebut. Sayang kepada kawan tak mungkin sama dengan sayang terhadap kekasih. Betol ke? Kalau aku salah tolong betolkan ya?

Ok, tanya la siapa-siapa pun pasti takde sorang pun yg tak mempunyai kawan baik. Maksud aku disini kawan yg berlainan sex dengan korang. Bukan kawan baik yg korang kenal kt alam maya, tak pernah berjumpa, tak pernah bersua..bukan. Kawan baik disini ialah seseorang yg korang kenal maybe dah lama, korang paham mcm mana perangainya, apa yg dia suka, selalu hang out bersama ke.. Seseorang yg korang kenal sejak bangku & meja sekolah lagi atau sejak kecil lg.

Korang amat rapat dengannya. Mesra. Tapi bukan mesra ibarat sepasang kekasih romantis. Bukan mesra romantis. Korang maybe ber "awak" "saya" atau ber "kau" "aku" dengannya. Selalu mengeluarkan perkataan yg kurang sedap didengar seperti bongok, bengong, kentut, ngokngek,bodo & lain-lain tp korang & kawan baik korang tu tak kisah mahupun terluka dengan benda tu semua malah benda mcm tu la yg menunjukkan betapa akrab & terbiasanya korang berdua.

Tapi fitrah manusia, perasaan suka & sayang mmg datang tanpa diundang. Korang mula menyukai kawan baik korang tu. Mmg selama ni korang dah suka..Nama lg kawan baik kan? Tapi ni suka dengan perasaan nafsu berahi ingin memiliki, menyayangi, disayangi.. Ingin menjadikannya seseorang yg istimewa. Alah, paham-paham la apa aku nak cakap kan?

So, apa tindakan korang? Macam mana korang nak meluahkan perasaan tu kepadanya? Sanggupkah? Aku dulu pernah terfikir, macam mana la nak convert perasaan & kebiasaan terhadap kawan baik tu kepada seseorang yg kita cintai. (Jiwang plak ku rasa..kekeke). Tapi itu semua mmg terjadi dengan sendirinya seiringan dengan perasaan kita terhadap kawan baik kita tu.

Jika dulu ber saya awak atau ber kau aku, maybe lepas tu beransur-ansur berubah kepada yg lebih lembut seperti "org", "dia" atau just guna namanya. Jika dulu selalu bergurau kasar atau ngan ayat mudah "bergurau biawak", mungkin korang mula beraksi romantis dengannya. Tutur bahasa & body language mula berubah.


Tapi malangnya korang bertepuk sebelah tangan. Dia hanya mempunyai perasaan sayang terhadap kawan baik sahaja terhadap korang. Atau mungkin dia sudah menyimpan perasaan terhadap org lain. Apakah tindakan korang? Mungkin itu amat menyakitkan tp aku percaya, dia mungkin lebih selesa dengan korang. Tempat dia meluahkan segalanya dahulu, tempat dia mengadu itu dan ini.


Sila layan lagu jiwang ini ya? ehee

Tak mustahil kawan baik mungkin menjadi kekasih. It's not impossible for a best friend become a boyfriend or a girlfriend. Pernahkah korang mengalami peristiwa sedemikian? Hehe! Aku pernah. Masa di bangku sekolah dulu aku mengenali seorang girl ni & then kami berdua menjadi kawan baik. Tak pernah pun mesra romantis. Yg selalu keluar dari mulut aku "bongok!", "tolol!"..Hehe.. Entah macam mana, aku sukakan dia.. tp sekarang dia...hmm

(read more)

Saturday, November 7, 2009

Piala Malaysia '09: Kijang parah ditanduk Rusa


Hampa & kecewa. Hanya itu yg mampu aku ungkapkan tentang perlawanan akhir piala Malaysia 2009 di mana negeri tumpah darahku, Kelantan bertemu dengan Negeri Sembilan.Kelantan tewas dengan Negeri Sembilan 1-3 dimana Negeri Sembilan berjaya menjaringkan 3 gol manakala Kelantan hanya mampu menjaringkan 1 gol. Aku bukan main bersemangat lg pergi nonton perlawanan tu td. Bukan nonton video tau, nonton secara live. LIVE. Ngerti? Tapi live kt tv je la.Hahahaha!

Bukan tak nak pergi nonton live kt stadium nasional Bukit Jalil tp keadaan tidak mengizinkan. Nak-nak musim exam macam ni. Baik tengok kt kedai belakang ni je, view pun ok.. Tak sesak sangat orang & asap mercun macam kt stadium tu.Hehe.. Kelantan layak ke perlawanan akhir setelah menewaskan Perlis & Negeri Sembilan layak setelah menewaskan Terengganu.

Dipendekkan cerita (terpaksa dipendekkan sebab masih down dengan kekalahan Kelantan), Negeri Sembilan berjaya menjaringkan gol pertama menerusi sepakan Shahrul Ain. Defends Kelantan agak lemah sepanjang permainan berlansung. Memang agak menonjol kelemahannya di situ. Apa ni?

Pada separuh masa kedua, Negeri Sembilan berjaya menjaringkan 2 gol dimana satu daripadanya hasil jaringan sepakan penalti. Oh, sunggu sakit! Apa boleh buat kan? Adat perlawanan.. Ada yg menang & ada yg akan tewas. Kelantan berjaya menjaringkan satu gol di saat-saat akhir, kalau tak silap aku seminit sebelum perlawanan tamat menerusi sepakan percuma Indra Putra.

Penyokong Kelantan kelihatan berpusu-pusu meninggalkan stadium setelah Negeri Sembilan menjaringkan gol ke-3. Ikutkan hati, nak je aku blah dari kedai Cili Giling kt belakang rumah aku ni.Huhu! Bukan apa, aku takde peluang pun untuk bersorak tadi. Hanya mampu melihat dengan air mata yg mengalir kekecewaan.Haha takde la..

Tahniah buat Negeri Sembilan kerana berjaya muncul sebagai juara Piala Malaysia dan menamatkan penantian mereka selama 61 tahun selepas memenangi Piala Malaysia buat kali pertama pada tahun 1948. Tahiah juga kepada Kelantan kerana berjaya layak ke final.Kito gomo di laen maso deh? Ehee..

p/s: Sempat jgk la gelak td masa kepala org yg padam api kt kerusi stadium tu kena baling ngan botol. Hahahahahaha

(read more)

Thursday, November 5, 2009

Kahwin sebelum kerja atau selepas kerja?


Pada mulanya aku ingin letak tajuk entri ni ialah "seks sebelum atau selepas kerja". Tapi memikirkan mungkin tajuk terbabit terlalu extreme & mungkin disalah anggap sebagai melakukan hubungan seks sebelum pergi atau pulang dari kerja, so aku tukar tajuk yg lebih sesuai agar lebih menepati apa yg aku ingin bicarakan disini.

Kahwin. Of course semua org mempunyai keinginan untuk berkahwin. Kalau ada yg tak nak kahwin tu aku tak tau la nk cakap apa. Maybe mereka ada sebab yg membuatkan mereka tak nak kahwin. Mungkin fobia dengan jantina yg berlainan, ada kisah silam yg gelap atau mungkin takut untuk menghadapi malam pertama? Hehehe

Ok, bukan bab itu yg aku nak cakap. Actually, bila sebut kahwin, mesti ramai yg fikir kahwin ni perlu guna banyak duit. Yela, duit hantaran, nak sewa kanopi lg, sewa pelamin, beli barang-barang mentah untuk kenduri and so on. Itu untuk persiapan nak kahwin. Kalau untuk lepas kahwin pulak, nak bagi bini makan, duit belanja, barang-barang dapur dan kalau ada anak kena beli pakaian anak, susu, mainan..Banyak nak guna duit kan?

Bila fikir pasal duit, of course kena ada kerja dulu. Bila kerja baru la ada sumber kewangan kan? Kerja dulu baru kahwin. Kalau kahwin dulu before ada kerja mcm mana nak bagi anak bini makan kan? Nak bg mkn pasir? Tu yg selalu aku dengar. (Bukan aku yg ckp ok?) Kalau kahwin mesti kena tinggal kt rumah sendiri. Tak kan nak tinggal ngan mak ayah lg. Bila ada rumah sendiri, sewa rumah, bil elektrik, bil air, bil astro, bil streamyx dan bermacam jenis bil lg kena la bayar sendiri kan?

Aku jgk pernah dengar apa salahnya kahwin kalau takde kerja pun. Memang tak salah. Kalau kahwin nanti makan minum masing-masing la. Makan kt kedai je la. Tak pun makan nasi bungkus. Masing-masing bayar. Tak payah la tinggal serumah nak-nak kalau masih belajar. Jalani kehidupan macam hari-hari biasa cuma bezanya dah kahwin. Kalau ada "urusan tak tertahan" ngan bini/suami, jumpa je la kt mana-mana. Buat je la apa pun. Dah kahwin kan? hehehe..


Tapi sampai bila nak makan nasik bungkus? Tak teringin ke nak ada rumah sendiri, beli set perabot sendiri, set bilik tidur dan lain-lain lg. Tp semua tu guna duit kan? So kena la ada kerja.. "Buat apa semua benda tu? Perlu ke kalau dah kahwin?" Perlu tak perlu tu aku tak tau. Bagi aku, aku ada banyak impian yg aku nak wat lepas kahwin nanti. Bukan setakat memberi nafkah zahir & batin. Hihihi

Jadi apa yg terbaik sebenarnya? Kahwin sebelum kerja atau selepas kerja? Kalau aku pula, aku dah target, sekarang aku final year student. InsyaAllah tahun depan aku grad. So, aku ambil masa 2 tahun untuk proses cari kerja & bekerja. Setahun untuk kumpul duit. Maybe paling awal aku kahwin 3 tahun lg. InsyaAllah.


p/s: Tahniah untuk Muhammad Assaqafi (classmate aku kt universiti sekarang) yg akan kahwin pada 29 November 09 ni. Lepas Raya Haji la. Awal ko nikah eh? Gudluck to you..

(read more)

Wednesday, October 28, 2009

Gossip Girl - Perihal perempuan bergosip


Gosip. Satu perkataan yg amat sinonim dengan kaum wanita. Wanita. Adalah simbolik kepada kaum gosip. (Err?). Hehe.. Releks.. Jangan meradang ngan aku. Tu bukan fakta rite? Kalau ikut apa yg aku paham, gosip ni sejenis perbuatan yg dilakukan oleh mulut, bercakap mengenai sesuatu tanpa henti & ia akan makin merebak dari mulut ke mulut (Not CPR ok? Hihi..).

Ahh, pedulikan apa yg aku paham tu. AKu main bedal je tu. Tapi, perempuan memang suka bergosip ke? Kalau tanya siapa-siapa la kan (kalau boleh tanya org lelaki), mesti yg terbayang kt minda ialah org perempuan yg suka bergosip. Kenapa mereka bergosip? Of course la untuk bertukar-tukar buah fikiran serta pendapat tentang perkara yg digosipkan tu.Btol ke?

Apa saja boleh menjadi bahan untuk bergosip. Of course perkara yg mereka pedulikan & perkara yg mereka suka ambil tahu. Artis menjadi mangsa utama. Kenapa artis? Nama lg artis.. Mesti la sebab para artis ni popular. Tak pasal-pasal digosipkan. Kawan-kawan taulan tak terkecuali menjadi bahan gosip terutamanya pasal skandal. Isu skandal ni mmg mempunyai rating yg tinggi dlm bahan gosip. Skima pulak ayat aku..kakaka

Gosip tu tak sama ke ngan mengumpat? Entah la.. Ada baik buruknya kita bercakap pasal sesuatu. Dah tu org lelaki tak mengumpat ke? Of course la ada.. Lelaki pun manusia biasa jgk. Tapi adakah lelaki bergosip? Tak....kot. Ada juga yg suka bergosip pasal perkembangan fashion terkini. Borak-borak pasal kasut,sandal,selipar,cardigan ke, baju, skirt.. Nak-nak yg branded mcm Padini, Roxy, Crocs, Louis Vutton, Vincci ke.. (Suka hati ko je ckp mcm tu ye Mello? Hehe..)

So, all girls out there, betolkah korang suka bergosip? (Bertanya dengan penuh sopan..Hee). Lelaki pulak mcm mana? Aku rasa org lelaki jarang dikaitkan dengan gosip.




Actually, kemerapuan aku kt atas tu saja je as pembuka bicara.Lalala.. Yg aku nak cakap sebenarnya pasal tv series - Gossip girl je.Hahaha.. Hari tu, Luna minta aku downloadkan Gossip Girl season 2. Season 1 dia dah nengok kt tv dulu. Maybe kt US sekarang dah masuk season 3 kot.

Of course, mostly perempuan yg suka tv series ni. Kan? Tajuk dia pun dah "Gossip Girl".. Hehehe.. Nak-nak balak-balak dalam cerita tu hensem-hensem belaka.. Hensem ke? Bagi aku tak. lalalala.. Oo..Luna, you suruh i download cerita ni pasal nak tengok Chuck Bass (Ed Westwick) eh? I ni tak cukup hensem lg ke? Huh.. ( Kiddin! >__< )

Ed Westwick

Korek idong pulak..perangai tak senonoh btol mamat neh..hehe

Leighton Meester

So, kalau siapa-siapa nak download Gossip Girl season 1 atau season 2 atau kedua-duanya sekali, aku ada sertakan link nya kt bawah. Link untuk subtitles nya pun ada jgk. Gossip Girl ni mesti pasal cerita pasal kehidupan perempuan. Aku tak layan pun lg. Just skip-skip gitu je. Tapi awek-awek dlm Gossip Girl tu cun wooo.. Nak-nak Leighton Meester.Oops! Lupakan kisah aksi seks Leighton Meester tu.. Baca kisahnya di sini. Hehehe


Download Gossip Girl season 1 / season 2 di sini

Download subtitles Gossip Girl season 2 di sini

(Sila download subtitle English yg author nya bernama Verdikt)

(read more)

Tuesday, October 27, 2009

Permainan klasik kanak-kanak 80 an & 90 an


Dulu masa kecik-kecik mmg seronok. Main apa saja pun boleh hiburkan hati even sekeping kertas boleh buat kita gelak ketawa. Kalau difirkan balik, memang best jadi sorang kanak-kanak. Life full of color gitu.Hihihi.. Terkenang balik benda-benda yg pernah aku main masa kecik-kecik dulu. Fikir-fikir balik, terasa rindu pulak dengan zaman tu. Zaman riang ria.

Permainan yg aku maksudkan tu bukanlah permainan tradisional seperti congkak, wau, batu seremban dan lain-lain tapi permainan yg boleh dikatakan "rekaan" budak-budak, permainan yg mungkin dianggap permainan yg ntah apa-apa. So what, budak kan yg main.. Tak kisah la nampak bodoh ke apa. Kalau yg tua bangka main maybe org kata org tu gila kot.kekeke

Ada antara permainan yg aku main dulu mungkin dianggap tradisional tp aku rasa mcm tak je. Aku pun ingat-ingat lupa dah cara main yg sebenar & peraturannya. Kalau ada yg tak betol tolong betolkan la eh? Maybe ada antara korang yg pernah main jgk.Takkan takde kot. Permainan-permainan ni aku rasa popular pada tahun 80an - 90an.


Permainan berkaitan dengan objek legap



- Tembak ais menggunakan penyedut minuman (straw)

Aku masih ingat dulu masa sekolah rendah, lebih kurang masa darjah 2 atau 3.. Balik sekolah tu singgah kt kedai runcit depan sekolah & beli air yg dalam plastik. Habis je minum air, straw & ais tak dibuang begitu je.. Kalau tak makan ais tu aku wat "peluru" untuk main tembak-tembak. Ais dimamah halus-halus & dimasukkan ke dalam straw. Lepas tu tiup sekuat hati ke arah kekawan. Sakit jgk la kalau kena ais tu..huhu

- Bola kaki 3

Permainan ni biasanya dimainkan oleh budak lelaki. Kenapa bola kaki tiga? Ini kerana selipar disusun dengan bentuk piramid. Pemain akan berdiri dalam jarak tertentu dari selipar yg disusun tadi dan bola akan dilontar ke arah selipar tadi. Objektif permainan adalah untuk merobohkan susunan selipar tadi dengan menggunakan bola dari jarak tertentu.

- Lompat getah

Permainan ni sesuai dimainkan oleh perempuan atau lelaki.Aku rasa semua org tau tentang permainan ni. Bezanya hanya la cara lompatan...kot.hehe! Yang lelaki boleh la lompat serakus-rakusnya.. Yang perempuan melompat pun berpada-pada lah..Kenapa? Alah, paham-paham sendiri la eh?

- lontar guli

Permainan ni dimainkan oleh beberapa org pemain. Satu bulatan dilukis kt atas pasir & setiap pemain meletakkan biji guli mereka kt dalam kawasan bulatan tu. Setiap pemain ada giliran masing-masing untuk melontar biji guli ke dalam kawasan bulatan tu. Objektif permainan adalah untuk mengeluarkan biji guli pemain lain dari kawasan bulatan tu. Biji guli yg terkeluar akan menjadi milik pemain yg berjaya mengeluarkan biji guli itu tadi.



- Main jentik penutup/tudung botol besi

Ingat lg tak dulu masa kecik-kecik selalu jumpa air bergas yg dijual dalam botol tu? Botol kaca tu la yg penutupnya diperbuat daripada besi tu. Sekarang jarang dah jumpa air botol mcm tu. Kebanyakkan air sekarang dijual dalam botol plastik. Penutup botol tu dikumpul sebanyak 5...err, 5 apa eh? 5 biji kot.. tak kisah la. Lepas tu main jentik-jentik & selambut guna penutup botol tu.



- Teng-teng

Permainan ni kalau kt tempat aku dipanggil "dekcok" (disebut that chalk). Cara mainnya melompat dengan sebelah kaki kt dalam petak-petak yg dilukis. Ada rules nya. Kt mana stop, kt mana kena pusing, kotak mana yg mesti dilalui dulu..




Permainan berkaitan dengan tumbuhan

- Letak daun setawar dlm buku

Daun setawar menghasilkan anak pokok pada bahagian tepi daunnya. So, apa kaitannya? Hahaha.. tu la pasal.. Letak daun setawar kt dalam buku.. Then daun tadi bercambah kt situ. Ntah apa objektifnya buat gitu. Lepas tu taruk bedak. Kira macam baja la tu kot. Tp daun setawar tetap boleh bercambah even tersepit di dalam buku.

- laga biji getah

Yang ni biasa la kot. Sekarang pun masih popular di kalangan kanak-kanak rasanya nak-nak yg tinggal kt kawasan ladang getah. Biji getah dilagakan untuk membuktikan biji getah siapakah yg terhebat! Hahaha..mcm-mcm perangai masa budak-budak kan? Biji getah pula terbahagi kepada banyak jenis pulak. Yang aku ingat, biji getah yg aku kagumi dulu biji getah kapak. Bentuknya seakan-akan mata kapak & keras berbanding biji getah yg lain.


Permainan berkaitan dengan haiwan

- Tangkap pepatung

Tau tak apa tu pepatung? Bukan patung babydoll ok? Pepatung yg serangga tu..Cara nak tangkap beliau ialah dengan menggunakan beg plastik yg diikat kt sebatang kayu yg halus. Kira macam buat serkap la ni. So, kalau nampak pepatung bertenggek kt mana-mana, pegi slow-slow kt pepatung tu & cuba tangkap beliau dari arah atas dengan menggunakan peralatan tadi. Kepuasan tercapai jika pepatung dapat ditangkap.

- Ikat pepatung

Yang ni best jgk.. Kadang-kadang, pepatung yg ditangkap td bukan senang-senang je dilepaskan semula. Main-main la dulu. Benang jahit diikat pada ekor pepatung kemudian pepatung tu dilepaskan. Macam best je tgk pepatung tu terbang dengan benang terikat kt ekor. Rasa macam main layang-layang pun ada gak..hehe

- Tarik ekor pepatung

Kadang-kadang kekadang, setelah puas main ikat benang kt ekor pepatung, ekor pepatung tu ditarik slow-slow hingga bercerai dari badan.Haha! Kt hujung ekor yg tercabut tadi ada satu gelembung. Ntah la organ apa tu. Yg peliknya, pepatung tu still hidup & boleh terbang lg tanpa ekor.Hehehe.. Kejam!

- Bela bulu ayam/burung dlm buku

Ni pun sama macam daun setawar juga. Bulu ayam/burung yg disimpan kt dalam buku & diletakkan bedak dikatakan "hidup". Macam mana hidup tu? Bulu tu boleh beranak! Kakaka.. Sejauh mana kebenarannya? Aku pun dah lupa bulu ayam yg aku bela dalam buku dulu beranak ke tak. Beranak di situ bermakna bulu tu bercambah mengeluarkan bulu-bulu yg kecil. Kadang-kadang bulu tu dilepaskan di udara lepas tu nampak bulu tu terbang mcm benda hidup. Gila mistik! Kakakaka

- Tangkap undur-undur

Tau tak apa tu undur-undur? Undur-undur adalah sejenis serangga yg tinggal di dalam lubuk pasir. Kenapa lubuk pasir? Kerana pasir tu dibentuk oleh undur-undur untuk memerangkap serangga lain untuk dijadikan makanannya terutamanya semut. Semut yg terjatuh ke dalam lubuk nya itu mempunyai peluang yg amat tipis untuk menyelamatkan diri. Kalau kt tempat aku (Kelantan), undur-undur dikenali sebagai "posek undur". Kenapa beliau dinamakan undur-undur? Kerana beliau bergerak secar mengundur la..Lawak la menatang ni. Mcm wonderpets! Hehe.. Cara nak tangkap undur-undur mcm ni. Lubuk pasir beliau tu dikaut sedalam-dalamnya. Undur-undur mungkin berada di dalam pasir yg dikaut tadi. Kepuasan terhasil bila dapat tangkap beliau & memerhatikan beliau bergerak mengundur sambil mentertawakan beliau kerana mengundur. dur durr durr!


Undur-undur


Lubuk undur-undur

- Tangkap ikan guna mangkuk penyejat

Ni biasa je kot. Tapi best & mencabar! Aku dulu suka tangguk ikan kt air-air cetek, kt parit.. teruja gle tu.. Lagi teruja bila ikan dapat ditangkap.Hehe

- Memancing semut

Pancing semut ni tak perlu batang joran & mata kail ok? Aku rasa kebanyakkan org dah tau pasal permainan ni. Guna batang kemuncup je. Lepas tu jolok lubang sarang semut tu & biarkan batang kemuncup tu. Kalau nampak kemuncup tu bergerak-gerak, maknanya ada semut tengah gigit la. Kepuasan tercapai bila dapat menarik semut keluar dari lubang sarang beliau. Objektif permainan masih tidak diketahui.



Ada banyak lagi benda yg aku main dulu tapi setakat ni yg aku ingat buat masa ni. Korang pulak takkan takde permainan yg pelik-pelik masa kecik-kecik dulu? Mesti ada kan selain yg aku mention kt atas.. Hmm.. aku perhatikan sekarang jarang dah budak-budak main permainan yg aku sebut tadi. Maklumlah dunia dah moden.. Kalau tak main playstation mesti main x.box.. Kalau tak lepak kt cyber cafe main counter strike.

Maybe sekarang permainan "klasik" ni masih dimainkan kt sesetengah tempat mcm kt kampung ke tapi tak macam dulu la.

(read more)

Sunday, October 25, 2009

Iklan sweet dari Everyone Connects - Through My Window


Sweet!! Itu first expression aku bila nengok iklan neh. Kreatif sangat-sangat! Nampak lain dari yang lain. Kagum terkasima pun ada.kakaka.. Actually, malam tadi ada kwn aku  sms. Dia cakap ada iklan dari TM-Net yg sangat sweet. So aku tanya mcm mana iklan tu.. Dia cakap ada sekeping orang kertas lelaki yg merentasi dari satu bangunan ke bangunan bersebelahan untuk berjumpa dengan sekeping orang kertas perempuan dengan menggunakan tali.


Sekali tengok mcm iklan dari luar negara. Kagum sebab Malaysia pun boleh menghasilkan iklan yg berkualiti & kreatif mcm ni. Oh ya, lupa nak cakap. Tajuk iklan tu "Everyone Connects - Through My Window". Everyoneconnects dibawa khas oleh Telekom Malaysia (TM). Tahniah.. Malaysia boleh! Hihi..

Lagu yg dimainkan kt iklan ni adalah nyanyian band indie Malaya, Bunkface. Sangat cool! Pilihan everyoneconnects kali ni adalah tentang muzik/lagu. Esok lusa mungkin tentang apa sahaja. Persediaan untuk exam, relationships dan lain-lain. Itu kata mereka.



Korang boleh baca info lengkap pasal ni kt website everyconnects. Klik sini. Kt situ ada banyak benda menarik yg korang boleh join. Jangan lupa tengok pelbagai aksi menarik Bunkface dengan lagu mereka, Through My Window kt sini. Kt website tu korang juga boleh download lagu & ringtones "Through My Window".


Info from:

- Everyone Connects : http://www.everyoneconnects.net/site/mainpage1.aspx

(read more)

Saturday, October 24, 2009

Cara backup bookmarks di mozilla firefox


Siapa-siapa yg rasa diri korang tu pengguna internet yg tegar mesti suka bookmarks website yg korang suka kan? Tak kisah la website apa pun.. Website gosip artis ke, website soal jawab agama ke, website tentang kehidupan peribadi seseorang ke, website lucah, website mp3 ke, website suka dalam serius dalam suka macam mello's ni ke (hehe..) dan bermacam-macam websites lg.

Sama la ngan aku. Aku rasa beratus-ratus dah sites yg aku bookmarks. Oops! Website porno aku tak bookmark ok? I'm sorryyy..Hahaha! Kt firefox aku ada 25 folder bookmarks dimana setiap folder ada berpuluh-puluh sites yg aku bookmarks. Banyak kan? Ha'a mmg banyak la. Agak-agak kalau firefox aku crash atau ter-uninstall mau separa mereng aku.Serius.

Dulu pernah sekali PC aku rosak dengan mengejut. Terpaksa di format. Oh, sadis. Semua hilang termasuklah mozilla firefox & bookmarks-bookmarks nya. Tertekan jgk la. Lepas tu kumpul balik sampai la sekarang. Kalau terjadi tragedi sedemikian lagi? Usah risau. Backup je la bookmarks tu.

Bagi mereka yg memang selalu aware tentang kemungkinan kehilangan bookmarks dorang, itu memang satu amalan yg bagus. Tapi kalau korang back-up bookmarks korang dengan copy satu per satu website address tu & paste kt notepad, aku rasa itu bukan la satu tindakan yg bagus. Bukan tak boleh, boleh je. Tapi agak leceh la kan? Kalau sikit takpe. Tapi kalau macam aku ni boleh "krem" jari jemari duk nekan "copy" & "paste" je.Huhu!

Ok, setakat ni ada dua cara termudah yg aku ketahui untuk back-up bookmarks kt firefox. Boleh cuba kalau berani.Hehe..

Cara pertama:


1. Tengok kt menu firefox korang tu, yg ada file,edit,view,history.. ada satu bernama "bookmarks". Pergi ke bookmarks then pergi ke organize bookmarks.


Click to enlarge image

2. Lepas tu pergi ke "import & backup" dan klik "export html". Lepas tu save kt mana-mana yg korang nak. File bookmarks korang akan disimpan dalam bentuk ".html"

Click to enlarge image


Cara kedua:

Dengan cara ni, korang boleh ambil terus file bookmarks korang kt dalam folder mozilla firefox yg korang install kt PC/laptop korang tu. Apa yg korang bookmark selama ni actually disimpan disitu. Cara pertama tadi hanya kalau korang malas nak buka folder demi folder untuk mencari file .html tadi.

Ok, sila explore folder korang seperti urutan dibawah.


C:\Documents and Settings\(nama komputer anda)\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles\7les8ch6.default

Tak paham?

Pergi ke drive C ==> Documents and Settings ==> folder nama komp. anda (cth: winxp) ==> Application Data ==> Mozilla ==> Firefox ==> Profiles ==> 7les8ch6.default

Folder yg bernama 7les8ch6.default tu mungkin tidak sama seperti yg aku tulis tu. Cuma cari je folder yg lebih kurang dengannya. (yang ada XXXXX.default)

Dalam folder tu, ada file yg bernama bookmarks.html. Yang tu la file bookmarks korang.



Dah backup tapi macam mana nak guna file bookmarks.html tu nanti?

Ok, katakan korang uninstall firefox korang & install balik, korang boleh masukkan semula bookmarks korang tu ke dalam firefox.

Caranya macam cara pertama untuk backup tadi cuma bezanya korang klik "import" & select file bookmarks tu.

(read more)

Thursday, October 22, 2009

Bekas isteri Naza The Times, Dayana telah meninggal dunia


Aku tau kebanyakkan org sudah sedia maklum akan hal ni tapi aku tetap mahu ceritakan sedikit tentangnya. Actually, aku nak buat entri pasal ni awal-awal lagi tapi masa tidak mengizinkan. Too busy! huhu.. Baru-baru ni (lebih kurang 4 hari yg lalu), negara telah dikejutkan dengan satu kemalangan ngeri yg melibatkan 3 penumpang di Kilometer 2 Jalan Kota Bharu-Kuala Krai.

Salah seorang mangsa kemalangan tu ialah Wan Nurdiyana Mohd. Kamarulzaman atau lebih dikenali sebagai Dayana Kamal. Mungkin ada yg tertanya-tanya siapakah Dayana. Mungkin sudah ada yg mengenalinya. Jika nengok kt laporan akhbar, kebanyakkannya hanya menyatakan yg Dayana ni adalah seorang artis yg pernah membintangi filem Black Maria & beberapa drama tempatan seperti Rumah Itu Duniaku, Sumaiyyah, Raya Dengan Tok, Selamat Tinggal Noni, Ayah Kami dan terbaru siri drama popular Matahari.


Dayana & Amanda semasa dengan Naza dulu

Tapi mungkin ada yg tak tau yg Dayana adalah bekas isteri Natazar Mohd atau lebih dikenali sebagai Naza The Times. Siapa Naza? Naza The Times adalah penyanyi/gitaris kumpulan The Times. Naza juga adalah ex-gitaris kumpulan OAG. Ok, berbalik kepada kisah Dayana tadi. Dayana berasal dari Kelantan & seingat aku kampungnya kt Ketereh atau Bukit Abal. Tak jauh la dari Pasir Puteh.

Amanda

Dayana dikurniakan seorang cahaya mata perempuan iaitu Dayang Fatihah Amanda hasil perkahwinannya dengan Naza. Aku pernah berjumpa dengan Naza & Dayana beberapa tahun dulu kt KB Mall, Kota Bharu. Seingat aku, masa tu Amanda masih belum dilahirkan.. Sempat jgk la lepak & borak kt food court KB Mall tu.



Aku & Naza di KB Mall, Kota Bharu.

Ajal, maut di tangan Allah s.w.t. Seawal usia 22 tahun Dayana dah pergi buat selamanya. Terkejut jgk la masa aku tau yg dia meninggal selepas terlibat dengan kemalangan tu. Tu pun aku tau dari Kosmo! online. Kat bawah ni adalah laporan dari Kosmo! online mengenai kemalangan tu.

*****************************************************************************************

KOTA BHARU - Wan Nurdiyana Mohd. Kamarulzaman (gambar), salah seorang daripada tiga penumpang kereta yang rentung dalam kemalangan ngeri di Kilometer 2 Jalan Kota Bharu-Kuala Krai, Bunut Payung dekat sini awal pagi kelmarin merupakan seorang pelakon filem dan drama.


Wan Nurdiyana, 22, atau dikenali sebagai Dayana pernah membintangi filem Black Maria dan beberapa drama tempatan iaitu Rumah Itu Duniaku, Sumaiyyah, Raya Dengan Tok, Selamat Tinggal Noni, Ayah Kami dan terbaru siri drama popular Matahari.

"Hati mana tidak sedih kehilangan dua anak dalam kemalangan jalan raya dalam tempoh dua tahun berturut-turut," katanya sayu ketika ditemui di rumah datuk Dayana di Kampung Chempaka di sini kelmarin.

Menurut beliau, arwah yang merupakan anak sulung daripada empat beradik itu masih bercuti Aidilfitri dan sedang menunggu tawaran baru untuk berlakon.

"Pada bulan puasa lalu, arwah mahu memakai tudung untuk penampilan baru dan seminggu sebelum kejadian, arwah membaca al-Quran yang menyebabkan ibunya, Wan Norhayati Ismail berasa sebak dan hairan.

"Itu merupakan petanda yang Dayana akan meninggalkan kami buat selama-lamanya," katanya.

Dalam kejadian itu, selain Dayana yang rentung, dua lagi yang terkorban ialah warga Amerika Syarikat yang juga pekerja pelantar minyak di Terengganu, Gonzales Christopher, 25, dan Tengku Samsu Tuan Ibrahim, 25, dari Tanah Merah, Kelantan. Christopher dikatakan sedang membuat kajian mengenai belut.

*****************************************************************************************

Sama-sama lah kita sedekahkan Al-Fatihah kepada arwah Dayana. Semoga dosa-dosanya yg lalu diampuni Allah s.w.t & semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang-orang yg beriman.

p/s: Sebak jgk nengok Amanda. Di usia muda yg masih tidak mengerti apa-apa sudah kehilangan ibu yg tersayang..

(read more)
 

BACK TO TOP




Side Projects under mello's: Wow! Bundle | melloGraphy | mello says